Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας έγραψαν βιβλίο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

3ο ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
22 Ιουνίου 2022 / 16:03

Παρουσιάζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ στο Προσκοπείο στο Φαληράκι, μαζί με τις άλλες δράσεις τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας με συνοδοιπόρο την Διεθνή Αμνηστία ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό. Πολύτιμος καρπός της συνεργασίας τους δεν είναι άλλο από το βιβλίο που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά με τίτλο «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν πυρακτωμένο κόσμο - Λόγια και εικόνες από μαθήτριες και μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Προσκοπείο στο Φαληράκι μαζί με τις άλλες δράσεις τους.
 
Η συνεργασία αναπτύχθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί» για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί τα παιδιά ακόμη και στα σκοτάδια ανοίγουν δρόμους.
 



Επαγρύπνηση

 
Η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του σχολείου με ενθουσιασμό αγκάλιασε το πρόγραμμα αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του θέματος και την ανάγκη κοινωνικής επαγρύπνησης και περιφρούρησης των δικαιωμάτων που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα.
 


Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπαιδευτικός του σχολείου Τάκης Οικονόμου, το βιβλίο περιέχει κείμενα και εργασίες μαθητών και μαθητριών με σκοπό και συνεισφορά της παιδαγωγικής ομάδας την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των ίδιων των παιδιών σε δράσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο πολύ γρήγορα τα ηνία πήραν οι μαθητές και έγιναν οι ενθουσιώδεις οδηγοί. «Ο κύκλος αυτός κλείνει με ένα πολύ θετικό πρόσημο και προσβλέπουμε σε κάτι νέο που θα δηλώνει το όνειρό μας για ένα σχολείο που θα ευαισθητοποιεί, κινητοποιεί και θα ανοίγει παράθυρα στον κόσμο, έστω κι αν αυτός ο κόσμος είναι πυρακτωμένος», επισήμανε ο ίδιος.
 
18 σχολεία
 
Συντονιστής του προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά υπήρξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2019 σε όλες τις βαθμίδες, ενώ συμμετείχαν 18 σχολεία από την περιφέρειά μας. «Η συνεργασία των σχολείων με φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία αλλά και το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία προσφέρει αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης των παιδιών με την καλλιέργεια στάσεων, δεξιοτήτων ζωής, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και βεβαίως τη διαμόρφωσή τους σε ενεργούς πολίτες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος.
 
Σύμφωνα με την υπεύθυνη τομέα εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρία Νακασιάν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι μαθητές θίγουν, αγγίζουν, ανοίγουν και διαπραγματεύονται δύσκολα κοινωνικά θέματα, ευαίσθητα αλλά και πολύ  επίκαιρα που αποτελούν προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, οι κατάφωρες παραβιάσεις στα δικαιώματα των παιδιών, οι επαναπροωθήσεις ανθρώπων που βρίσκονται υπό καθεστώς αναγκαστικής μετακίνησης, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική κρίση.
 
Και στο instagram
 
Η αποστολή έμπνευσης  παιδιών και εκπαιδευτικών του σχολείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς μεταφέρθηκε και σε ένα «ζωντανό» κανάλι επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο, το instagram. «Δημιουργήσαμε το λογαριασμό μας στο instagram για να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να μοιραστούμε τις σκέςψεις και τις ιδέες μας με τα παιδιά της γενιάς μας», τόνισε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Κατερίνα Σφακιανάκη.
 
Η αλληλεπίδραση αυτή έδωσε παράλληλα νέα ώθηση και έμπνευση στην ομάδα για ολοένα και περισσότερες δράσεις. Δημιούργησαν πανό, κολάζ, σελιδοδείκτες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινοποίησαν στο διαδίκτυο έργα τέχνης, διηγήματα και σύντομα άρθρα και ποιήματα γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά.
«Όλοι ενδιαφερόμαστε  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε να ενημερωθούμε και να μάθουμε να τα υπερασπιζόμαστε και αυτή η ομάδα είναι ο κατάλληλος τρόπος για να το επιτύχουμε», τόνισε η μαθήτρια της Β΄Λυκείου Ιφιγένεια Αρβανιτάκη.
 
Η παιδαγωγική ομάδα
 
Σημειώνεται ότι την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Ανυφαντή, Ευτυχία Κούστα, Δώρα Παπαδοπούλου και Τάκης Οικονόμου.
 
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ