Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυξάνονται τα πρόστιμα για άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Πυροσβεστική
17 Ιουνίου 2022 / 09:20

Με την νέα διάταξη, οι «απρόσεχτοι» πολίτες, θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά για πράξεις ή παραλείψεις που προκαλούν φωτιά στην ύπαιθρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φωτιά» είναι πλέον τα πρόστιμα που υποχρεούται να βεβαιώνει η Πυροσβεστική, με νέα διάταξη για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς και συνεπακόλουθα τις εν δυνάμει σοβαρές καταστροφές. 

Με την νέα διάταξη, οι «απρόσεχτοι» πολίτες, θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά για πράξεις ή παραλείψεις τους που προκαλούν φωτιά στην ύπαιθρο.

Το ύψος των προστίμων ξεκινάει από μια βάση και αυξάνεται με συντελεστή βαρύτητας βάσει του δείκτη κινδύνου που ισχύει την ημέρα της παράβασης. 

Ενδεικτικά η καύση υπολειμμάτων κλαδέματος σε ελαιώνες, που συμβαίνει συχνά στην Κέρκυρα από 1η Μάη έως 31 Οκτωβρίου είναι πλέον 500 ευρω, χωρίς να υπολογίζουμε τον συντελεστή προσαύξησης λόγω δείκτη επικινδυνότητας. ΄

Έτσι για παράδειγμα, κάποιος που θα ανάψει για να κάψει τα ξερά μπορεί αναλόγως του δείκτη επικινδυνότητας που θα ισχύει τη μερα της παράβασης ξεκινάει από 500 και φτάνει ως 2.000 ευρώ! 

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν για κάθε είδους επικίνδυνη ενέργεια. Για παράδειγμα  αναφέρονται παραβάσεις όπως το κάψιμο σκουπιδιών, η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, το άναμμα φωτιάς για ψήσιμο, το πέταμα αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο κυψελών σε μέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κ.α.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ