Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δημ. Μπιάγκης για την κατάργηση ειδικοτήτων στο ΙΕΚ Κέρκυρας

Δημήτρης Μπιάγκης
15 Ιουνίου 2022 / 14:18

«Από τη μια καλούσαν τους μαθητές στα ναυτιλιακά του ΙΕΚ Κέρκυρας και από την άλλη κλείνουν τις σχολές»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Κέρκυρας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση περί μείωσης του αριθμού (σχεδόν κατά το ήμισυ) των προσφερόμενων ειδικοτήτων του δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας.

Ειδικότερα, κι ενώ κατά το εαρινό εξάμηνο του έτους 2022 λειτούργησαν τμήματα για 14 διαφορετικές ειδικότητες, προβλέπεται σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση σημαντική μείωσή τους σε μόλις 8.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν προβλέπεται για την επόμενη χρονιά να εισαχθούν μαθητές σε τμήματα ειδικοτήτων όπως: «Τεχνικός Δασικής Προστασίας», «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», «Βοηθός Φαρμακείου», «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», που προφανώς σχετίζονται άμεσα με την υποστήριξη των βασικών δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών (υγείας, πρόνοιας,  προστασίας του περιβάλλοντος κ.α.) μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευάλωτης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας μας.

«Την ίδια ώρα που με ημερίδες για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τη θάλασσα καλούσαν τους μαθητές της Κέρκυρας να ενημερωθούν για τις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος, αφαιρούσαν από το δημόσιο Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας την ειδικότητα “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας”», τόνισε ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τη μακραίωνη ναυτική παράδοση του τόπου μας αλλά και την ισχυρή παρουσία πολλών δραστηριοτήτων της θαλάσσιας οικονομίας όπως η κρουαζιέρα, το γιώτινγ, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, οι πρακτορεύσεις πλοίων κ.λπ.»  

Ο Βουλευτής ζητά από την Υπουργό να συμπεριλάβει τις υπό κατάργηση ειδικότητες του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του επόμενου ακαδημαϊκού έτους καθώς και να δεσμευτεί ότι στο εξής η ρήτρα νησιωτικότητας (άρθρο 101 του Συντάγματος) θα λαμβάνεται υπόψη σ’ όλες τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.