Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια μοναδική έκθεση από Ισπανούς και Έλληνες κεραμίστες στους Παξούς

Φίλοι των Παξών
09 Αυγούστου 2022 / 22:13

Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες της Σύγχρονης Κεραμικής εκθέτουν στους Παξούς έργα τους σε ετήσια βάση, τόσο στην δημοτική αίθουσα του Παλαιού Σχολείου στον Λογγό όσο και στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί του Χριστόφορου Μπόικου στον Γάιο (Chris Boicos Fine Arts), από το 2015, σε διοργανώσεις σταθερής περιοδικότητας.

ΠΑΞΟΙ. Οι Φίλοι των Παξών και η γκαλερί του Χριστόφορου Μπόικου (Chris Boicos Fine Arts) χαίρουν ιδιαιτέρως με την παρουσίαση μιας μοναδικής έκθεσης από Ισπανούς και Έλληνες κεραμίστες στους Παξούς, από τις 18 Αυγούστου ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Η δημιουργική αντιπαράθεση έργων δύο σπουδαίων Μεσογειακών κουλτούρων στο φωτεινό και οικείο περιβάλλον ενός από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά θα λειτουργήσει αποκαλυπτικά, αναδεικνύοντας τις βαθιές σχέσεις και την πολιτισμική σύνδεση μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτή αντανακλάται και αποτυπώνεται στα δημιουργήματα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, 7:30-11:00 μμ

Εγκαίνια με την παρουσία των καλλιτεχνών 
Η Ανατολή συναντά τη Δύση:
Ελληνική και Καταλανική Σύγχρονη Κεραμική Τέχνη


Γιώργος Βαβάτσης


Μίρκα Δραπανιώτου



Αγγέλικα Κογεβίνα


Χαρούλα Κοροπούλη


Ηλίας Χριστόπουλος


Roberta Ferreira



Xavier Monsalvatje



José Mariscal Paneque


Rafaela Pareja

Έκθεση από 18 Αυγούστου ως 15 Σεπτεμβρίου 2022 - Ανοιχτά καθημερινά 8 με 10:30μμ

Παλαιό Σχολέιο, Λογγός, Παξοί

Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες της Σύγχρονης Κεραμικής εκθέτουν στους Παξούς έργα τους σε ετήσια βάση, τόσο στην δημοτική αίθουσα του Παλαιού Σχολείου στον Λογγό όσο και στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί του Χριστόφορου Μπόικου στον Γάιο (Chris Boicos Fine Arts), από το 2015, σε διοργανώσεις σταθερής περιοδικότητας.

Στην διάρκεια της έκθεσης Φωτιά, Γή, Αέρας (2017) οι σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες επαναδιαπραγματευτήκαν και παρουσιάσαν στο κοινό τα έργα του σε φυσικό περιβάλλον σε μια παραθαλάσσια έκθεση, όπου αντικείμενα - όπως παραδοσιακα δοχεία φύλαξης του ελαιόλαδου και κεραμικές κυψέλες - ανασχεδιαστήκαν ώστε να υπογραμμίσουν τις συνδέσεις μεταξύ της Ελληνικής φύσης και της κεραμικής δημιουργίας. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε με τη συνοδεία χορωδιακού μουσικού κονσέρτου σε σύλληψη της συνθέτριας και χορογράφου Δήμητρας Τρυπάνη, σε ειδική προσαρμογή.

Το φετινό καλοκαίρι η γκαλερί του Χριστόφορου Μπόικου (Chris Boicos Fine Arts), σε συνεργασία με την εγκατεστημένη στη Βαρκελώνη Ελληνίδα κεραμίστρια Αγγέλικα Κογεβίνα, συγκεντρώνει στους Παξούς ένα σύνολο εννέα κεραμιστών σε μια διαλεκτική σύμπραξη μεταξύ δύο Μεσογειακών πολιτισμών, στην έκθεση: "Η Ανατολή συναντά τη Δύση: Ελληνική και Καταλανική Σύγχρονη Κεραμική Τέχνη".
Από την ίδρυση της αρχαίας ελληνικής αποικίας "Εμπόριον" (Ampurias), στην βορειοδυτική Καταλωνία κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα, η Ελλάδα συνδέεται μέσω εμπορίου και πολιτιστικών συνδιαλλαγών με την Καταλωνία, τη Βαλένθια και την Ανδαλουσία. Τα στενά του Γριβραλτάρ ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες ως ο μυθικός τόπος όπου ο Ηρακλής είχε στήσει τις διάσημες στήλες του, σηματοδοτώντας την άκρη του τότε γνωστού Μεσογειακού κόσμου.

Κατά τον 14ο αιώνα η Καταλανική Εταιρεία με επικεφαλής τον θρυλικό της μισθοφόρο στρατηγό Ροζέ ντε Φλορ (τον ήρωα του Βαλενθιανού έπους του 15ου αιώνα Tirant lo Blanc), αντιμετωπίζει τους Τούρκους στην Ανατολή, συμμαχώντας με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β᾽ Παλαιολόγο. Η Καταλανική Εταιρεία στην πορεία κατέλαβε επίσης το μεσαιωνικό Δουκάτο των Αθηνών καθιερώνοντας το εθιμικό δίκαιο και τις διοικητικές πρακτικές της Βαρκελώνης στην πιο διάσημη πόλη της Ελληνικής αρχαιότητας.

Καταλωνία, Βαλένθια και Ελλάδα μοιράζονται μια παράλληλη ιστορική διαδρομή στην κεραμική δημιουργία που χρονολογείται από την Παλαιολιθική εποχή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαρκελώνης εκθέτει μια σειρά αρχαιοελληνικών αγγείων που έχουν ανασκαφεί σε διάφορες τοποθεσίες της Καταλονίας. Η κεραμική τέχνη συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών πυλώνων του Ιβηρικού πολιτισμού. Αξιοπρόσεκτες συλλογές παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων κεραμικών έργων εκτίθενται σε σημαντικό αριθμό μουσείων σε Καταλωνία και Βαλένθια, και ειδικότερα στα μουσεία: Barcelona Museu de Céramica, Museu del Càntir στην Argentona, Terracotta Museu στην Bisbal d’Empordà, Museu de Terrissa Catalana στην Oristà και Manises Ceramics Museum στην Βαλένθια.

Το μουσείο Manises διοργανώνει επίσης μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες εκθέσεις στην Ευρώπη, την Bienal Internacional de Cerámica de Manises. Επίσης, η σύγχρονη κεραμική τέχνη στην Ισπανία συνδέεται με τα ονόματα των τριών σημαντικότερων Καταλανών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, Pablo Picasso (Πάμπλο Πικάσο), Joan Miró (Χουάν Μιρό) και Antoniο Gaudi (Αντόνιο Γκαουντί).

Οι εννέα δημιουργοί μας ακολούθως, θα παρουσιάσουν μια εκτεταμένη ποικιλία διαφορετικών τύπων, μορφών και σχημάτων, κυρίως διαμέσου της προσωπικής τους αντίληψης και ερμηνείας του Μεσογειακού φωτός και της φύσης. Ευελπιστούμε πως αυτός ο πρώτος καλλιτεχνικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Καταλανίας στους Παξούς θα οδηγήσει σε πολλές περισσότερες γόνιμες συνδιαλλαγές μεταξύ δημιουργών σε διαφορετικές πλευρές γύρω από την κοινή μας, τροφό θάλασσα
Τοποθεσία: Παλαιό Σχολείο, Λογγός, Παξοί

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Αυγούστου

Ώρα: 7:30 με 11μμ
Είσοδος: Δωρεάν
[email protected]