Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράβολα και πρόστιμα, τα μεγάλα έσοδα για ΕΠΟ και ΕΠΣ

ΕΠΟ - ΕΝΩΣΕΙΣ
29 Ιουνίου 2022 / 16:33
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Είναι λογικό να υπάρχει ένα παράβολο για τη συμμετοχή ενός σωματείου σε κάποιο πρωτάθλημα, αλλά αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, ξεπερνάει τη λογική.

ΑΘΗΝΑ. Είναι λογικό να υπάρχει ένα παράβολο για τη συμμετοχή ενός σωματείου σε κάποιο πρωτάθλημα, αλλά αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, ξεπερνάει τη λογική. Όλοι λέμε ότι το αγαπάμε, προσπαθούμε γι αυτό, το ίδιο και οι εκλεγμένοι, της ΕΠΟ κυρίως, πολλοί όμως από αυτούς έχουν τεράστιους μισθούς που σε κάνουν να αναρωτιέσαι «τι υπηρετούν»;;;

Τα παράβολα για συμμετοχή στα πρωταθλήματα είναι υψηλά ενώ… και αυτά για τα δικαστικά της όργανα είναι τόσο υψηλά που κάνουν απαγορευτική την πρόσβαση στη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και ουσιαστικά είναι για τους έχοντες την οικονομική δυνατότητα.

Με αυτά τα χρήματα από τα παράβολα, συν αυτά από τα πρόστιμα, που πληρώνουν οι ομάδες και για την μικρή παράβαση που κάνουν έφεραν έσοδα σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΠΟ, αφού τα έσοδα από παράβολα ήταν 1.667.921,14 και από τα πρόστιμα 1.706.262,70 για το 2021. Και φυσικά του ήταν αρκετά ώστε τα έσοδα διαφημίσεων – χορηγιών να είναι μόλις 1.052.488,46.

Αναφερόμαστε σε όλο αυτό, γιατί η Ομοσπονδία για το 2023 στον προϋπολογισμό της δεν δίνει καμιά οικονομική ενίσχυση στις ΕΠΣ, αρκέστηκε στην εύκολη λύση και με τον τρόπο αυτό δεν βοηθάει το ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα τις ερασιτεχνικές ομάδες.

Ξεκινάει η περίοδος των μεταγραφών, έχουμε τα δελτία που πλέον είναι ορισμένου χρόνου και πρέπει να σωματεία να πληρώσουν για όλα αυτά παράβολα τα οποία μπορεί να στοιχίσουν από 700€ ως 1.500 και αν κάποιος έχει και Ακαδημία το ποσό αυξάνεται  πολύ. Αυτά τα χρήματα μένουν στις τοπικές Ενώσεις, με τον τρόπο αυτό «τα μεγάλα μυαλά» της ΕΠΟ, αναγκάζουν τα φτωχά ερασιτεχνικά σωματεία να συντηρούν τις Ενώσεις, αφού η δικής της οικονομική ενίσχυση καταργήθηκε. 

Όλη αυτή η κατάσταση έκανε τον δικηγόρο αθλητικού δικαίου και αντιπρόεδρος της ΚΕΠ, Γιώργο Παναγόπουλο, να μιλήσει για «φορομπηχτική και ληστρική πολιτική της ΕΠΟ προς του εταίρους του ποδοσφαίρου και για στοιχεία που δείχνουν ότι απέχει πολύ από το να γίνει μια κανονική ομοσπονδία».

Μιλάμε για μια ΕΠΟ που φέτος 4 από τα εκλεγμένα μέλη της τέθηκαν σε παύση για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω τιμωριών. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

Όσο για την ΕΠΣ Κέρκυρας, δεν έχει περιθώρια «εκπτώσεων» για να λειτουργήσει αναγκαστικά θα πάρει τα χρήματα των ομάδων μελών της και στο κομμάτι αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Είναι αναγκαίο κακό λόγω του προγραμματισμού της ΕΠΟ. 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια