Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο COVID Κέρκυρας: Σταθερή ύφεση αναμένεται το καλοκαίρι

Covid
06 Ιουνίου 2022 / 11:18

«Είναι αδύνατον να προβλεφθεί η εμφάνιση νέων στελεχών του ιού»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την τελευταία- για την ώρα - επικαιροποιημένη μελέτη δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα παραμένει η συνέχιση της ύφεσης στους επόμενους μήνες:

Η επιδημία COVID-19  συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση τον Μάιο στην  Κέρκυρα, όπως και στο σύνολο της χώρας. Η εξέλιξη αυτή  επιβεβαιώνει την πορεία ύφεσης της επιδημίας, που άρχισε να εκδηλώνεται από τον Φεβρουάριο, και παρά τις όποιες διακυμάνσεις σταδιακά οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο. Παράλληλα σημειώθηκε μεγάλη μείωση των νοσηλειών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο καταγράφηκε μόνον ένας θάνατος σε ασθενή COVID-19, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγράφονταν σταθερά διψήφιοι αριθμοί θανάτων.

Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό τους τελευταίους μήνες, δημιουργούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιορίζουν την μετάδοση του ιού, και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες και τους θανάτους. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την συνέχιση της ύφεσης της επιδημίας για το επόμενο διάστημα. Το πιθανότερο είναι στη διάρκεια του καλοκαιριού να διατηρηθεί ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών, με την επιδημική καμπύλη να σταθεροποιείται περίπου στα σημερινά επίπεδα.

Δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα τα υψηλά επίπεδα ανοσίας, που υπάρχουν σήμερα στον πληθυσμό, θα συνεχίσουν να προστατεύουν από εξάρσεις της επιδημίας. Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών του  στελέχους Όμικρον και η ικανότητα τους να προσβάλουν άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, καθώς και η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, καθιστούν δυνατή την εμφάνιση διαφόρων απρόβλεπτων διακυμάνσεων και προσωρινών εξάρσεων της επιδημίας.

Το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να παραμένει η συνέχιση της ύφεσης στους επόμενους μήνες και η αναζωπύρωση της επιδημίας μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό ή την τελευταία επαφή με τον ιό για μεγάλο αριθμό ατόμων, και οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη διασπορά του.

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί η εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, σαν αποτέλεσα διαδοχικών μεταλλάξεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα επιδημικά κύματα, όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν. Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, που στη διάρκεια του εμφανίστηκε και επικράτησε το στέλεχος Δέλτα, ενώ η επιδημία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρισκόταν σε πλήρη ύφεση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Γενικότερα η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας δεν είναι δυνατή, όπως έχει δείξει η εξέλιξη από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα. Η συνεχής παρακολούθηση της παραμένει αναγκαία, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα μεταβολές των τάσεων,  και να γίνονται αντιληπτές νέες εξάρσεις πριν εξελιχθούν ανεξέλεγκτα.

Αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Με βάση και την εκτίμηση ότι η επιδημία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη τη χώρα, το Παρατηρητήριο θα σταματήσει την δημοσίευση μηνιαίων εκθέσεων. Θα συνεχίσει ωστόσο την συστηματική παρακολούθηση της σε τοπικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας όποτε κριθεί αναγκαίο με δελτία τύπου και επικαιροποιημένες εκθέσεις.