Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

29 δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κέρκυρας υποβιβάζονται

Υποβιβασμός
06 Αυγούστου 2022 / 13:31

Φωτιές έχει ανάψει ο υποβιβασμός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περιβολίου. Να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, λέει ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΣΥΝ Νίκος Γκούσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε λειτουργικό υποβιβασμό βάσει μαθητικού πληθυσμού περνούν 29 δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κέρκυρας με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Μεταξύ αυτών και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίου, του δεύτερου σε πληθυσμό οικισμού του δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Η απόφαση για τις λειτουργικές προαγωγές και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων που ανακοινώθηκε στις 29 Ιουλίου και που θα ισχύει για το σχολικό έτος 2022 – 2023, έχει «ανάψει» φωτιές στις κατά τόπους περιοχές. Ειδικά στη νότια Κέρκυρα το ζήτημα με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίου έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, ενώ το θέμα αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΥΝ Νίκος Γκούσης.

Από την αναλογία

Ήδη μάλιστα έχει ζητηθεί από τους τρεις δασκάλους που τοποθετήθηκαν εκεί να αναλάβουν καθήκοντα σε άλλα σχολεία. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ η οργανικότητα των δημοτικών σχολείων προσδιορίζεται από την αναλογία 15 μαθητών προς έναν δάσκαλο για τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία και για τα λοιπά, 25 μαθητές προς ένα δάσκαλο. Όπως εξηγεί ο κ.Γκούσης τις τελευταίες δυο χρονιές οι μαθητές που φοιτούν στις πρώτες τάξεις είναι κάτω από 10 άτομα, ωστόσο το σχολείο θα μπορούσε να ενισχυθεί από το μαθητικό δυναμικό των Βιταλάδων, προκειμένου να μην προχωρήσει ο υποβιβασμός του.

«Οι μαθητές του νηπιαγωγείου Βιταλάδων θα μπορούσαν αντί να πηγαίνουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης που είναι 8θέσιο, να ενισχύσουν το σχολείο του Περιβολίου. Τώρα το σχολείο γίνεται από 6 θέσιο 5θέσιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας. Πρέπει να βρούμε τη διαδικασία ώστε να μην γίνει υποβάθμιση του σχολείου», τόνισε ο κ.Γκούσης.

52 μαθητές

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, οι υποβιβασμοί των σχολείων γίνονται με βάση τον αριθμό των μαθητών. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σύνολο των μαθητών ανέρχεται στους 52 και ότι γι’ αυτή τη χρονιά το σχολείο από εξαθέσιο θα γίνει πενταθέσιο.

«Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει του χρόνου και να γίνει η προαγωγή του», σχολίασε, εξηγώντας ότι οι υποβιβασμοί δεν είναι οργανικοί αλλά λειτουργικοί και ότι οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες της προτίμησής τους. Ωστόσο ιδιαίτερα για τις περιοχές της επαρχίας είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη, η αναβάθμιση και η πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό των σχολείων, ώστε να μην οδηγηθούν τελικά σε απανωτούς υποβιβασμούς και ενδεχόμενο κλείσιμο, γεγονός που θα οδηγήσει επίσης σε μετακίνηση του πληθυσμού.

Οι 29 υποβιβασμοί

Με βάση την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας σε λειτουργικό υποβιβασμό τίθενται τα εξής δημοτικά: Δ.Σ Αγ.Ιωάννη (από 9θεσιο σε 8θέσιο), Σχολικό Κέντρο Αγρού (από 10θέσιο σε 7θέσιο), Σχολικό Κέντρο Βελονάδων (από 12θέσιο σε 11θέσιο), 2ο Σχ.Κ. Θιναλίων (από 7θέσιο σε 6θέσιο), Δημοτικό Καρουσάδων (από 7θέσιο σε 6θέσιο), Κασσιόπης (από 7θεσιο σε 6θέσιο), Κ.Γαρούνα (από 4θέσιο σε 3θέσιο), 1ο Δημ.Κέρκυρας (από 7θέσιο σε θέσιο), 4ο Δημ. (από 10θέσιο σε 9θέσιο), 10ο Κέρκυρας (από 7θέσιο σε 6θέσιο), 1ο Κορισσίων – Αργυράδων (από 6θέσιο σε 5θέσιο), 2ο Κορισσίων – Περιβολίου (από 6θέσιο σε 5θέσιο), Κυνοπιαστών (από 12θέσιο σε 11θέσιο), Λακώνων (από 5θέσιο σε 4θέσιο), Μελιτειέων (από 9θέσιο σε 6θέσιο), Μπενιτσών (από 5θέσιο σε 3θέσιο), Παλιάς Πόλης από (12θέσιο σε 10θέσιο).

Τα διθέσια νηπιαγωγεία που γίνονται μονοθέσια είναι τα εξής: Αγ.Ιωάννη, Αυλιωτών, Βελονάδων, Γουβιών, Δουκάδων, , Καββαδάδων, Καστελλάνων Μέσης, Κοκκινίου, 1ο Κορισσίων – Αργυράδων, 2ο Κορισσίων – Περιβολίου, Μαγουλάδων, Νυμφών. Οι 22 προαγωγές Τέλος, αποφασίστηκε η λειτουργική προαγωγή των παρακάτω δημοτικών : 1ο Ειδικό (από 6θέσιο σε 8θέσιο), 2ο Ειδικό (από 2θέσιο σε 3θέσιο), Αγ. Ματθαίου (από 6θέσιο σε 7θέσιο), Βιρού (από 6θέσιο σε 8θέσιο), Καναλίων (από 10θέσιο σε 11θέσιο), 12ο Κέρκυρας (από 12θέσιο σε 13θέσιο), 14ο Κέρκυρας (από 7θέσιο σε 8θέσιο), 2ο Λευκίμμης – Ριγγλάδων (από 6θέσιο σε 8θέσιο), Σχ.Κ. Παξών (από 10θέσιο σε 13θέσιο), Σπαρτύλα (από 3 θέσιο σε 4 θέσιο).

Τα μονοθέσια νηπιαγωγεία που γίνονται διθέσια είναι της Άφρας, των Καρουσάδων, το 4ο Λευκίμμης- Νεοχωρίου, του Πλάτωνα και της Στρογγυλής.

Τα 2θέσια νηπιαγωγεία που γίνονται 3θέσια είναι τα εξής: Αλεπούς, Βιρού, Κ. Κορακιάνας, Κυνοπιαστών. Τέλος το Νηπιαγωγείο Ποταμού προάγεται σε 5θέσιο από 3θέσιο, και του 12ου νηπιαγωγείου και των Καναλίων σε 4θέσια από 2θέσια.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ