Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για μέσα Ιουλίου βλέπουν τη δημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων Κέρκυρας

Εργοστάσιο
27 Ιουνίου 2022 / 16:11

Εμπλοκή για τη μεταφορά των δεμάτων από το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης στην Πάλαιρο - Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και ΦΟΔΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέσα Ιουλίου, εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποια νέα εμπλοκή, αναμένεται να βγει στον αέρα ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Ήδη πάντως έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη δεύτερη φορά που το έργο δημοπρατήθηκε αλλά στην πορεία η διαδικασία "ναυάγησε", λόγω των αστοχιών του διαγωνισμού που προκάλεσε «ντόμινο» προσφυγών και την δικαίωση της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ, με αποτέλεσμα ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων να αποφασίσει την επαναδημοπράτησή του, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Κάρδαρης, την ερχόμενη Δευτέρα και για μια εβδομάδα αναμένεται να διενεργηθεί ο έλεγχος της διακήρυξης για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το έργο – σημειωτέον για τρίτη φορά-, με εκτιμώμενο χρόνο τα μέσα Ιουλίου.

11 εκατ. ευρώ επιπλέον

Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, μετά τον επανασχεδιασμό της (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 και προκειμένου να διασφαλίζει σημαντική μείωση αναφορικά με το υπόλειμμα προς ταφή σε ποσοστό 17% από 40% των εισερχομένων ΑΣΑ με παραγωγή απορριματογενούς καυσίμου), θα στοιχίσει επιπλέον 11.693.548,39 ευρώ (θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος) με τον τελικό λογαριασμό του έργου να ανέρχεται στα 35.645.161,29 ευρώ από 23.951.612,90 ευρώ.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εξάλλου, αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες του ΦΟΔΣΑ σε κάθε ΠΕ αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δόθηκε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ζάκυνθο.

Όσον αφορά την ΠΕ Κέρκυρας, όπως τόνισε ο κ.Κάρδαρης, ολοκληρώθηκε η διεργασία προσαρμογής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι και σύντομα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου εν συνεχεία ο ΦΟΔΣΑ να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την κατασκευή του ΧΥΤΥ.

Εμπλοκή

Αναφορικά με τη μεταφορά των δεμάτων καθώς και των χύδην απορριμμάτων από το Τεμπλόνι, τονίστηκε ότι παρότι έχει εγκριθεί η μεταφορά τους και η υγειονομική ταφή, ωστόσο εκκρεμεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τη Λευκίμμη, αν και η χρηματοδότηση και η έγκριση μεταφοράς στην Πάλαιρο έχουν εξασφαλιστεί, ωστόσο η υπόθεση έχει «κολλήσει» λόγω εμπλοκής στην προγραμματική σύμβαση της ΠΙΝ με τον ΦΟΔΣΑ, όπως διευκρίνισε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα. Ωστόσο ήδη υποβλήθηκε προς έγκριση νέα προγραμματική σύμβαση με βάση τις παρατηρήσεις που δόθηκαν, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει επιτέλους το έργο της μεταφοράς των δεμάτων από την περιοχή, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή εδώ και πολύ καιρό.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ