Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ μας κουνά και το δάχτυλο!»

ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ
06 Ιουλίου 2022 / 09:22

«Σε ένα προικισμένο από νερά νησί, οι πολιτικά υπεύθυνοι του ΔΣ της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ, μας ζητάνε το 2022, άνθρωποι και ζώα να πίνουμε λίγο, να πλενόμαστε αραιά και να μην ποτίζουμε».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίδραση της Λαϊκης Συσπείρωσης των Δήμων Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας και της  Λαϊκης Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ περι ορθολογικής χρήσης του νερού:

Σε έντονο και αυστηρό ύφος εκδόθηκε πρόσφατα (30/6/22), από το Δ.Σ της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ, «δελτίο συμμόρφωσης» προς τους πολίτες, σχετικά με την «ορθολογική» κατανάλωση του νερού αναφέροντας συγκεκριμένα:
1 ‘’... Επιβάλλεται η χρήση νερού αποκλειστικά και μόνο για οικιακή χρήση και όχι για άρδευση.
2. «...Σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η άσκοπη χρήση νερού, θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό και τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ., όπως διακοπή λειτουργίας των ντους στις παραλίες, αφαίρεση υδρομέτρων, αφαίρεση εγκαταστάσεων άρδευσης, διακοπή γενικής υδροδότησης κάποιες ώρες κ.λ.π
 
Οδηγίες και ποινές, στην λογική της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών, που εφευρέθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και χρησιμοποιείται από τις Δημοτικές, Περιφερειακές Αρχές και Κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς αιδώ, κρύβοντας τις δικές τους πολιτικές ευθύνες.

Στο χωριό Μεσαριά στην Β. Κέρκυρα, στον κεντρικό οδικό άξονα Τρουμπέτα -Σιδάρι, πάνω από 10 μέρες τώρα, αναβλύζει νερό μέσα από την άσφαλτο και τρέχει ανενόχλητο ποτίζοντας τα θεμέλια των σπιτιών. Μέχρι σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις στους αρμόδιους, από τους κατοίκους, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση για την διόρθωση της βλάβης. Η διάβρωση του δρόμου εντείνεται, ήδη πρασίνισε (γλίτσα) καθιστώντας, την έτσι και αλλιώς δύσκολη στροφή, επικίνδυνη για μηχανές και πεζούς.

Σε αυτήν την περίπτωση, για τους Τοπικούς άρχοντες και υπεύθυνους στο Δ.Σ. της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ δεν υπάρχει «άσκοπη χρήση του νερού»!
Αυτό είναι η «συλλογική ευθύνη» Τοπικής Διοίκησης και Κυβέρνησης, την οποία φυσικά δεν την αναλαμβάνουν ποτέ και «αυτοαθωώνονται» με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες.
 
Δεν τους αθωώνει όμως:

- Η επίκληση, της έλλειψης προσωπικού, που είναι τραγική πραγματικότητα, γιατί στηρίζουν την πολική επιλογή της κατάργησης των προσλήψεων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

- Η επίκληση, ότι «κληρονόμησαν» προβλήματα, γιατί αυτό που κληρονόμησαν είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, με την οποία συμφωνούν και προωθούν.

- Το γεγονός, ότι υπάρχουν βλάβες σε όλο το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη και στα χωριά της Κέρκυρας, γιατί και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δεν έχει ως προτεραιότητα, έργα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά όσα συμφέρουν και επιλέγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η πολιτική αιτία της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, είναι η μετατροπή του νερού από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Με επενδύσεις, στην εμφιάλωση και πώληση του νερού, με την προώθηση των ΣΔΙΤ, με έργα ύδρευσης που ανακοινώνονται, πάνε στις καλένδες ή αλλάζουν, ανάλογα με τις επιθυμίες των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων (φράγματα, αφαλάτωση, Αλβανία κλπ).

Την ίδια ώρα, που σε ένα προικισμένο από νερά νησί, «ναυαρχίδα του τουρισμού», οι πολιτικά υπεύθυνοι της Τοπικής Διοίκησης που αποτελούν το ΔΣ της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας ζητάνε το 2022, άνθρωποι και ζώα να πίνουμε λίγο, να πλενόμαστε αραιά και να μην ποτίζουμε.

Την ποινή της «συλλογικής τους ευθύνης», μπορεί και πρέπει να τη δώσει ο λαός, θέτοντας στο περιθώριο, τους ίδιους αλλά και την χρεοκοπημένη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν μεθοδικά και σταθερά, λεηλατώντας τα λαϊκό εισόδημα.