Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς σε ένα χρόνο, τα Παλιά Σφαγεία θα είναι κέντρο πολιτισμού

07 Ιουλίου 2022 / 15:19

Το έργο κατασκευής ενός ανοιχτού δημοτικού χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μαντούκι "παίρνει μπροστά"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια συναυλία με το όνομα JUMP (τα αρχικά του ονόματος του προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο μας και τον Δήμο Putignano της Απουλίας), που έλαβε χώρα στην Σπιανάδα την Τετάρτη, σηματοδοτεί την αφετηρία υλοποίησης ενός έργου που συζητιέται εδώ και καιρό στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη ανακατασκευή του κτηρίου των Παλιών Σφαγείων, στο Μαντούκι, με σκοπό την μετατροπή τους σε πολυχώρο πολιτισμού. Το σχέδιο αφορά στην κατασκευή ενός είδους ανοιχτών κτηριακών εγκαταστάσεων, που τις μέρες μας αποκαλείται "open mall" .

«Όχι, δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με το Τhe mall στο Μαρούσι», μας διαβεβαιώνει η αντιδήμαρχος, αρμόδια για Ευρωπαϊκά προγράμματα, Παναγιώτα Τζάνε. Ο νέος χώρος, παρότι ονομάζεται «ανοιχτό κέντρο εμπορίου» θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και η πρόσβαση σε αυτόν θα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες. Η κ. Τζάνε, με την διττή της ιδιότητα, ως αντιδήμαρχος και ταυτόχρονα πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, θεωρεί ότι η προσθήκη ενός τέτοιου χώρου εκδηλώσεων στο δυναμικό του Δήμου, ήταν απαραίτητη, καθώς έρχεται να δώσει λύση σε πάγια προβλήματα στέγασης των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος, πρόκειται για ένα έργο που έχει την δυναμική να αναβαθμίσει τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής.

Όπως πληροφορούμαστε από την επίσημή προκήρυξη και μελέτη του Δήμου, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου Κέρκυρας, η  χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από το 2017, επί δημαρχίας Νικολούζου, αλλά για λόγους άγνωστους, το έργο ανακατασκευής των παλιών σφαγείων στο Μαντούκι δεν ξεκίνησε ποτέ. Η νέα δημοτική αρχή, αξιοποιώντας τα χρήματα του προγράμματος, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό στις 23/05/2022, προκειμένου να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει αυτό το έργο.

Το έργο αφορά το σύνολο των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών που απαιτούνται για τη μετατροπή των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που βρίσκονται στη περιοχή του προαστίου Μαντούκι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης είναι 940.000,00 €. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κωδ. (Σ.Α.Ε: 2019ΕΠ32260001) κατά το ποσό των 780.000,00 ευρώ και από ΣΑΤΑ κατά το ποσό των 160.000,00 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά θα βαρύνουν τους Κ.Α.Ε 64.7341.019  & 30.7311.004 αντίστοιχα του Φορέα. Το έργο “JUMP” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας  Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Αναφορικά με τον φορέα διαχείρισης του χώρου, τη μελέτη βιωσιμότητας ή οτιδήποτε άλλο που να έχει σχέση με το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό πλάνο του πολυχώρου, η κ. Τζάνε δεν ήταν σε θέση να μας πληροφορήσει, αλλά μας ενημέρωσε πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έχει προγραμματίσει από τώρα, μια σειρά από θεατρικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όταν θα αποπερατωθεί το έργο. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, του πώς ο συγκεκριμένος χώρος θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του. Σίγουρα οι περιπτώσεις ανάλογων χώρων που ήδη λειτουργούν (ή υπολειτουργούν) στο νησί, μπορούν να σταθούν ως παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή και για αυτό το εγχείρημα.