Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επετειακές συναυλίες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
23 Μαΐου 2022 / 12:25

Για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, αλλά και για τους εορτασμούς της Ένωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μια σειρά  καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η συναυλία της Παρασκευής
Στο πλαίσιο των σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων, την Παρασκευή 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο μεγάλη συναυλία με τίτλο «Από την Τζοκόντα στην Τζαζ», σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, εντασσόμενη και στους εορτασμούς για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, και η Πρόεδρος του Τ.Μ.Σ., Αναστασία Σιώψη. Εν όψει και της 158ης Επετείου της Ένωσης με την Ελλάδα, όλοι τους αναφέρθηκαν στη σημασία της εορτής, στην μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά των Επτανήσων και στον ρόλο που έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη και συνέχισή της, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Επίσης, η Δήμαρχος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών διαφόρων πόλεων της Ελλάδος και της Κύπρου που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» και οι οποίοι βρίσκονται ως προσκεκλημένοι στην Κέρκυρα.

Το αμιγώς μουσικό μέρος της βραδιάς, ήταν χωρισμένο σε δύο σκέλη. Στο πρώτο εξ αυτών, η συμφωνική ορχήστρα του Τ.Μ.Σ. ερμήνευσε το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ στο δεύτερο σκέλος ορχήστρα εγχόρδων συνέπραξε με το Κουιντέτο Τζαζ του Τμήματος στα Πέντε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για κουιντέτο τζαζ και ορχήστρα εγχόρδων, του Δημήτρη Καλαντζή. Διεύθυναν (στο πλαίσιο των διπλωματικών τους εργασιών) οι φοιτητές Λυδία Σώχου και Γιώργος Σγούρδας, ενώ τα μουσικά σύνολα επιμελήθηκαν οι Καθηγητές Μίλτος Λογιάδης και Δήμος Δημητριάδης.

Άλλες επετειακές εκδηλώσεις
Η τζαζ όμως είχε την τιμητική και το Σάββατο 21 Μαΐου, με την εμφάνιση που πραγματοποίησε στο Πολύτεχνο το «Next Step quartet» το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις απόφοιτους (δύο εξ αυτών και διδάσκοντες πλέον) του Τ.Μ.Σ. Πρόκειται για τους Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), Θοδωρή Κότσυφα (κιθάρα), Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και Βασίλη Ποδαρά (drums). Το εν λόγω κουαρτέτο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα ελληνικά σχήματα τζαζ μουσικής της νεότερης γενιάς έχοντας, μεταξύ άλλων, κατακτήσει και το α΄ βραβείο  στον διεθνή διαγωνισμό «Made in New York Jazz Competition» το 2016.

Στο ίδιο εορταστικό πλαίσιο, είχαν προηγηθεί δύο ακόμη εκδηλώσεις. Στην πρώτη εξ αυτών, την Δευτέρα 16 Μαΐου, ο διεθνούς φήμης τζαζ βιμπραφωνίστας της τζαζ (και Καθηγητής του Philadelphia University for the Arts) Tony Miceli εμφανίστηκε στο Πολύτεχνο συμπράττοντας με τους Καθηγητές της Κατεύθυνσης Τζαζ του Τ.Μ.Σ., T Δήμο Δημητριάδη (σαξόφωνο), Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο), Στέφανο Ανδρεάδη (κιθάρα), Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και Βασίλη Ποδαρά (drums). Υπενθυμίζεται ότι ο Tony Miceli βρέθηκε στην Κέρκυρα το διάστημα 7-16 Μαΐου παραδίδοντας μαθήματα και σεμινάρια στους φοιτητές της Κατεύθυνσης Τζαζ του Τ.Μ.Σ.
Ακολούθησε, την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Ιόνιο Ακαδημία, η ομιλία της διδάσκουσας του Τμήματος και συνθέτριας Μαρίας Ντούρου, υπό τον τίτλο «Αποδίδοντας μουσικά τον Κ. Π. Καβάφη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση του κύκλος τραγουδιών της ιδίας με τίτλο «Καβάφη διαπιστώσεις», από τη σοπράνο Λία Κολυτά και τον πιανίστα Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

Σεμινάριο μελοδραματικής
Ακόμη, σχετικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Τ.Μ.Σ., αξίζει να αναφερθεί η διοργάνωση και σεμιναρίου μελοδραματικής για τους φοιτητές μονωδίας της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης (με υπεύθυνη Καθηγήτρια της Ρόζα Πουλημένου). Διδάσκουσα του σεμιναρίου ήταν η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Madova, Giovanna Maresta, η οποία βρέθηκε επί τούτου στην Κέρκυρα το διάστημα 16-22 Μαΐου. Το σεμινάριο διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus, με την υποστήριξη του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής της Χορωδίας Κερκύρας και του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
Επιστέγασμα του σεμιναρίου, η συναυλία με τίτλο «Viva l’ opera» (το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου, στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου), με τους συμμετέχοντες σε αυτό να παρουσιάζουν άριες και σκηνές από όπερες των W.A. Mozart, G. Donizetti, G. Rossini, G. Verdi κ.ά., σε σκηνοθεσία  Giovanna Maresta, διδασκαλία Ρόζας Πουλημένου και πιανιστική συνοδεία Κυριακής Κουντούρη και Μαριλένας Ελούλ.

Έπεται συνέχεια
Οι επόμενες συναυλίες για τους εορτασμούς των 30 ετών λειτουργίας του Τ.Μ.Σ. είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο 28 Μαΐου (με την Χορωδία και τα Φωνητικά Σύνολα) και την Κυριακή 29 Μαΐου (με το Σύνολο Μπαρόκ Μουσικής). Αμφότερες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο (ώρα έναρξης: 20.30), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα προηγηθεί σύντομη συναυλία της Χορωδίας του Τ.Μ.Σ. στο άνοιγμα της τελετής ορκωμοσίας των αποφοιτησάντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Παλαιό Φρούριο την Τετάρτη 25 Μαΐου. Εκεί, η Χορωδία του Τμήματος θα ερμηνεύσει χορωδιακές διασκευές έργων των Michael Jackson και Duke Ellington, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη.