Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το καράβι του Οδυσσέα επιστρέφει στην Παλαιοκαστρίτσα

27 Ιουλίου 2022 / 15:26

Βαρκαρόλα ξανά μετά από απουσία δύο χρόνων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακώνων αναβιώνει το έθιμο της βαρκαρόλας στην Παλαιοκαστρίτσα, μετά από απουσία δύο χρόνων. Τις 13 Αυγούστου, από αργά το απόγευμα, τα καταγάλανα νερά του κόλπου θα σκίζονται από δεκάδες παραδοσιακά, ξύλινα πλεούμενα, ο ουρανός θα λάμπει από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, τα τραγούδια των χορωδών και οι “γκράτσιες” των χορευτών θα αιχμαλωτίζουν τη ματιά. Αν η ανταπόκριση του κόσμου είναι ανάλογη με αυτή των περασμένων εκδηλώσεων, τότε στην περιοχή θα εισρεύσουν χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του νησιού.

Aπό τη Βαρκαρόλα του 2019. Πηγή Φώτο: facebook.com/varkarola.palaiokastritsas
 


Η διεξαγωγή Βαρκαρόλας στην Παλαιοκαστρίτσα ξεκίνησε το 1996. Η θεματολογία των πλωτών παραστάσεων αλλά και το έθιμο γενικότερα προσαρμόστηκε από την αρχή στις ιστορικές και λαογραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Έτσι στην περίπτωση των δρώμενων της Παλαιοκαστρινής βαρκαρόλας, δεν έχουμε να κάνουμε με την αναπαράσταση μιας ιστορικής αλλά μιας μυθολογικής συγκυρίας που σχετίζεται με τον τόπο. Αυτή δεν είναι άλλη από την Ομηρική επίσκεψη του Οδυσσέα στη Φαιακία και την συνάντηση του με την πριγκίπισσα Ναυσικά.

Όπως μας πληροφορεί η Βιβιάνα Μιχαλά γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων, υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία στις τοπικές κοινότητες εν όψη της φετινής διεξαγωγής. Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει θεσμός για όλο το νησί. Μάλιστα η φήμη του εθίμου έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα και υπήρχαν ρεπορτάζ σε πολλά Αθηναϊκά μέσα.



Βιβιάνα Μιχαλά, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων

Η τελευταία βαρκαρόλα πραγματοποιήθηκε το 2019. Η πανδημία του κορωνοϊού που ακολούθησε σαν να τρόμαξε τον Οδυσσέα, όπως ποιητικά θα μπορούσε να λεχθεί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος μπήκε σε καραντίνα όπως και όλα τα άλλα δεδομένα της ζωής. Κατά την “χειμερία νάρκη” του κόβιντ 19 και εξαιτίας αυτής, δεν διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εκλογές του συλλόγου. Έτσι το παλιό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Παύλο Μιχαλά διοργανώνει την φετινή μεγάλη επιστροφή.



Η τελευταία βαρκαρόλα πραγματοποιήθηκε το 2019.
Πηγή Φώτο: facebook.com/varkarola.palaiokastritsas


Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το χορευτικό συγκρότημα Κρήνης και η χορωδία Λακώνων. “Δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των επιχειρήσεων της περιοχής” μας λέει η Βιβιάνα Μιχαλά και προσθέτει ότι η βαρκαρόλα έχει μεγάλη σημασία για πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, καθώς στις διοργανώσεις περασμένων χρόνων ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τις 8,000.
 

Ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο σύλλογος έχει μεριμνήσει για να υπάρξει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα, όσων αφορά την πίεση που ασκείται στο παράκτιο και θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον από τον όγκο των επισκεπτών και τη δραστηριότητα των λέμβων. Η γραμματέας μας διαβεβαιώνει πως, όπως κάθε χρόνο, έχει συσταθεί ομάδα εθελοντών για την καθαριότητα, καθώς και δύτες έχουν αναλάβει να καθαρίσουν το βυθό μετά το πέρας του δρώμενου.

Η "Ενημέρωση", ανανέωσε το ραντεβού της με τον πολυμήχανο ήρωα, για τις 13 Αυγούστου, για μια βραδιά γεμάτη θαλασσινή ενέργεια, αιθέριες μελωδίες, “τσιριμόνιες καραβίσιες” και “μπούγιο” κόσμου στην Παλαιοκαστρίτσα.