Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Υδραίου στο Συνέδριο Διαχείρισης Απορριμμάτων

ΣΥΡΙΖΑ
27 Ιουνίου 2022 / 14:37

«Αλήθεια πόσα ψέματα μπορούν να χωρέσουν σε μόλις τρεις προτάσεις;»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, αντιδράσεις ξεσήκωσαν και στον ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, οι δηλώσεις της Δημάρχου στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Η δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κυρία Μερόπη Υδραίου δήλωσε:
«Δημιουργήσαμε δικούς μας Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και από το 2019 τα σκουπίδια μεταφέρονται εκτός Κέρκυρας. Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των κορεσμένων κυττάρων στο Τεμπλόνι και στη δημοπράτηση του εργοστασίου, το οποίο όμως με την αλλαγή της νομοθεσίας έφυγε από εμάς. Από την αρχή της θητείας μας κάνουμε μαραθώνιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση’».

Αλήθεια πόσα ψέματα μπορούν να χωρέσουν σε μόλις 3 προτάσεις;

Πόσο μπορεί να υποτιμάτε κυρία Υδραίου τους δημότες σας και να προσβάλετε τη νοημοσύνη τους  με τέτοιες ψευδείς δηλώσεις;
1.      Η αποκατάσταση των 3 κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, έργο 3,5 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κώστα Νικολούζου τον Ιούλιο του 2019, με υποχρέωση  παράδοσης  τον Απρίλιο του 2020. Από τότε έχουν περάσει 3  χρόνια και εσείς  ως αντιπρόεδρος  του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ μαζί με την κυρία Κράτσα ψηφίσατε στις 24/1/2022 την 4η παράταση του έργου μέχρι τις 30/6/2022. Και επειδή  η εργολαβία έχει ουσιαστικά ‘’παγώσει’’ σε λίγες μέρες θα δώσετε με μαθηματική ακρίβεια και την 5η παράταση στον εργολάβο, αφού ουσιαστικά έχει σταματήσει ,  χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε  θα τελειώσει αυτό.
Και φυσικά έχουμε και την  ανησυχία αν θα συνεχιστεί - και πότε -  η χρηματόδότηση  του έργου λόγω της  μετατροπής του ΠΔΕ σε Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετά και τις ανησυχητικές δηλώσεις της κυρίας Ρ.Κράτσα στις 25/5/2022…
 
2.      Η σύμβαση του έργου των μελετών ωρίμανσης για τη χωροθέτηση  του ΧΥΤΥ Κέρκυρας έγινε και αυτή το 2019, από την προηγούμενη δημοτική  αρχή και προβλεπόταν η παράδοση του τον Αύγουστο του 2020. Από τότε έχουν περάσει επίσης 3  χρόνια και εσείς  ως αντιπρόεδρος  του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ μαζί με την κυρία Κράτσα ψηφίσατε στις 26/4/2022 την 5η παράταση του έργου μέχρι τις 30/8/2022.
Μπορείτε να ενημερώσετε τους δημότες του νησιού μας αν και πότε  ετοιμάζετε και την 6η παράταση;
 
3.      Πόσοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ  αδειοδοτήθηκαν επίσημα και νόμιμα στο νησί, κυρία Υδραίου;
Στο περιφερειακό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο ο κ. Ιωάννου είπε ο ΣΜΑ Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχει πάρει καν περιβαλλοντική αδειοδότηση!
 Αλήθεια πείτε μας εσείς πόσους αδειοδοτήσατε νόμιμα  και πού ακριβώς τους χωροθετήσατε στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας; Και ποιός τους λειτουργεί, αν όχι ο δήμος
 
4.      Τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης σας παραδόθηκαν από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ κ. Σπύρου Ασπιώτη  μόλις αναλάβατε τα καθήκοντα σας ως δήμαρχος τον Σεπτέμβριο του 2019.
    
Ο απαράδεκτος νόμος 4685/2020 της κυβέρνησης σας για την δημιουργία του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ δημοσιεύτηκε στις  7/5/2020 και πήρε σάρκα και οστά στις 4/8/2020 ενώ παράλληλα ήταν σε ισχύ και ο ΣΥΔΙΣΑ Ν.Κέρκυρας  και η προεδρία σας σε αυτόν μέχρι και τον Αυγουστο του 2021.

Τι κάνατε εσείς κυρία Υδραίου  όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα ως πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ;

Ούτε προχωρήσατε την δημοπράτηση του έργου ούτε καν μεριμνήσατε για  τις αναγκαίες  επικαιροποιήσεις  της προκήρυξης λόγω των καθυστερήσεων σας, παρά το γεγονός ότι σας το είχαν επισημάνει πολλοί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί  ο διαγωνισμός από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών-ΑΕΠΠ  το καλοκαίρι του 2020.
   
Το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, του οποίου είστε αντιπρόεδρος,με προεδρεύουσα την κυρία Κράτσα, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση 7  μηνών, στις 19/3/2021 προκηρύσσει νέο διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης  των προσφορών στις 10/5/2021 και με καταληκτική ημερομηνία αποσφράγισης τους τις 15/7/2021. Μετά και από άλλους  12 μήνες  επιπλέον καθυστερήσεων, 6 νέες παρατάσεις και μεταθέσεις της ημερομηνίας αποσφράγισης των προσφορών, το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ στις 25/2/2022  αποφασίζει την ματαίωση και επανάληψη του διαγωνισμού! 

Από τότε η τοπική κοινωνία της Κέρκυρας  περιμένει την επικαιροποίηση της μελέτης  για να ξεκινήσει δυστυχώς, μετά από 3 χαμένα χρόνια,  η διαδικασία από την αρχή. Και ούτε φωνή ούτε ακρόαση πλέον…

Ενδεχομένως αν χαθεί η χρηματοδότηση η νέα διαδικασία να γίνει με ΣΔΙΤ, όπως έχει προβλέψει νομοθετικά  η κυβέρνηση σας,  και με τους επαίσχυντους και οικονομικά καταστροφικούς όρους του 2014, που προέβλεπε η προμελέτη.
 
5.      Το υψηλό κόστος της μεταφοράς σε Κοζάνη και Πάλαιρο  έχει ‘’γονατίσει’’ τους προυπολογισμούς των δήμων του νησιού, απομυζώντας και εξαντλώντας  τους περιορισμένους  πόρους τους και η αύξηση των τελών καθαριότητας για τους δημότες βρίσκεται προ των πυλών.

Η συνολική  αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το νησί πριν τη θητεία σας  στοίχιζε  10.000.000 ευρώ (με το ΦΠΑ) και περίπου το 65% αυτού του ποσού αφορούσε την Πόλη και την Κεντρική Κέρκυρα, δηλαδή περίπου 6.500.000 ευρώ.
Το 2021 - μόνο στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας -  το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, η αποκομιδή από τους ιδιώτες, η μεταφορά στην Κοζάνη από την ΕΝΑΚΤ και το στην ΔΙΑΔΥΜΑ έχει φτάσει στα 11.200.000 ευρώ  (αύξηση κόστους 70%). 

Ακόμα χειρότερα  για το  2022 - μόνο στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας  -  το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, η αποκομιδή από τους ιδιώτες, η μεταφορά σε Κοζάνη και Πάλαιρο από την ΕΝΑΚΤ και το σε ΔΙΑΔΥΜΑ και Πάλαιρο  υπολογίζεται στα 13.500.000 ευρώ (αύξηση κόστους 110%).
Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Σε ποιανού την πλάτη θα πέσει αυτή η αύξηση;

Η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας  αποδείχθηκε δυστυχώς  μια προσωρινά αναγκαία εναλλακτική λύση για το μεσοδιάστημα του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης  των απορριμμάτων μας στο νησί.
 
Τρία χρόνια μετά όμως, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω, με ευθύνη της δικής σας διαχείρισης  και της κυρίας Κράτσα  η μεταφορά των απορριμμάτων ήρθε για να μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα με δυσβάσταχτο κόστος για τους δημότες του νησιού.
 
Και γνωρίζουμε όλοι  ότι για πολλούς μήνες, παράλληλα με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, έπεφταν  αυθαίρετα και παράνομα στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου  δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών εκτός μεμβρανών, με σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνέπειες…   
 
6.      Όσο για τον ‘’μαραθώνιο σας  για την ανακύκλωση’’  στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας τι να πεί κανείς;
Τα επίσημα νούμερα της ανακύκλωσης  στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών-ΚΔΑΥ  μιλάνε από μόνα τους.

Το 2020 - χρονιά πανδημίας και περιορισμένων φορτίων σε σχέση με το 2021 -  το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας ήταν στο 6,69% με σύνολο ανάκτησης 2.542 τόνων από τους 38.017 συνολικά τόνους των Αστικών Στερεών Αποβλήτων-ΑΣΑ.
 
Το 2021 -  με πιο έντονη τουριστική περίοδο από το 2020 -  το ποσοστό ανακύκλωσης  μειώθηκε  στο 5,39% με σύνολο ανάκτησης 2.331 τόνων από τους 43.227 συνολικά τόνους των Αστικών Στερεών Αποβλήτων-ΑΣΑ  στην Κεντρική Κέρκυρα.
 
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν χρειάζονται ψέματα για να την κρύβουμε. Πρέπει να την δούμε κατάματα και κανείς δεν μπορεί να χαίρεται ή να θριαμβολογεί για αυτήν. Η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί παραμένει μια διαχρονικά αυτοδιοικητική και κοινωνικη πληγή.

Απαιτείται συντονισμός και σχεδιασμός, υπηρεσιακή και πολιτική ετοιμότητα για να σταματήσουν οι ολιγωρίες,  οι απαράδεκτες καθυστερήσεις και οι παρατάσεις στα δρομολογημένα και χρηματοδοτημένα έργα  που παρέλαβε από τους προηγούμενους  εδώ και 3 χρόνια  η δημοτική αρχή και ο διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ και δεν έχει ολοκληρώσει  ούτε ένα έργο!
     
- Να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης  με δημόσια δαπάνη  και να μη χαθεί η χρηματοδότηση του.
- Να ολοκληρωθεί  επιτέλους η διαδικασία των μελετών ωρίμανσης  και  της χωροθέτησης για το νέο ΧΥΤΥ Κέρκυρας.
- Να ‘’ξεπαγώσει’’ και να ολοκληρωθεί  η αποκατάσταση των τριών κυττάρων στο Τεμπλόνι και η πλήρης υπαγωγή του βιοαερίου που προέβλεπε η σύμβαση.
- Να δοθεί έμφαση στην ανάγκη της ανακύκλωσης , στην ενημέρωση, την καμπάνια και την αγορά της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής  και να γίνει ολοκληρωμένος και επαρκής σχεδιασμός για την εφαρμογή προγράμματος που να προβλέπει την διαλογή στην πηγή.
 
 
27/6/2022                                                                                 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                           Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ