Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ψαλίδι» στη φορολογία καυσίμων και αύξηση του Fuel Pass ζητούν τα Ιόνια Νησιά

Ψήφισμα
27 Ιουνίου 2022 / 09:55

Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για εφαρμογή ειδικού πλαισίου ελάφρυνσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την προσαύξηση κατά 20% της επιδότησης «Fuel Pass» και την παράτασή της μέχρι 31/10 για τα Ιόνια Νησιά, τη μείωση κατά 15% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης, τη μείωση του ΦΠΑ ή την επιβολή τιμής πλαφόν σε εισαγόμενα τρόφιμα, ζητά με το ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων από την κυβέρνηση

Την στήριξη των κατοίκων της νησιωτικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την εφαρμογή ειδικού πλαισίου ελάφρυνσης από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμά του, το οποίο πρότεινε η παράταξη «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» κατά τη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου στη Ζάκυνθο.
 
Σύμφωνα με την εισήγηση του επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» και Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αλέξανδρου Αλεξάκη, σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι ραγδαίες κι ενώ μαίνεται το μέτωπο της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία κινούνται σε τεταμένο κλίμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτεταμένης ενεργειακής κρίσης, ενώ ένα νέο κύμα πανδημίας καραδοκεί. Ως εκ τούτου δεν πρέπει ν’ αφεθούν τα Ιόνια Νησιά «ανοχύρωτα» απέναντι στην ακρίβεια.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις άμεσες συνέπειες που αναμένεται να έχει ο Τουρισμός σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς όλα τα νησιά απορροφώντας τους κραδασμούς των ανατιμήσεων μετατρέπονται σε ακριβότερους προορισμούς, χωρίς αναπροσαρμογή του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, με ορατό τον κίνδυνο να πάψουν να θεωρούνται ως ελκυστικοί προορισμοί από την πλειονότητα των επισκεπτών με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του ποσοστού κρατήσεων και του τζίρου των επιχειρήσεων.
 
Πέραν όμως των επιπτώσεων σε επίπεδο αμιγώς επιχειρηματικό, υποβιβάζεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών των Ιονίων Νήσων, καθώς διαπιστώνεται μείωση της αγοραστικής δύναμής τους.
 
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζητά, με το ομόφωνο ψήφισμά της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου στη Ζάκυνθο, τη στήριξη της κυβέρνησης με τη θέσπιση ειδικού πλαισίου ελάφρυνσης από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα.
 
Αναλυτικά τα αιτήματα προς την κυβέρνηση αφορούν:
 
- Παράταση και ενίσχυση του μέτρου επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης «Fuel pass», με προσαύξηση στην επιδότηση για τους κατοίκους των Ιόνιων Νησιών της τάξεως του 20%. Να δοθεί παράταση έως 31/10/2022.

- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης της τάξεως του 15% στα Ιόνια Νησιά.

- Μείωση του ΦΠΑ στα εισαγόμενα τρόφιμα, ώστε να μην μετακυλύεται στον καταναλωτή η αυξημένη δαπάνη μεταφοράς λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης. (στην περίπτωση αυτή μπορεί να εξεταστεί και η επιβολή πλαφόν στα νωπά είδη πρώτης ανάγκης, όπως οπωρολαχανικά και κρέας).

- Φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των Ιόνιων Νησιών, ώστε να υπάρξει συμψηφισμός με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ιδιαίτερα κατά την δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Ειδική παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε εάν εφαρμοστεί ειδικό πακέτο μέτρων για τα νησιά, να δοθεί διαβεβαίωση ότι δεν θα εξαιρεθούν ξανά τα Ιόνια Νησιά.

Ειδική έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους ταξιδιώτες προς τα Ιόνια Νησιά, είτε μέσω των κοινοπραξιών εφόσον υπάρξει έδαφος, είτε μέσω επιδότησης τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο να ισχύσει έως 30/09/2022.
 
Το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων θα διαβιβαστεί στα αρμόδια υπουργεία, ήτοι Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.