Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης: Ο πολιτισμός του «Νότου» ξυπνά

Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης
05 Αυγούστου 2022 / 15:49

Από τις 7 έως τις 15/08 πραγματοποιούνται σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα για κάθε ηλικία, σε περιβάλλον μοναδικού φυσικού κάλους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο δρόμος για τα μέρη «κάτω από το γεφύρι» είναι μακρύς. Όταν όμως κανείς φτάνει στις Αλυκές Λευκίμμης, το μέρος που πραγματοποιείται το ετήσιο φεστιβάλ της «Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων»,  αποζημιώνεται για τον κόπο του με εικόνες απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς. Σε αυτό το γαλήνιο περιβάλλον συναντήσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την διοργάνωση τους ετήσιου θεσμού. Εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών, η Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνα Καββαδία και ο Αρχιμουσικός Σπύρος Γαστεράτος μίλησαν στο Γιώργο Ανδριώτη για τους στόχους, τα προβλήματα και το παρασκήνιο της διοργάνωσης.


Αλυκές Λευκίμμης: Μέρος απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς.


«Είναι μια πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής (Ριγγλάδων), την οποία υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή» μας πληροφορεί ο Αρχιμουσικός. Είναι ένα φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός καθώς φέτος διανύει το 12ο χρόνο ζωής του. Η κρατική χρηματοδότηση υπήρξε πάντα φειδωλή, τώρα όμως είναι πλέον ανύπαρκτη. Όπως μας λέει η κ. Καββαδία, πριν την ίδρυση των Καποδιστριακών Δήμων υπήρχε κάποια χρηματοδότηση. Από εκεί και ύστερα ό'τι γίνεται, γίνεται με τους πόρους που συγκεντρώνει η Μουσική Ένωση,  με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχεται από τις εισπράξεις του  Φεστιβάλ.



Η Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνα Καββαδία


Κατά την διάρκεια της καραντίνας η Ένωση πλήρωσε ακριβό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα. Το φεστιβάλ δεν έγινε, αλλά μέρος των εξόδων της προετοιμασίας είχε ήδη δαπανηθεί (προκαταβολές σε καλλιτέχνες, κλπ) Επιπλέον η Φιλαρμονική αναγκάστηκε να κάνει παύση στις δραστηριότητες της και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμη για να εμφανιστεί στο φετινό φεστιβάλ, μας λέει ο Αρχιμουσικός. Η κ. Καββαδία προσθέτει «Ο κόσμος έχει ανάγκη να συμμετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα. Αυτές οι δραστηριότητες δεν αφορούν μόνο στην καλλιτεχνική έκφραση των κοινοτήτων της Λευκίμμης αλλά διαμορφώνουν ένα μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, πολύ σημαντικό στην προσπάθεια των ανθρώπων της περιοχής να κάνουν νέο ξεκίνημα μετά την καραντίνα»



ο Αρχιμουσικός Σπύρος Γαστεράτος μίλησε στο Γιώργο Ανδριώτη για τους στόχους και τα προβλήματα της διοργάνωσης.


Σε μια προσπάθεια να σπάσουν το κοινωνικό και οικονομικό μούδιασμα που άφησε πίσω της η πανδημία, οι Λευκιμμιώτες στοχεύουν ψηλά φέτος. Το φετινό φεστιβάλ κρατάει μια εβδομάδα, και όπως μας λέει η κ. Καββαδία υπάρχουν δρώμενα για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Ορχηστρικές συναυλίες με την Παλαιά Φιλαρμονική, πληθώρα συναυλιών από τις χορωδίες των χωριών του Νότου, συλλογική έκθεση ζωγραφικής από καλλιτέχνες της περιοχής, σύγχρονα και παραδοσιακά χορευτικά, προβολές ταινιών και φυσικά η κορύφωση του φεστιβάλ με τις δύο μεγάλες συναυλίες, του Πασχάλη και των Πιξ Λαξ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις μέρες, εκτός από τις δύο συναυλίες που προαναφέραμε που θα έχουν ένα μικρό εισιτήριο.



Αφίσα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.



Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη συναυλία του Πασχάλη, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Αυγούστου και αυτό γιατί δυστυχώς δεν θα έχουμε για πάντα την ευκαιρία να δούμε ζωντανά ένα καλλιτέχνη που η δουλειά του υπήρξε πολύ επιδραστική στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ποπ μουσικής.