Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή

Δικηγορικός Σύλλογος
20 Απριλίου 2022 / 14:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θεσμική συνάντηση του Προέδρου και του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κερκυρας Σπυρο Σκολαρίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Τον ΔΣΚ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιαννης Κοντος - Προεδρος, Σταθης Παπαδατος - Αντιπροεδρος, Σπυρομαριος Παγκρατης - Γ. Γραμματεας, Αλεκος Παπαδατος, Ευη Κατεχη, Σπυρος Παπαδόπουλος και Γιωργος Κοσκινας - Μέλη. 

Η επίσκεψη αυτή στον Αστυνομικό Διευθυντή υπήρξε τόσο εθιμοτυπική, ώστε να τον συγχαρεί ο ΔΣΚ για την πολύ πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του, όσο και ουσιαστική, μιας και ο ρόλος της Αστυνομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Δικηγορικό επάγγελμα, αφού το υπερασπιστικό καθήκον του Δικηγόρου ξεκινά ταυτόχρονα με την δράση της Αστυνομίας σε κάθε ποινική υπόθεση. 

Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη, διαφανής και αγαστή σχέση Αστυνομίας - ΔΣΚ, ενώ τα στελέχη και οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας, όπως τόνισε ο κ. Κοντος, απαιτείται να σέβονται τον Δικηγόρο στα πλαίσια των καθηκόντων του, να του παρέχουν πληροφορίες και να συνεργάζονται μαζί του, ως προανακριτικοι υπάλληλοι, εγγυώμενοι ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των κρατουμένων η κατηγορουμένων η υπόπτων, που εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους.  

Επίσης ο κ. Κοντος, ορμώμενος από την μακροχρόνια γνωριμία του με τον σημερινό Αστυνομικό Διευθυντή, εξηρε το ήθος, την πορεία, την εντιμότητα και την ακεραιότητα του, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά του χαρακτήρα του τα έχει αποδείξει στο πέρασμα των ετών και στον τρόπο που έχει εκτελέσει τα καθήκοντα του, από αρκετές θέσεις ευθύνης που του έχει αναθέσει, κατά καιρούς, η ΕΛ.ΑΣ. 

Ο κ. Σκολαρικης ευχαρίστησε τον κ. Κοντό και τους εκπροσώπους του ΔΣΚ για την παρουσία τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, εξέθεσε σε αυτούς ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του ως Διευθυντή, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ανέφερε ότι η Αστυνομία στο παρόν στάδιο επικεντρώνεται στο έργο της εποπτείας, τάξης και αστυνόμευσης του τόπου κατά την περίοδο του Πάσχα, που αναμένονται πάρα πολλοί επισκέπτες, ενώ τόνισε ανεπιφύλακτα ότι ο σεβασμός απέναντι στους Δικηγόρους και στην άσκηση των καθηκόντων τους,  από μεριάς της Αστυνομίας, θα είναι δεδομένος.

Από τους εκπροσώπους του ΔΣΚ ζητήθηκε επιπλέον η φύλαξη των Δικαστηρίων σε μόνιμη βάση, πράγμα που ο κ. Σκολαρικης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση, λόγω περιορισμένου προσωπικού, πλην όμως το ζήτημα της φύλαξης θα αντιμετωπιστεί προσωρινά με περιπολίες και ζητήθηκε ακόμα από τον Πρόεδρο του ΔΣΚ η στήριξη του Α.Δ. Κερκυρας στο αίτημα για κατασκευή νέων Φυλακων, η οποία και θα δοθεί αμέριστη.

Αστυνομικος Διευθυντης και Προεδρος ΔΣΚ συμφώνησαν ότι η σχέση Αστυνομίας - Δικηγόρων πρέπει να είναι συνεχής και αδιασαλευτη και οφείλει να στέκεται μακριά από τις οποίες προσωπικές εμπάθειες η διαφορετικές απόψεις του οιουδήποτε, τυχόν υπάρξουν. Οι διαφορετικές απόψεις αφορούν τα πρόσωπα και όχι την σχέση των δυο σημαντικότατων φορέων, που οφείλει να είναι αγαστή σχέση συνεννόησης και αλληλοσεβασμού. 

Τέλος είναι φανερό ότι μεταξύ Αστυνομίας και ΔΣΚ εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με θετικά, πλέον, χαρακτηριστικά, η οποία θα περιλαμβάνει συνεννόηση και σειρά επαφών Α.Δ. - ΔΣΚ που θα επακολουθήσουν μετά την σημερινή.

Τελικώς ο Α.Δ. και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΚ αντάλλαξαν ευχές για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και ευχήθηκαν η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ανάταση και υγεία σε όλους.