Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα φτάσει ως το ΑΣΕΑΔ η ΓΕ Κέρκυρας;

ΚΡΙΚΕΤ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
09 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:39
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα ανδρών ανοικτού χώρου, με τον Βύρωνα να είναι πρωταθλητής Ελλάδος για το 2022, ενώ ήταν και στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κλειστού χώρου, κάνοντας το νταμπλ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα ανδρών ανοικτού χώρου, με τον Βύρωνα να είναι πρωταθλητής Ελλάδος για το 2022, ενώ ήταν και στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κλειστού χώρου, κάνοντας το νταμπλ.

Υπάρχει όμως συνέχεια του ματς;;;  Ναι υπάρχει αφού η ΓΕ Κέρκυρας υπέβαλε  ένσταση για την εγκυρότητα του ματς, θεωρώντας ότι κάποιοι αθλητές του Βύρωνα (Πακιστανοί στην καταγωγή) δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ στράφηκε και κατά της Ομοσπονδίας η οποία λίγες μέρες πριν (31/8/2022) είχε εκδώσει δελτία στους παραπάνω αθλητές.

Εμείς πήραμε θέση για το ματς αυτό, τονίζοντας ότι αν είχαν κανονικά δελτία της ΕΛΟΚ (και είχαν) οι αθλητές του Βύρωνα, σωστά τους χρησιμοποίησε και δεν βλέπουμε που είναι το θέμα.

Μαζί μας επικοινώνησε ο πρόεδρος της ΓΕΚ κ. Ι. Νικήτας (ως πέρσι και για 17 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας), ο οποίος μας δήλωσε ότι κακώς η ΕΛΟΚ τους εξέδωσε δελτία, ενώ τα δελτία υγείας δεν ήταν νόμιμα  και για το λόγο αυτό έγινε η ένσταση, την οποία θα υποστηρίξει και «θα κυνηγήσει» ως το τέλος η ομάδα του.  Αν ισχύσουν όλα αυτά προβλέπεται μακρύς δικαστικός αγώνας για ένα ματς όπου ο Βύρωνας έκανε ότι και οι άλλες ομάδες, με τους ξένους παίκτες και που για τις λεπτομέρειες της έκδοσης δελτίων και καρτών υγείας, υπάρχουν δυο εκδοχές, μια από κάθε ομάδα.   

Μιλάμε τώρα για ένα πρωτάθλημα 7 ομάδων, όλων από την Κέρκυρα, μιλάμε για μια Ομοσπονδία που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε μια ντουζίνα ομάδες, μιλάμε για μια στασιμότητα δεκαετιών όπου τίποτα δεν έκανε η ΕΛΟΚ, ώστε το άθλημα να διαδοθεί στη χώρα και να έχουμε ομάδες από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλία κλπ. Μιλάμε για μια Ομοσπονδία (παρέας θα την χαρακτήριζα), με ανάδειξη  Δ.Σ. από 8-10 σωματεία, με κάποιες ομάδες να έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, όπως ισχυρίζονται υπαιτιότητά της (π.χ. Φαίαξ). Έτσι αν εξαιρέσουμε και 3,4 ομάδες από την Αθήνα σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργή ομάδα.

Το ερώτημα μας είναι προς όλους όσους έχουν υπηρετήσει την Ομοσπονδία που έχει έδρα την Κέρκυρα, «είστε  ευχαριστημένοι από την πορεία του κρίκετ, από την ίδρυση της Ομοσπονδίας ως σήμερα; Είστε ευχαριστημένοι όπου το καθαρά κερκυραϊκό στοιχείο έχει αλλοιωθεί και υπάρχουν ομάδες στο νησί με 8 ως 12 ξένους;». Και δεν μιλάμε για τη χώρα προέλευσης, δεν έχει καμιά σημασία αν είναι Παπικστανοί, το ίδιο θα λέγαμε ακόμη και αν ήταν Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι ή Βρετανοί, αλλά για την αλλοίωση της σύνθεσης των ομάδων και την απαξίωση του ντόπιου αθλητή.

Αυτό συμβαίνει και με την Εθνική ομάδα όπου η μισή έχει ξένους, είναι πιο χαμηλά από ποτέ, ενώ παλιότερα με μόνο Έλληνες και 90 ή 100% Κερκυραίους πήγαινε καλύτερα. Είναι κρίμα να φτάνουμε ως εδώ, είναι κρίμα να έχουν δικαίωμα απεριόριστος αριθμός μη Ελλήνων παικτών (θα μπορούσε να περιοριστεί στους 1,2 άντε 3 ανά ομάδα). Μιλάμε βεβαίως για μια Ομοσπονδία η οποία και σήμερα είναι μια παρέα, οι ενημερώσεις δεν γίνονται ως οφείλει με δελτία τύπου, αλλά με αναρτήσεις στο fb (ελάχιστες φορές πήραμε δελτίο τύπου), έπαιξε η περσινή πρωταθλήτρια ΓΕΚ στο ευρωπαϊκό κύπελλο των πρωταθλητριών ομάδων (ερασιτέχνες), έπαιξε η Εθνική ανδρών σε προκριματικά, αλλά στην ΕΛΟΚ θεώρησαν ότι το fb είναι το καλύτερο μέσο να ενημερώνουν «την παρέα», και όχι να στέλνουν σε όλα τα ΜΜΕ.  

Είναι κρίμα για ένα άθλημα στη χώρα που σχεδόν 200 χρόνια παίζεται στην Κέρκυρα και έχει ντόπιο χαρακτήρα, να φτάσει ως εδώ και ειλικρινά δεν νοιώθω καλά με αυτό. Ομοσπονδία με πρωτάθλημα ανδρών 7 ομάδων σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει πουθενά.

Σε όλα αυτά υπάρχει και ένα θετικό κομμάτι, είναι το γυναικείο κρίκετ που σιγά-σιγά μεγαλώνει και έχουμε πλέον και πρωταθλήματα γυναικών και Εθνική ομάδα, που αυτή τη στιγμή μετέχει σε αγώνες στη Ρουμανία.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια