Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική για την πυρκαγιά στους Αγ.Θεόδωρους (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
08 Αυγούστου 2022 / 10:14

Η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς αναμένεται να πάρει χρόνο και η Π.Υ θα παραμείνει στο σημείο για τουλάχιστον 48ώρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε εμπρησμό από πρόθεση οφείλεται, σύμφωνα με την Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας Νίκο Κολοβό, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στους Αγ. Θεόδωρους Λευκίμμης και η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Στο σημείο βρίσκεται από χθες και το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας, το οποίο διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς και τη συλλογή στοιχείων.

Από τη φωτιά που ξέσπασε στις 3.45 μ.μ. της Κυριακής κάηκαν 60 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης με ελαιοδέντρα και μια αποθήκη με γεωργικά μηχανήματα.






Αν και ήταν πολύ κοντά σε σπίτια -σε απόσταση 100 μέτρων- αλλά και σε δυο φωτοβολταϊκά πάρκα, ωστόσο περιορίστηκε έγκαιρα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Συνολικά στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 10 οχήματα με 20 άνδρες της Πυροσβεστικής, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δυο pzl , δυο ελικόπτερα που έσπευσαν από το Άκτιο και τα Ιωάννινα, ένα μηχάνημα έργου και δυο υδροφόρες του δήμου Λευκιμμαίων, ακόμη μια υδροφόρα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και πολίτες.






Η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα στην καρδιά της Λευκίμμης. Από πληροφορίες πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση. Το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας είναι εδώ και προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τον εμπρηστή. Κάηκαν πάρα πολλά ελαιόδενδρα. Αξίζει να πω ότι πάλι είχαμε το ίδιο πρόβλημα, όλα τα αγροκτήματα ακαθάριστα. Παρότι είναι αιωνόβια τα δένδρα, τα βάτα, ξεπερνούν σε ύψος τις ελιές. Η φωτιά βρήκε πολύ λεπτή καύσιμη ύλη και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Ήταν πολύ κοντά σε σπίτια», ανέφερε στην ΕΡΑ Κέρκυρας ο Διοικητής της Π.Υ. Κέρκυρας Νίκος Κολοβός.

Πρόσθεσε δε ότι η επέμβαση της Πυροσβεστικής έπρεπε να είναι στοχευμένη σε σημεία, προκειμένου να μην επεκταθεί. «Ήταν δύσκολη φωτιά υπό την έννοια ότι έπρεπε να προστατέψουμε περιουσίες που ήταν ευάλωτες, όπως οικίες που ήταν διάσπαρτες. Ευτυχώς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Υπήρχαν σπίτια που η φωτιά τα έγλυψε, ωστόσο ήμαστε εκεί και την κόψαμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μεγάλη μάχη, προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά και περάσει το κεντρικό δρόμο, όπου υπάρχουν κατοικίες, δόθηκε όταν ξέσπασε το μπουρίνι.


Ωστόσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε επαγρύπνηση, λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων. Η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς πάντως αναμένεται να πάρει χρόνο και η Π.Υ θα παραμείνει στο σημείο για τουλάχιστον 48ώρες.

Αρκετές φωτιές

Το τελευταίο διάστημα πάντως παρατηρούνται αρκετές φωτιές στην περιοχή της Λευκίμμης, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο. «Οι  φωτιές είναι από ανθρώπινο χέρι. Υπάρχει εμπρηστής. Πρέπει να είμαστε ενεργοί όλοι οι πολίτες και να έχουμε το νου μας για ύποπτες κινήσεις. Στις δυσκολίες το ΜΑΖΙ γίνεται υπερόπλο! Μπροστά στη συλλογικότητα και τη συνεργασία ακόμα και η πιο δύσκολη φωτιά υποχωρεί», δήλωσε ο κ. Κολοβός.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ