Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Τραυματίες περίμεναν το ΕΚΑΒ 1,5 ώρα - Με δύο ασθενοφόρα η «ναυαρχίδα» του τουρισμού

ΕΚΑΒ
17 Αυγούστου 2022 / 09:05

Παρά τις τραγικές απώλειες ζωών και τις κραυγές αγωνίας πολιτών και εργαζομένων, «δεν ιδρώνει το αυτί» του Κεντρικού ΕΚΑΒ Αθηνών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αξιοσημείωτη καθυστέρηση έφτασε για πολλοστή φορά το ΕΚΑΒ σε τροχαίο που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης στον Αη Γόρδη.

Το Κέντρο του ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στα Γιάννενα, ενημερώθηκε για σοβαρό τραυματισμό στις 16:40 και τελικά το ασθενοφόρο κατάφερε να φθάσει στις 18:15.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό στην "ναυαρχίδα του τουρισμού", η οποία λειτουργεί με δύο, το πολύ τρία- ασθενοφόρα όλα και όλα, στο peak της τουριστικής περιόδου, με τα τροχαία να αυξάνονται κατακόρυφα.

Κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι και η τελευταία φορά, αφού παρά τις τραγικές απώλειες ζωών και τις κραυγές αγωνίας πολιτών και εργαζομένων, «δεν ιδρώνει το αυτί» του Κεντρικού ΕΚΑΒ Αθηνών.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι για να αποκτήσει η Κέρκυρα μια μηχανή ταχείας ανταπόκρισης - κόστους μόλις 18.000 ευρώ - χρειάστηκε να γίνει δωρεά από μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στο νησί. 

Πληρώματα και ασθενοφόρα ακόμα ...έρχονται

Η ολιγωρία των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επαναπροκηρύξουν το διαγωνισμό για την προμήθεια 18 καινούργιων ασθενοφόρων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. 

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίτα Ανδριώτη, ερωτηθείσα επανειλημμένως από την "Ε" απαντά ότι κάνει συνεχείς οχλήσεις προς την υπηρεσία ΕΣΠΑ του ΕΚΑΒ η οποία είναι αρμόδια βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με την ΠΙΝ. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο πρώτος διαγωνισμός βγήκε άγονος, ο φάκελος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων περιμένει την επαναπροκήρυξη. 

Ωστόσο, η καρδιά του προβλήματος είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθώς τα ασθενοφόρα δεν χρησιμεύουν και πολύ, αν δεν υπάρχουν τα ανάλογα πληρώματα... Ομοίως αγνοείται η τύχη της προκήρυξης των θέσεων που περιμένουν οι εργαζόμενοι. Δεν φαίνεται να βιάζεται κανένας - εκτός ίσως από τους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους! 

Με τις φωνές διαμαρτυρίας να πληθαίνουν και την οργή της κοινωνίας να γιγαντώνεται αλλά χωρίς επαρκείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, όλα δείχνουν προς μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή: οι φάκελοι να παραμείνουν στα συρτάρια.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ