Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσικό Masterclass «Η Μουσική της Κέρκυρας»

Η Μουσική της Κέρκυρας
10 Μαΐου 2022 / 16:30

Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και ώρα από 19:00 έως 21:00 και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, και ώρα από 18:30 έως 20:30 στη Συνεδριακή Αίθουσα στο Φαληράκι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου APOLLO LANDS, στο πλαίσιο των Ημερών Μουσικής 2022, διοργανώνει Μουσικό Masterclass με τίτλο «Η Μουσική της Κέρκυρας» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και ώρα από 19:00 έως 21:00 και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, και ώρα από 18:30 έως 20:30 στη Συνεδριακή Αίθουσα στο Φαληράκι (Κτιριακό Συγκρότημα Αγ. Νικολάου, Κέρκυρα).
Αντικείμενο του Μουσικού Masterclass είναι η παρουσίαση της λαϊκής μουσικής παράδοσης. της ψαλτικής και γενικότερα της μουσικής της Κέρκυρας.
 
Εισηγητές του μουσικού masterclass είναι ο κος Στέφανος Πουλημένος Δημοσιογράφος - Ερευνητής της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, ο κος Παναγιώτης  Χασαπιάνος, Μουσικός, Επιμελητής της έκδοσης «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ», ο κος Σπυρίδων Μέξας, Αντιπρόεδρος της Χορωδίας Κέρκυρας και ο κος Κωνσταντίνος Καρδάμης, Μουσικολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, 19:00 - 21:00, Συνεδριακή Αίθουσα στο Φαληράκι.
·        «Τα τραγούδια της λαϊκής παράδοσης της Κέρκυρας»
Ο ποιητικός λόγος των ακριτικών τραγουδιών και των βυζαντινών παραλογών, αποτελούν την αφετηρία των τραγουδιών της μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας που, με την επίδραση της ιστορικής πορείας του νησιού, προσέλαβαν ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα.
·        «Ιστορικά γεγονότα στη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας»
Τα ακριτικά τραγούδια της Κέρκυρας, όπως βεβαιώνεται και από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα και δραματικά γεγονότα που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη λαϊκή μούσα.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη 24 Μαΐου 2022, 19:00 - 21:00, Συνεδριακή Αίθουσα στο Φαληράκι.
·        «Παραδοσιακή Κερκυραϊκή Ψαλτική Τέχνη I»
Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Παραδοσιακής Ψαλτικής στην Κέρκυρα μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες. Με συνοδεία φωνητικού συνόλου.
·        «Παραδοσιακή Κερκυραϊκή Ψαλτική Τέχνη II»
Νεότερη ιστορία της Παραδοσιακής Ψαλτικής στην Κέρκυρα. Αναφορά σε πρόσωπα και σχήματα με μεγάλη συμβολή στην Κερκυραϊκή Ψαλτική Παράδοση της μεταπολεμικής περιόδου. Με ιστορικές ηχογραφήσεις και συνοδεία φωνητικού συνόλου.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, 18:30 - 20:30, Συνεδριακή Αίθουσα στο Φαληράκι.
·        «Οι μουσικές “της Χώρας” Ι: Θεσμοί, είδη, διάδραση»
Μέσα από μια κοινωνικο-οικονομική τοποθέτηση θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί, καλλιτεχνικοί και κοινωνικοί θεσμοί που διαμόρφωσαν τη μουσική της πόλης της Κέρκυρας, καθώς και τα είδη μουσικής που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιό της. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη διάδρασή τους με την θρησκευτική και την εξωαστική («παραδοσιακή») μουσική του νησιού.
·        «Οι μουσικές “της Χώρας” ΙΙ: Συνθέτες και έργα»
Σύντομη αναφορά στους σημαντικότερους συνθέτες του νησιού και ακρόαση χαρακτηριστικών έργων τους.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται προ-εγγραφή συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο : https://forms.gle/gRpQaKo5vjHTKShQ8. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: [email protected], www.corfu.gr, www.interreg-apollolands.com, (Facebook) @InterregApollolands
Στο πλαίσιο του masterclass, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας (covid 19) όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Το Μουσικό masterclass διοργανώνεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με την υποστήριξη της εταιρείας Living Prospects Ltd. ανάδοχος του Δήμου στο πλαίσιο του έργου APOLLO LANDS.  

Το έργο APOLLO LANDS – ‘Network for traditions and heritage in music’, συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A Greece - Italy 2014-2020 και υλοποιείται από τον Δήμο Acquaviva delle Fonti της Ιταλίας, τον Δήμο Trepuzzi της Ιταλίας, την Μουσική Ακαδημία “Tito Schipa” του Λέτσε της Ιταλίας, τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εταίρος του έργου APOLLO LANDS και η εταιρεία Living Prospects Ltd. επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα που θα εισάγετε στην αίτηση και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου με σκοπό τη διεξαγωγή του Μουσικού masterclass.