Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μηνύματα αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή από μαθητές του Δημοτικού Αγ.Μάρκου

Κλιματική αλλαγή
02 Ιουνίου 2022 / 13:26

Έφτιαξαν τον πλανήτη μας αποτυπώνοντας πάνω του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από την ανθρώπινη δραστηριότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μηνύματα αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή που συντελείται και την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος στέλνουν οι 13 μαθητές της δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρκου.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, οι μαθητές αποτύπωσαν με έναν πρωτότυπο τρόπο όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπό τητας. Με πολύ μεράκι και φαντασία οι μαθητές χρησιμοποιώντας γυψόγαζες που έφτιαξαν μόνοι τους αλλά και μια μπάλα θαλάσσης δημιούργησαν τη γη, τοποθετώντας ωστόσο πάνω της όλες τις μελανές εικόνες που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από την ανθρώπινη δραστηριότητα.





Πυρκαγιές, μολυσμένο νερό, σκουπίδια, τυφώνες και άλλα. Ο πλανήτης γη «κλαίει». Η τελική εικόνα αν και τους σόκαρε αρχικά, ωστόσο τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις καλές πρακτικές που χρειάζεται να υιοθετήσουμε για να τον προστατεύσουμε μέσα από οικολογικές επιλογές στην καθημερινότητά μας.

Άλλαξαν συνήθειες

Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», όπου για ένα τρίμηνο οι 13 μαθητές ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μελετώντας τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.





«Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για ότι γίνεται στον πλανήτη μας. Ευαισθητοποιήθηκαν, ενεργοποιήθηκαν και άλλαξαν συνήθειες τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, διότι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει όλοι μαζί να λάβουμε μέτρα γιατί η τύχη του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας», ανέφερε στην «Ε» η δασκάλα τους Αθηνά Μπανδέλη.

Συνθήματα

Παράλληλα θέλοντας το μήνυμά τους να είναι ακόμη πιο ηχηρό, τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις τους σε συνθήματα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. «Μην αλλάζεις θέμα, άλλαξε συνήθεια», «Αλλάζω εγώ, αλλάζουν όλοι», «Η αδιαφορία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον», «Η γη θα μας εκδικηθεί», «Σώζουμε τον κόσμο του αύριο» είναι μερικά από αυτά.

Η δράση των μαθητών θα παρουσιαστεί στους υπόλοιπους μαθητές του δημοτικού, ενώ φωτογραφικό υλικό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από την ευρύτερη κοινότητα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ