Κυριακή 01.10.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας προς Υπουργείο Παιδείας: «Η ύλη δεν βγαίνει!» (video)

ΕΛΜΕ Κέρκυρας
12 Απριλίου 2022 / 13:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας, για την αυξημένη ύλη και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, μετά από τι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Το κέιμενο διαμαρτυρίας τους υπογράφουν μάλιστα 240 εκπαιδευτικοί από τα 11 Λύκεια του Νομού Κέρκυρας, ζητώντας από το Υπουργείο τη δραστική μείωση της ύλης και την μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, καθόσον οι μαθητές πέρασαν δύο χρόνια σε συνθήκες εγκλεισμού και υποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την τηλεκπαίδευση, με αποτελέσματα επιβαρυντικά για την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.

Ζητούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης να μεταφέρει στο Υπουργείο τα αιτήματά τους, τα οποία απασχολούν την πλειονότητα των καθηγητών Γυμνασίου - ΓΕΛ - ΕΠΑΛ που υπέγραψαν το κείμενο, ενώ προειδοποιούν για κινητοποιήσεις. 

«Πολύ απλά, η ύλη δεν βγαίνει» τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Αχιλλέας Καπετάνιος και Νίκος Γκουλιούμης.Μεταξύ άλλων επισήμαναν:  «Οι μαθητές μας, επέστρεψαν τη φετινή σχολική χρονιά στα σχολεία και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια καθόλου «κανονική» χρονιά, με επιπλέον ύλη, ελλείψεις εκπαιδευτικών και δεκάδες κενά, – τα οποία δεν έχουν καλυφθεί ακόμα -με πολυήμερες απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών λόγω covid, με εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν, πολύ μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τύπων Λυκείου που εξετάζονται φέτος, έχουν διανύσει 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, 2 χρόνια μακριά από τα σχολεία και η πλειοψηφία τους θα δώσει πρώτη φορά εξετάσεις (προαγωγικές , απολυτήριες). Αυτοί οι μαθητές καλούνται να μάθουν, να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν, ώστε να εξεταστούν, έναν αυξημένο όγκο ύλης, όπως τον έχει καθορίσει το Υπουργείο.

Το υπουργείο Παιδείας, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν όλα να λειτουργούν κανονικά τα 2 τελευταία χρόνια, αύξησε την ύλη σε κάθε κατεύθυνση, σε υπερβολικό επίπεδο και επιμένει στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, για την Α΄ και Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ. Ειδικά για τη Β’ Λυκείου των ΕΠΑΛ, τα πρώτα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, προστέθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες, 1,5 μήνα δηλαδή, πριν κλείσουν τα σχολεία.

Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες δίνουμε καθημερινά μάχη για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την ύλη, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η διαδικασία είναι αγχωτική για όλους τους εμπλεκόμενους, κυρίως όμως για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, οξύνοντας την ανασφάλεια και την πίεση που νιώθουν.

Η απόφαση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως κανονική ενώ δεν είναι, η εμμονή του να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, χωρίς να υπολογίζει τους μαθητές και την αγωνία τους, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες των παιδιών εξαιτίας και της φετινής κατάστασης με τον covid στα σχολεία, έχει δημιουργήσει στους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και στους εκπαιδευτικούς ένα αγχωτικό περιβάλλον, με το κυνηγητό της ύλης να μετατρέπεται σε κυρίαρχο ζητούμενο».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ