Νεκρή δημοσιογράφος του Al Jazeera στη Δυτική όχθη

Η Shireen Abu Akleh, 51 ετών, κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν όταν πυροβολήθηκε στο πρόσωπο.

11
Μαΐου / 2022

Σύμφωνα με το σχετικό του Al Jazeera, η έμπειρη πολεμική ανταποκρίτρια του Al Jazeera σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η Shireen Abu Akleh, 51 ετών, κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν όταν πυροβολήθηκε στο πρόσωπο.
 
Ένας άλλος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Αλί αλ-Σαμούντι, τραυματίστηκε στην πλάτη αλλά είναι σε σταθερή κατάσταση.
 
Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Στο βίντεο του περιστατικού, ο Abu Akleh φαίνεται να φορά ένα μπλε τζάκετ που φέρει καθαρά τη λέξη «PRESS».
 
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι στόχευσε δημοσιογράφους, υπόσχεται τη διεξαγωγή έρευνας για το συμβάν. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε επιχείρηση νωρίς την Τετάρτη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, αλλά αρνήθηκε ότι είχε στοχοποιήσει σκόπιμα δημοσιογράφους.
 
«Ο στρατός φυσικά δεν στοχεύει σε δημοσιογράφους», είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο στρατός είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ υπόπτων και δυνάμεων ασφαλείας και ότι «διερευνά το συμβάν και εξετάζει την πιθανότητα ότι οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από τους Παλαιστίνιους ένοπλους».
 
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid είπε ότι το Ισραήλ προτίθεται για κοινή έρευνα με τους Παλαιστίνιους.