Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλη Αυγούστου ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του «Μπάλλου»

ΜΠΑΛΛΟΣ
12 Αυγούστου 2022 / 13:40

Υπεγράφη η σύμβαση από τη Ρόδη Κράτσα και τον ανάδοχο του έργου. Οι παρεμβάσεις ξεκινούν από το οδικό δίκτυο στους Αγίους Δέκα και Σταυρό, ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να εκτελεστεί το βασικό έργο στο Πέραμα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παίρνουν μπρος τέλη  Αυγούστου τα έργα για την αποκατάσταση των πληγωμένων υποδομών από τη θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου μετά από 10 μήνες αναμονής. Σήμερα το μεσημέρι η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα υπέγραψε τη σύμβαση με τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «(SUPERIOR P.C. ΙΚΕ) Κ. Φατούρο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις των ζημιών του Μπάλλου, αρχής γενομένης από το οδικό δίκτυο των Αγ. Δέκα και του Σταυρού.

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την θεομηνία της 14ης Οκτωβρίου, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του νησιού, κατάφεραν τελικά να πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσουν τα έργα που θα ανακουφίσουν τις πληγωμένες υποδομές. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στις περιοχές Πέραμα (σημεία Αύρα και Καρίνα), Αγ. Δέκα, Σταυρός και Βιρός, ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ και προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που είχε δεσμεύσει γι’ αυτό το σκοπό.
 
«Η διαδικασία της αυτοψίας, της σύνταξης των μελετών, της δέσμευσης πίστωσης από το ΠΔΕ ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο και ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες με τη θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών», τόνισε η κ. Κράτσα στο περιθώριο υπογραφής της σύμβασης, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την αποκατάσταση του παραποτάμιου δρόμου της Μεσογγής, π/υ 500.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Ο σχεδιασμός
 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΙΝ, οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν από το οδικό τμήμα των Αγ. Δέκα και του Σταυρού, προκειμένου να μπορεί να εκτραπεί η κίνηση των οχημάτων από και προς το Νότο, όταν θα κλείσει για μικρό χρονικό διάστημα η Εθνική Λευκίμμης για να γίνει η αποκατάσταση στο Πέραμα (στα σημεία Αύρα και Καρίνα) που αποτελεί την βασική παρέμβαση του έργου.
 
«Η Περιφέρεια κινήθηκε με αμεσότητα για ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε τη μελέτη για το Πέραμα ήρθε ειδικό μηχάνημα από τη Θεσσαλονίκη για να κάνει τις γεωτεχνικές μελέτες. Σκοπός μας είναι να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να επισκευάσουμε το δρόμο των Αγ. Δέκα και του Σταυρού, ώστε να έχουμε μια εναλλακτική για την κυκλοφορία των οχημάτων», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.
 


Ειδικότερα στο Πέραμα, προβλέπεται να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη μια λωρίδα και παράλληλα τοποθέτηση προσωρινού φωτεινού σηματοδότη για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η βλάβη είναι μεγαλύτερη  στα σημεία, θα κλείσουν και οι δυο λωρίδες κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται από το αποκατεστημένο μετά τις παρεμβάσεις οδικό δίκτυο των Αγ.Δέκα και Σταυρού. Όσον αφορά στις εργασίες που θα εκτελεστούν στο Πέραμα, μεταξύ άλλων  περιλαμβάνουν πασσαλομπήξεις σε βάθος μεγαλύτερο των 30μ. και παρεμβάσεις για σωστή απορροή ομβρίων υδάτων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης στις περιοχές Πέραμα,  Άγιοι Δέκα, Σταυρό και Βιρό είναι 12 μήνες.
 
Οι εργασίες

Ειδικότερα οι εργασίες αφορούν σε καθαρισμούς και αποκατάσταση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων και φρεατίων, καθαρισμούς αποδεκτών, άρσεις καταπτώσεων, αντιστήριξη πρανών, ανακατασκευή τεχνικών έργων που αστόχησαν, καθαρισμούς οδοστρωμάτων, ανακατασκευή τμημάτων οδοστρωμάτων. Περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις για την επίτευξη της ασφαλούς βατότητας (κατασκευή ισοπεδωτικών στρώσεων ασφάλτου και ασφαλτοταπήτων, αντιμετώπιση λακκουβών και καθιζήσεων, βελτίωση κλίσεων κλπ) αλλά και οι απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναφορά στην ικανοποιητική λειτουργία των συνοδών αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση υφισταμένων ή κατασκευή νέων αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (γέφυρες, τάφροι, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης, κράσπεδα και ρείθρα, πλέγματα συγκράτησης καταπτώσεων, καθαρισμός- αποκατάσταση τάφρων και οχετών απορροής ομβρίων κλπ). Επιπλέον περιλαμβάνει αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις κλπ) όπου έχουν φθαρεί ή παρασυρθεί.


Σημειώνεται ότι για τις εργασίες στις προαναφερθείσες πληγείσες περιοχές της Κέρκυρας, η Περιφέρεια, ενεργοποίησε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 2γ , 32Α και 26 παρ.6 του Ν.4412/2016, ως επείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών από θεομηνία, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου. 
 
 
Πιστώθηκαν τα 5 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ πιστώθηκαν πρόσφατα στους λογαριασμούς της Περιφέρειας, τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 15,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών  που καταστράφηκαν από τον Μπάλλο. Η έγκριση της χρηματοδότησης και η κατανομή των πιστώσεων σε έργα αναμένεται να γίνει σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ