Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εν αναμονή για τις κρίσεις των διευθυντών σχολείων

ΚΡΙΣΕΙΣ
02 Αυγούστου 2022 / 14:15

Στην Κέρκυρα οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 158

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο εκτιμάται ότι θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για τις θέσεις των διευθυντών στα σχολεία της χώρας, διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά. Στην Κέρκυρα οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι ανέρχονται συνολικά στις 158 και αφορούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Στόχος είναι η διαδικασία των κρίσεων για τους διευθυντές των σχολείων να έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να τοποθετηθούν άμεσα και στις θέσεις τους.

«Στέρεψαν» οι πίνακες

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που διενεργήθηκαν κρίσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν το 2017. Οι πίνακες από τότε έχουν «στερέψει», ενώ οι υφιστάμενοι διευθυντές παραμένουν στις θέσεις τους κατόπιν παράτασης που έχει δοθεί στη θητεία τους, η οποία κανονικά έχει λήξει από τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνη Κουρσάρη, το Υπουργείο προσπαθεί να «τρέξει» τώρα τις διαδικασίες, μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων πληθώρας εκπαιδευτικών που έχουν αναλάβει αυτά τα κρίσιμα πόστα. «Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα πιέζεται και από τις συνταξιοδοτήσεις και έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Οι πίνακες του 2017 έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει είτε να ορισθεί ως προσωρινός διευθυντής ο υποδιευθυντής ή να υπάρχει τοπική προκήρυξη για τη θέση. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα έχουμε συνταξιοδοτήσεις διευθυντών στο Δημοτικό Παλιάς Πόλης, στο 7ο, στο Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών και σε δυο δημοτικά στη Λευκίμμη», επισήμανε ο ίδιος.

Η αργοπορία

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης, από τους οποίους άνοιξε ο κύκλος των κρίσεων για τα στελέχη της εκπαίδευσης και που κράτησε 7 ολόκληρους μήνες, ανέτρεψε όλο τον αρχικό προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας. Όπως τονίζει ο κ. Κουρσάρης, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Υπουργείο, λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ανάδειξης των νέων σχολικών συμβούλων, αναγκάστηκε με τροπολογία που πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο να αλλάξει τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών και Προϊσταμένων Σχολείων. Έτσι αντί για τους σχολικούς συμβούλους που δεν έχουν ακόμη οριστεί, θα συμμετάσχουν οι σημερινοί συντονιστές εκπαίδευσης με σκοπό να «τρέξει» η ανάδειξη των διευθυντών των σχολείων.

«Κι όλα αυτά παρότι πριν ένα μήνα έδωσε επ’ αόριστον παράταση για τους διευθυντές των σχολείων, όμως με την τροπολογία αυτή το παίρνει πίσω. Το Υπουργείο θέλει να αναδείξει το νέο ρόλο του διευθυντή μάνατζερ, επόπτη και αξιολογητή και άρα γι’ αυτό προχωράμε σε fast track διαδικασίες, παρόλο που η ίδια η κ. Κεραμέως έφερε το νόμο για το χρονοδιάγραμμα επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης και της σειράς διεξαγωγής», διευκρίνισε ο ίδιος.

Βάσει αυτού προβλέπονταν να διενεργηθούν οι κρίσεις με την ακόλουθη σειρά: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης (πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι), Προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ, Διευθυντές Σχολείων. Η διαδικασία πάντως επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε στις 9 Απριλίου είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο οι συνεχείς παραιτήσεις μελών από τα Συμβούλια Επιλογής δυσχεραίνει τη διαδικασία, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μέλη ΔΕΠ να αντικαταστήσουν τους παραιτηθέντες.

Καμία αναστάτωση
Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών στα σχολεία μεσούσης της σχολικής χρονιάς δεν πρόκειται να επιφέρει κάποια αναστάτωση στον προγραμματισμό και την λειτουργία των σχολείων.

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Κέρκυρας διατυπώνουν πάντως τις αντιρρήσεις τους, τονίζοντας ότι η διεξαγωγή κρίσεων κι ενώ η νέα σχολική χρονιά ξεκινήσει, θα επιφέρει «ντόμινο» μετακινήσεων στα σχολεία. «Αν κάποιος διευθυντής παύσει να είναι θα πρέπει να δούμε πως θα ενσωματωθεί σε κάποιο σχολείο, όπως και ένας καθηγητής που γίνει διευθυντής πως θα καλυφθούν οι ώρες που είχε», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις διευθυντών είναι 54 στα δημοτικά, 70 στα νηπιαγωγεία και 34 στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ