Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτανησιακή Πρωτοβουλία: Για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

Επτανησιακή Πρωτοβουλία
12 Αυγούστου 2022 / 12:23

Η Κέρκυρα δεν κατακτήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις, γεγονός που θα έγραφε διαφορετικά τις σελίδες της ιστορίας της

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία απέστειλε δελτείο τύπου για τη γιορτή του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα.
 
«Γιορτάζουμε και φέτος το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου και προστάτη του νησιού μας, όπου σύμφωνα με την παράδοση έσωσε την Κέρκυρα από την πολιορκία των Τούρκων ξημερώματα της 11ης Αυγούστου. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο στο 1716, όπου η Κέρκυρα βρισκόταν υπό την κατοχή των Βενετών ήδη εδώ και περίπου τέσσερις αιώνες. Οι Τούρκοι εποφθαλμιούσαν το νησί εξαιτίας κυρίως της στρατηγικής του θέσης ως πέρασμα στη Δύση και είχαν αποπειραθεί και νωρίτερα να την κατακτήσουν κάνοντας προσπάθειες που κατέληγαν άκαρπες.
 
Εκείνο το καλοκαίρι όμως του 1716 επανήλθαν με ενισχυμένο στόλο ξεκινώντας την πολιορκία του νησιού τον Ιούνιο. Όταν άρχισε να σφίγγει ο τουρκικός κλοιός στάλθηκε στην Κέρκυρα ο στρατηγός Σούλενμπουργκ, του οποίου η εμπειρία φαίνεται πως ήταν καθοριστική για την ανασύνταξη των δυνάμεων άμυνας του νησιού. Βέβαια στην ψυχή κάθε Κερκυραίου η σωτηρία του νησιού αποδίδεται στον προστάτη Άγιο μας, με την ξαφνική καταιγίδα που προκάλεσε αναταραχή στην τουρκική πλευρά, κατακερματίζοντας τις δυνάμεις της και καθιστώντας τις ευάλωτες στην ανατροπή.
 
Η Κέρκυρα δεν κατακτήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις, γεγονός που θα έγραφε διαφορετικά τις σελίδες της ιστορίας της. Αντιθέτως οι Κερκυραίοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την φυσιογνωμία και ταυτότητα του τόπου, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, γεγονός που φανερώνει την βαθιά αγάπη τους για το νησί. Εκείνοι ως όφειλαν έπραξαν το χρέος τους στο ακέραιο, παραδίδοντας στις επόμενες γενιές το βαρύτιμο κληροδότημα του πολιτισμού, της κουλτούρας και της ψυχής του τόπου.
 
Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα δικά μας χέρια,  ως θεματοφύλακες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, για την προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιάς, για την μεταλαμπάδευση της ολότητας του Κερκυραϊκού στοιχείου. Η πρόκληση είναι μεγάλη και απαιτείται γνώση και ευλάβεια σε κάθε χειρισμό. Η Κέρκυρα έχει υποστεί σημαντική επιβάρυνση από λάθη και αβλεψίες χρόνων. Και όμως είναι τέτοιο το μεγαλείο της που εξακολουθεί να προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση.
Το ζήτημα είναι ότι πλέον οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να διαρραγούν. Επομένως δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών σε κανένα επίπεδο. Σύνεση και προσοχή για την βιωσιμότητα και την ευημερία του νησιού. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στον τόπο μας.
Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο.»