Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το λεωφορείο είχε μπουκώσει από τον καπνό» - Μαρτυρία επιβάτη του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας (video)

Φωτιά
04 Ιουλίου 2022 / 16:15

«Ο κόσμος φώναζε και επικρατούσε πανικός»

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. «Ξαφνικά ακούσαμε φωτιά, φωτιά. Το λεωφορείο είχε μπουκώσει από τον καπνό. Ο κόσμος φώναζε και επικρατούσε πανικός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ», λέει στην «Ε» η Ειρήνη Δόικα, μια από τους 27 επιβαίνοντες του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας, που τυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής στις φλόγες κι ενώ ήταν εν κινήσει με προορισμό την Αθήνα.

Όπως λέει, περίπου 15-20 λεπτά αφότου το λεωφορείο αναχώρησε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έπιασε ξαφνικά φωτιά στη θέση Καρτέρι. «Ο οδηγός σταμάτησε αμέσως και άνοιξε τις πόρτες για να κατεβούμε. Αν και ο κόσμος ήταν κουρασμένος επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και κατέβηκε αμέσως από το λεωφορείο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. Θυμάμαι ότι υπήρχαν καπνοί παντού. Οδηγοί που περνούσαν από το σημείο σταματούσαν για να δουν τι συμβαίνει. Μετά από λίγη ώρα ήρθε η Πυροσβεστική. Εμείς επιβιβαστήκαμε περίπου μια ώρα μετά σε λεωφορείο για Αθήνα. Στις 6.30 το πρωί φτάσαμε τελικά στον Κηφισό», συμπληρώνει η ίδια.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εκδήλωσης φωτιάς σε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας μέσα σε έναν μήνα. Το συμβάν συνέβη γύρω στις 11.15 το βράδυ της Κυριακής. Η φωτιά που ξέσπασε στο πίσω μέρος του οχήματος, έγινε άμεσα αντιληπτή από τον οδηγό που σταμάτησε το λεωφορείο και επιχείρησε να την κατασβέσει με τους πυροσβεστήρες αλλά δεν τα κατάφερε. Επί τόπου έσπευσε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς η φωτιά κατέκαψε ολοσχερώς το λεωφορείο.

Δέματα και αποσκευές ωστόσο κατάφεραν να γλιτώσουν από τις πύρινες φλόγες. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας Τάσος Τσιμπούλης, όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν εγκαίρως χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο και μετά από λίγη ώρα επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Άρτας που βρίσκονταν πλησίον της περιοχής, προκειμένου να μεταφερθούν στον προορισμό τους.

Προανάκριση

Το καμένο λεωφορείο μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος και αυτοψία. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας που έχει αναλάβει την προανάκριση, η πυρκαγιά που ξέσπασε οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε βραχυκύκλωμα ή διαρροή καυσίμου, ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως τόνισαν πάντως στην «Ε» πηγές της Πυροσβεστικής, η προανάκριση σε αυτές τις περιπτώσεις διαρκεί 2 – 3 μήνες ενδεχομένως και περισσότερο αν χρειαστεί. Πέρα από τον πραγματογνώμονα που πρέπει να οριστεί για να ερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς εν συνεχεία πρέπει να δοθούν ένορκες καταθέσεις απ’ όλους τους εμπλεκομένους (επιβάτες, οδηγός, αυτόπτες, πυροσβέστες, διερχόμενα ΙΧ ) που ήταν παρόντες στο συμβάν, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Από ΚΤΕΟ

Σύμφωνα με τον κ.Τσιμπούλη, το όχημα ήταν ηλικίας 19 ετών με δυνατότητα χρήσης για άλλα 8 χρόνια (η κυκλοφορία τους παύει στα 27 χρόνια) και είχε περάσει τον ετήσιο τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ, ενώ ήταν ασφαλισμένο. Υπενθυμίζεται ότι και στις 5 Ιουνίου, λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας που ήταν σταθμευμένο για λίγα λεπτά, σε θέση πάρκινγκ, κοντά στο Μενίδι Αμφιλοχίας τυλίχθηκε στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η υπόθεση για εκείνο το περιστατικό βρίσκεται ακόμη σε προανακριτικό στάδιο.

Όπως τόνισαν στην «Ε» πηγές της Πυροσβεστικής Αμφιλοχίας αναμένονται οι καταθέσεις από τους 31 επιβαίνοντες -ανάμεσά τους και τουρίστες που έχουν επιστρέψει ήδη στην χώρα τους- ωστόσο ο εντοπισμός τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος λόγω των θερινών διακοπών που έχουν ξεκινήσει.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ