Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα τραπεζοκαθίσματα «πνίγουν» το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας

τραπεζοκαθίσματα
23 Αυγούστου 2022 / 15:19

Μωραΐτης: «Καποδιστρίου και πλατεία Δημαρχείου στις «προβληματικές» ζώνες. Έως και 5.000 ευρώ το πρόστιμο για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προκλητικές εξακολουθούν να παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις οι υπερβάσεις στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Παρά τους ελέγχους που διενεργούν κλιμάκια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας σε τακτά χρονικά διαστήματα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανυπόφορη, ιδίως σε πολυσύχναστα σημεία. Δρόμους που έχουν καταληφθεί κατά το ήμισυ από τραπεζοκαθίσματα αντικρίζει κανείς περπατώντας στα καντούνια της Κέρκυρας.

Η διέλευση κατοίκων και επισκεπτών αλλά και οχημάτων άμεσης ανταπόκρισης (ασθενοφόρα, Πυροσβεστική) γίνεται σε πολλές περιπτώσεις μετ’ εμποδίων, ιδίως αυτή την εποχή που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο «ζενίθ» της. Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα που κατά καιρούς γίνεται αντικείμενο συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Εφορεία Αρχαιοτήτων), ωστόσο παρά και τις προειδοποιήσεις για αυστηρά πρόστιμα εκ της νομοθεσίας διαπιστώνονται και πάλι παραβάσεις δια γυμνού οφθαλμού.

Στο απροχώρητο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Νίκο Ολύμπιο το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια και δη από πέρσι. «Τα μαγαζιά λόγω της πανδημίας δεν δούλεψαν. Από πέρσι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Αυξήθηκαν τα καταστήματα, οι επαγγελματίες θέλουν να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρος μπροστά από τις επιχειρήσεις τους, ενώ υπάρχει ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας Παλιάς Πόλης. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει», ανέφερε στην «Ε».

Τα «προβληματικά» σημεία

Οι προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με τον αρμόδιο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Μωραΐτη εντοπίζονται κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στην Καποδιστρίου και στην πλατεία Δημαρχείου. Περιφερειακά για την ώρα δεν διαπιστώνονται παραβάσεις παρά ελέγχονται μεμονωμένες καταγγελίες. «Οι παραβάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα είναι αρκετές και ενεργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος. Πρόστιμα ή ακόμη και σφράγισμα καταστημάτων. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που για διάφορους λόγους ξεφεύγουν. Ως δημοτική αρχή έχουμε πρώτιστο μέλημα τον διάλογο. Μέχρι ένα σημείο υπάρχει ανοχή. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν πειθαρχήσει και άλλοι που για διάφορους λόγους δεν είναι σύννομοι», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μωραϊτης επισημαίνοντας ότι εφόσον προσδιοριστούν οι χρήσεις γης το ζήτημα θα πάρει το δρόμο του.

«Τσουχτερά»

Τα πρόστιμα πάντως που επιβάλλονται είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», καθώς ανάλογα με την περίπτωση ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ. «Κλειδί» πάντως για την αντιμετώπιση του φαινομένου θεωρείται η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρόθεση που είναι στα σχέδια του Δήμου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί, με το χρόνο ωστόσο που απομένει στη δημοτική αρχή Υδραίου, να την πραγματοποιήσει να μετρά αντίστροφα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ