«Λίγες μείνανε...»: Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί μαζί, σε συναυλία στο Παλαιό Φρούριο

«Λίγες μείνανε...»: Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί μαζί, σε συναυλία στο Παλαιό Φρούριο

Από το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας - Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στις 21:30 στο Παλαιό Φρούριο

20
Ιουνίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σχολείο των φυλακών Κέρκυρας, εδώ και πέντε χρόνια, πέρα από τον τυπικό ρόλο του, οργανώνει πλήθος δράσεων, που βοηθούν στην δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στο σωφρονιστικό κατάστημα

Στο πλαίσιο των δράσεων θα είναι και η μουσική εκδήλωση "Λίγες μείνανε..."  την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στις 21:30 στο Παλαιό Φρούριο, στην οποίαν θα συμμετέχουν μαθητές και δάσκαλοι του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και φύλακες της εξωτερικής φρουράς 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη! 

Το σημείωμα του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας:

12 τραγούδια -μαθήματα του Κοινωνικού Γραμματισμού

Τίτλος της βραδιάς: «Λίγες μείνανε..."

Ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα, έχει και παράπλευρα ευεργετικά οφέλη, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους με παραβατικό παρελθόν , με προέλευση από διάφορες χώρες και με συχνά μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν στη φυλακή πολύ σύντομα μετά την έκτιση της ποινής τους. Το σχολείο στη φυλακή μπορεί να αποτελέσει μια δυνατότητα για τους μαθητές κρατούμενους να αποκτήσουν μίαν άλλη επίγνωση εαυτού και οι ώρες του σχολείου είναι ο μόνος χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να οραματιστούν τη ζωή τους με μια άλλη ποιότητα και προσδοκία.

Το σχολείο των φυλακών Κέρκυρας, εδώ και πέντε χρόνια, πέρα από τον τυπικό ρόλο του, δηλαδή να αποκτήσουν οι μαθητές κρατούμενοι ένα απολυτήριο γυμνασίου, οργανώνει πλήθος εργαστήρια δεξιοτήτων καθώς και δράσεις μέσα στην τάξη, που επιτυγχάνουν την δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στο σωφρονιστικό κατάστημα συνολικά.

Ένας σημαντικός τομέας στο επίπεδο αυτό είναι η βελτίωση των σχέσεων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Αυτή έχει ήδη ενισχυθεί με διάφορες δράσεις, όπως μεικτοί αγώνες σκακιού, δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα από κοινού κρατουμένων μαθητών και σωφρονιστικών υπαλλήλων και άλλες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μουσική εκδήλωση της 22 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση αυτή, θα παρευρεθεί η κυρία Καλλιόπη Δημητρούλη, επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλοι Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, ώστε να τονίσει τη σημασία της ως παράδειγμα οικοδόμησης καλού κλίματος σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Η κυρία Δημητρούλη έχει μια μακρά πορεία –από το 1985- σε θέματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φυλακές, επιμόρφωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων και θεσμοθέτησης ειδικής σχολής στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Υπήρξε σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συμμετέχει ενεργά σε ανταλλαγές εμπειρίας και γνώσης στον τομέα, σε πανευρωπαϊκά συνέδρια και θεσμούς, αφιερώνοντας τον χρόνο και την εμπειρία της στον στόχο της βέλτιστης σωφρονιστικής λειτουργίας ενός καταστήματος κράτησης σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας έχει την στήριξη της Διεύθυνσης και του προσωπικού των Φυλακών, γεγονός που καθιστά εφικτή την λειτουργία του αλλά και όλες τις παράπλευρες δράσεις και εκδηλώσεις με το θετικό αποτύπωμα που προαναφέραμε.

Από την πλευρά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέρκυρας Φίλοι Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 2019, έχει σαν στόχο την στήριξη του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας με κάθε τρόπο, οικονομικά αλλά και ηθικά, ώστε το σχολείο να συνεχίσει την πορεία του με όλα τα θετικά επακόλουθα για το σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και την κοινωνία της Κέρκυρας.

Ευχαριστούμε και πάλι τα μέλη και του φίλους του Συλλόγου καθώς και όλους τους συμπολίτες μας, ιδιώτες και επιχειρηματίες, για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.