Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μουσική «σπάει» τα κάγκελα: Καταχειροκροτήθηκε η συναυλία του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας (video - photos)

Συναυλία
22 Ιουνίου 2022 / 23:09

Μεγάλο κοινό παρακολούθησε την πρωτόγνωρη μουσική σύμπραξη κρατουμένων και φρουρών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε το βράδυ η μουσική εκδήλωση του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας. Σε ένα ατμοσφαιρικά φωτισμένο και κατάμεστο χώρο μπροστά στην εκκλησία του Αη Γιώργη (μια ευχάριστη αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο χώρος διεξαγωγής της συναυλίας ήταν πάνω από το Μανδράκι).



Το μουσικό σχήμα κρατουμένων - σωφρονιστικών αποδόμησε με τρόπο μουσικό και άμεσο τις οποίες αντιλήψεις περί κοινωνικών στεγανών και του τι πραγματικά είναι εφικτό. Το εγχείρημα θα φαινόταν ακατόρθωτο μόλις λίγα χρόνια πριν.
Πού ακούστηκε οι κρατούμενοι να κάνουν πρόβες μαζί με τους φύλακες και να τους δίνεται άδεια για να παίξουν σε μια συναυλία μαζί, μπροστά σε κοινό, ελεύθεροι και δίχως κάγκελα ανάμεσα τους.

Όμως η δημιουργική σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, τα ευήκοα ώτα της νέας εισαγγελικής αρχής, η προοδευτική προσέγγιση της διοίκησης των φυλακών, ο Σύλλογος Φίλων του σχολείου και φυσικά οι μετέχοντες του σχολείου και οι μουσικόφιλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, έδωσαν ζωή σε ένα πολιτιστικό δρώμενο πρωτόγνωρο για την Ελλάδα.



Το κοινωνικό αποτύπωμα της εκδήλωσης είναι σίγουρα σημαντικό για την κοινωνία μας, καθώς ο κόσμος των φυλακών παραμένει σκιώδης, αθέατος για τους πολλούς, περιστοιχισμενος από πλήθος προκαταλήψεων.

Μια μέρα μετά την παγκόσμια μέρα μουσικής, στο νησί της μουσικής, το καλλιτεχνικό αυτό μέσο γίνεται αφορμή κοινωνικού διαλόγου και γέφυρα για μέχρι τώρα, τόπους αγεφύρωτους.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ