Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «μπάσματα» του Αγίου Σπυρίδωνος

Μπάσματα
14 Αυγούστου 2022 / 11:36
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η επανατοποθέτηση γίνεται στην λάρνακα του, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερη κρύπτη (κελί τ’ Αγιού),εντός του Ιερού Ναού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, ολοκληρώθηκε η τριήμερος εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος με την ακολουθία της επανατοποθέτησης (μπάσματα), του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.


Η επανατοποθέτηση γίνεται στην λάρνακα του, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερη κρύπτη (κελί τ’ Αγιού),εντός του Ιερού Ναού. Η τελετή αυτή αφορά στην παράκληση του αγίου με το κερκυραικόν ιδίωμα στην ψαλμωδία, και στην περιφορά του ιερού σκηνώματος τρεις φορές εντός του Ιερού Ναού, ενώ εξέρχεται από τις δύο κεντρικές θύρες προς ευλογία των πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν το πλακάδο του Αγίου, και όλα τα γύρω καντούνια του ιερού προσκυνήματος. Ενώ ταυτόχρονα παιάνιζε η παλαιά φιλαρμονική του αγίου Σπυρίδωνος που είναι και η αρχαιότερη, και από την άλλη πλευρά, η φιλαρμονική «Μάντζαρος». Καθώς επίσης ήταν πολλοί ασθενείς, και άλλοι προσκαρτερούντες την βοήθεια του Αγίου, ξαπλωμένοι επί του δαπέδου , ώστε το ιερό σκήνωμα να περάσει από επάνω τους.



Παρόντες στην περιφορά του ιερού σκηνώματος ήταν όλες οι αρχές του τόπου. Ο βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας, η Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, οι πρόεδροι αντιστοίχως του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της Νήσου.


Κατά την απόλυση, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ευχήθηκε στον ευαγή κλήρο, τον λαό και τις αρχές του τόπου να έχουν την χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος δεν παύει και σήμερα να θαυματουργεί. Αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη της πατρίδος μας, να προσβλέπουν στον αγώνα του Αγίου Σπυρίδωνος, προκειμένου να διαφυλάξει απόρθητα τα όρια και τα σύνορα της χώρας μας, και να διδαχτούν με πνεύμα πίστεως στον Θεό, αλλά και με πνεύμα αγάπης και αφοσίωσης στην πατρίδα μας.

Να διαφυλάξουν τα όρια και τα σύνορά της, η οποία επιβουλεύεται από πολλούς εχθρούς κύκλοθεν, και να μείνουν ανεπηρέαστοι από ξένες παρεμβάσεις προς την ακεραιότητα της Ελλάδας μας. Εμείς ως εκκλησία, προσευχόμαστε στον άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και οι έχοντες την ευθύνη πρέπει να κατανοήσουν ότι τα όσια και τα ιερά του τόπου μας πρέπει όλοι μαζί να τα υπερασπιστούμε.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.