Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Πρώτο κουδούνι και φέτος με προκάτ αίθουσες

Προκάτ
05 Σεπτεμβρίου 2022 / 16:06

Παραδίδονται τρία νέα σχολεία σε Μέση, Βόρεια και Νότια Κέρκυρα. Εκπαιδευτικοί και βιβλία στη θέση τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρά τις καινοτομίες ωστόσο που έχουν εισαχθεί, όπως η λειτουργία του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου (από τις 4 μ.μ. στις 5.30 μ.μ.) και φέτος πάντως το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κέρκυρας θα βρει μαθητές να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία σε αίθουσες προκάτ και μισθωμένους χώρους.

Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο κέντρο της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και ιδιαίτερα για την δίχρονη προσχολική αγωγή που «πάσχει» από κατάλληλες κτιριακές υποδομές.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ Κέρκυρας, νήπια από το 12ο Νηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο Μαντουκίου θα βρεθούν για ακόμη μια χρονιά σε αίθουσες προκάτ που έχουν στηθεί τα τελευταία χρόνια στον προαύλιο χώρο των Γενικών Λυκείων, ελλείψει διδακτηρίων. Παράλληλα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει μισθώσει και δυο αίθουσες δίπλα από το 9ο νηπιαγωγείο (Αλ. Παναγούλη) στους Καπουτσίνους για να εξυπηρετηθούν παιδάκια ηλικίας 4-6 ετών, προερχόμενα όμως από το Μαντούκι!

«Ο πολιτικός σχεδιασμός της χειρότερης δημοτικής αρχής αναφορικά με τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο και πρόγραμμα για να λύσει το οξύτατο πρόβλημα στέγης στο κέντρο της πόλης. Η σκανδαλώδης μίσθωση δυο αιθουσών δίπλα από το 9ο νηπιαγωγείο δεν λύνει το πρόβλημα των νηπίων του Μαντουκίου, δεν είναι καν στη γειτονιά τους, ενώ δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να την ασφάλεια των μαθητών», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

Τρία νέα σχολεία

Η φετινή σχολική χρονιά πάντως σηματοδοτεί και τη λειτουργία τριών νέων διδακτηρίων στη Μέση, Βόρεια και Νότια Κέρκυρα. Πρόκειται για το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας στους Βελονάδες και το σχολικό συγκρότημα στα Βραγκανιώτικα.

«Στον Δήμο Β. Κέρκυρας μέσα σε δυο μόνο μήνες ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Λιβάδι στους Βελονάδες και παραδίδεται στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα σχολείο κόσμημα που θα στεγάσει το 2ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και χαιρόμαστε για τη μεταστέγαση σε ένα σύγχρονο διδακτήριο», επισήμανε ο κ. Κουρσάρης.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος σημαντικές κτιριακές παρεμβάσεις έχουν γίνει από άκρη σε άκρη του νησιού και εκτιμάται ότι τα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι τον Αγιασμό. Πάντως ακόμη κι αν κάποια χρειαστεί να συνεχίσουν, η ανάπτυξή τους δεν θα παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

545 διοριστέοι στην Κέρκυρα

Από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, καταγράφεται ως η καλύτερη μετά τον μεγάλο αριθμό διορισμών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και φέτος, όπως και με τις προσλήψεις της α’ φάσης των αναπληρωτών. «Η κάλυψη αυτή ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις και το 95% των θέσεων που έχει ανάγκη η εκπαίδευση για να λειτουργήσει. Ένα ελάχιστο ποσοστό κενών προκύπτει από μετακινήσεις, άδειες και αρνήσεις ανάληψης των θέσεων. Ξεκινάμε πάρα πολύ θετικά. Εκπαιδευτικοί και βιβλία είναι στη θέση τους», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ειδικότερα στην Κέρκυρα διορίστηκαν 545 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 371 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 174 στην δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα πάντως με τον ΣΕΠΕ Κέρκυρας παρά τον μεγάλο αριθμό μόνιμων διορισμών πολλά κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη με τον αριθμό των αναπληρωτών της α’ φάσης να μην επαρκεί για να τα καλύψει.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ