Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη βιογραφία του Μάντζαρου στην αγγλική γλώσσα

Νικόλαος Μάντζαρος
13 Ιουλίου 2022 / 08:18

Το νέο βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστα Καρδάμη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προ μερικών εβδομάδων κυκλοφόρησε από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Cambridge Scholars Publishing το νέο βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστα Καρδάμη, με τίτλο Nikolaos Mantzaros and the Emergence of a Greek composer.

Η έκδοση του νέου βιβλίου συμπίπτει με τα 150 έτη (1872-2022)  από τον θάνατο του κορυφαίου συνθέτη, μουσικοπαιδαγωγού και πρωτεργάτη της επτανησιακής μουσικής σχολής. Εντάσσεται δε στην εκδοτική σειρά “Durell Studies”, αποτελώντας το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της.

Πρόκειται για την πρώτη πλήρη βιογραφία του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (1795-1872) στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τη ζωή, το έργο και την εποχή του εμβληματικού Κερκυραίου μουσουργού. Τη μετάφραση στην αγγλικήν επιμελήθηκαν οι Βέρα Κονιδάρη και Richard Pine.

Ως προς το περιεχόμενο του βιβλίου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη της επιρροής που άσκησε ο Μάντζαρος στις επόμενες γενιές Ελλήνων συνθετών μέσω του πολλαπλού του ρόλου (ως παιδαγωγού, θεωρητικού και συνθέτη ταυτόχρονα), στη συνθετική του εξέλιξη μέσα και από τη σχέση του με την ιταλική μουσική σκέψη, αλλά και στο ότι ευρέως γνωστός ως ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος ενώ την ίδια στιγμή ασχολούταν με τη σύνθεση πολύ πιο εσωτερικού χαρακτήρα έργων. Το δε τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου καταπιάνεται με τις μεταθανάτιες διαδρομές της φήμης του Μάντζαρου.

Εν κατακλείδι, πέρα από τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται στις 205 σελίδες του, το βιβλίο προσεγγίζει τον Μάντζαρο εκτός της συμβατικής εικόνας του «εθνικού συνθέτη», αποκαλύπτοντας παράλληλα μίαν ιστορική περίοδο, της οποίας οι πρωταγωνιστές βρίσκονταν μεταξύ της εμπειρίας των αυτοκρατοριών και της ανόδου των εθνικισμών.

Για να γίνει κατανοητό στον αναγνώστη το όλο αυτό πλαίσιο, φωτίζεται με ιδιαίτερο τρόπο το γενικότερο πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον των Επτανήσων κατά την περίοδο της βρετανικής επικυριαρχίας (1815-1864).