Τρίτη 12.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στοίχημα ο Μάρτιος του 2017 για την παράδοση του συνόλου της Ολυμπίας Οδού

14 Δεκεμβρίου 2016 / 13:39

ΠΑΤΡΑ. Στο τελικό στάδιο έχουν εισέλθει οι εργασίες στον οδικό άξονα της Πατρών- Κορίνθου, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών, αλλά και της Ολυμπίας Οδού θα καταστεί λειτουργικός στο τέλος Μαρτίου του 2017, πλην του τμήματος Κιάτο- Ξυλόκαστρο (14 χλμ) που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Χθες, στελέχη της Ολυμπίας Οδού και των κατασκευάστριων εταιρειών ξενάγησαν εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στα εργοτάξια από το Κιάτο έως και το Ρίο, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα περισσότερα δύσκολα τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες, διαβάσεις, αντιστηρίξεις, κ.α.) να έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή την περίοδο λειτουργούν έξι εργοτάξια που ενεργούν σε συνολικά 20 ζώνες, με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους να δίνουν αγώνα δρόμου.
«Είμαστε στο τελικό στάδιο των εργασιών. Δουλεύουμε σε όλα τα μέτωπα και σε όλο το μήκος του άξονα. Ήδη έχουν παραδοθεί κάποια τμήματα, ενώ το Κιάτο- Ξυλόκαστρο θα δοθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Απομένουν κάποια συστήματα διοδίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και πλέον στις αρχές του Απριλίου 2017 θα δοθεί όλος ο άξονας στην κυκλοφορία με εξαίρεση ορισμένα σημεία τα οποία θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2017», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Α.Ε., Παναγιώτης Παπανικόλας.
 
ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΑΤΟ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
 
Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθεί το τμήμα Κιάτο- Ξυλοκάστρου που περιλαμβάνει 4 άνω διαβάσεις, 8 κάτω διαβάσεις, 5 γέφυρες, 3 lane covers και cut & covers, 1 κόμβο, 2  χώρους στάθμευσης και ανάπαυσης και 1 Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).
 
ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
 
Παράλληλα, ο κ. Παπανικόλας  επεσήμανε τις τρεις σημαντικές δυσκολίες του έργου που προκάλεσαν αρκετές καθυστερήσεις. Όπως είπε «τρεις ήταν οι κυρίαρχοι παράγοντες που κατέστησαν το έργο αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο. Ο πρώτος είχε να κάνει με την ταυτόχρονη κυκλοφορία των οχημάτων στο 85% του δρόμου. Οι χρήστες του δρόμου διέρχονταν μέσα από τα εργοτάξια και αυτό δυσκόλευε, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους κατασκευαστές. Το δεύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πως σε αρκετά σημεία ο αυτοκινητόδρομος διασταυρωνόταν με τον νέο σιδηρόδρομο και αυτό απαιτούσε συντονισμό και συγχρονισμό που στην αρχή τουλάχιστον δεν υπήρχε. Τέλος, υπήρξαν προβλήματα λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Ανέκυψαν πολλά ζητήματα γεωλογικής και γεωτεχνικης φύσεως, κυρίως, κατά την κατασκευή των σηράγγων στον Πλάτανο, αλλά και στην Παναγοπούλα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, λόγω των αρχαιοτήτων, αλλά και των απαλλοτριώσεων. Θυμίζω ότι μέχρι και προχθές υπήρχαν απαλλοτριώσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί».
 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΑΛΛΑ…
 
Σύμφωνα με τα στελέχη της Ολυμπίας Οδού, το έργο θα είναι πλήρως λειτουργικό από την Άνοιξη του 2017, χωρίς αυτό, να σημαίνει πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν σημεία (νησίδες, τμήματα αλληλοεμπλοκής με το τρένο και παράπλευρο δίκτυο) που θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται κι αφότου δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία. «Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τις εργασίες που θα συνεχίσουν να γίνονται. Οι χρήστες θα χρησιμοποιούν 212 χιλιόμετρα καινούριου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, ενώ θα υπάρξουν κάποια σημεία που ναι μεν θα είναι καινούρια, αλλά θα είναι λίγο πιο στενά», διευκρίνισε ο κ. Παπανικόλας.
 
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
 
Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 1,487 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια), ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη συμβολή των χρηστών και το Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 38% από ιδιωτικά κεφάλαια (29% τραπεζικά δάνεια - 9% ίδια κεφάλαια), 33% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 23% από τη συμβολή των χρηστών και 6% από το Ελληνικό Δημόσιο.
Όσον αφορά στα οφέλη του έργου, με την ολοκλήρωση της κατασκευής η Ολυμπία Οδός θα αποτελεί τμήμα ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που θα συνδέει τις πιο μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Η Ολυμπία Οδός θα είναι ασφαλέστερη γιατί, θα υπάρχει διαχωρισμός των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας με κεντρική νησίδα, ενώ 29 Ανισόπεδοι Κόμβοι «ασφαλίζουν» τον αυτοκινητόδρομο και συνδέουν το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Επίσης, με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, οι οδηγοί θα απολαμβάνουν συντομότερα και πιο ασφαλή ταξίδια.
 
ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑΣ
 
Συνολικά στον αυτοκινητόδρομο κατασκευάζονται 12 σήραγγες συνολικού μήκους 16 χλμ. Στα Μαύρα Λιθάρια, έχουν κατασκευαστεί δίδυμες σήραγγες με τον κάθε  κλάδο να έχει μήκος 1.250 μέτρα. Μάλιστα, θα είναι οι πρώτες της Ολυμπίας Οδού που θα δοθούν στην κυκλοφορία. Όπως ανέφερε ο μηχανικός της εταιρείας Άβαξ, Αλέξανδρος Χονδρομάρας τα έργα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 95% και σήμερα διενεργούνται δοκιμές στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Η μεγαλύτερη όμως, κατασκευαστική επιτυχία είναι το σύμπλεγμα των σηράγγων στην Παναγοπούλα, μήκους 8,2 χλμ. Εκεί κατασκευάζεται και η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 4 χιλιομέτρων.
Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής είναι ότι παράλληλα, πολύ κοντά και κάτω από τις σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου κατασκευάζονται και οι σήραγγες του σιδηρόδρομου, κάνοντας το έργο τεχνικά ακόμη πιο δύσκολο.
Οι σήραγγες διαθέτουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πέντε πάρκινγκ ανά κατεύθυνση και 10 συνδετήριες σήραγγες (πέντε πεζών και πέντε οχημάτων). 
«Ένα από τα δυσκολότερα τμήματα ήταν αυτό της Παναγοπούλας. Εδώ κατασκευάστηκε μία συστοιχία γαλαριών, τρεις διαδοχικές σήραγγες, 500, 500 και 4.200 μέτρων στον νότιο κλάδο με κατεύθυνση προς Αθήνα και δύο μικρότερες 3.300 μέτρων στο βόρειο τμήμα. Όπως είναι γνωστό στην Παναγοπούλα γίνονταν διαρκώς κατολισθήσεις και η μορφολογία του εδάφους είναι ιδιαίτερη, γι’ αυτό και λέμε πως είναι ένα από τα δυσκολότερα σημεία. Πλέον όμως είμαστε έτοιμοι. Αυτή την περίοδο διενεργούνται ασφαλτικές εργασίες και τα ηλεκτρομηχανολογικά», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Άκτωρ», Δημήτρης Κούτρας.
 
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΛΑΔΟΙ ΣΤΟ ΡΙΟ
 
Την ίδια ώρα, μία από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο είναι ο  υπερ- Κόμβος του Ρίου, ο οποίος δεν αναμένεται να παραδοθεί πλήρως πριν από το φθινόπωρο του 2017. Και αυτό, γιατί, είναι ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο τεχνικό έργο, γιατί εξυπηρετεί οκτώ διαφορετικές κατευθύνεις. Στην τελική του μορφή ο κόμβος θα περιλαμβάνει: τρεις άνω διαβάσεις, έξι κάτω διαβάσεις, δύο γεφυρώσεις του ποταμού Σέλεμνου και  πολλαπλές ράμπες εισόδου- εξόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους μηχανικούς του έργου, το ερχόμενο καλοκαίρι θα παραδοθούν οι δύο κλάδοι, από Αθήνα προς Γέφυρα κι αντίθετα. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι και ο κόμβος των Αραχωβιτίκων.
 
ΠΕΝΤΕ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
 
Στην Πατρών- Κορίνθου θα λειτουργήσουν συνολικά πέντε σταθμοί διοδίων (μετωπικοί), ενώ θα υπάρχουν και πλευρικά διόδια. Οι σταθμοί διοδίων θα είναι στην Ελευσίνα, στον Ισθμό, στο Κιάτο, στον Ελαιώνα και στο Ρίο, με το συνολικό κόστος διέλευσης, αλέ ρετούρ να ανέρχεται σε 24 ευρώ. Συνολικά, το κόστος για τους χρήστες ανέρχεται σε 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Όπως επισημάνθηκε, οι νέοι σταθμοί των διοδίων δεν πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του χρόνου.