Εργατικό ατύχημα στο Αχίλλειο - στο Νοσοκομείο ο τραυματίας

Εργατικό ατύχημα στο Αχίλλειο - στο Νοσοκομείο ο τραυματίας

Τις επόμενες μέρες επίκειται έλεγχος από κλιμάκιο ασφαλείας του Υπουργείου Εργασίας, καθώς τα εργατικά ατυχήματα έχουν αρχίσει και πληθαίνουν.

11
Απριλίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί της Δευτέρας στο εργοτάξιο του Αχιλλείου όπου εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες επισκευής και ανακαίνισης. 
Περίπου στις 11:30 το πρωί εργαζόμενος συντηρητής γενικών εργασιών, ηλικίας περίπου 55 ετών, έπεσε από σκάλα ύψους δύο μέτρων και χτύπησε. 

Μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για εξετάσεις, έχοντας τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Σωματείου Εργαζομένων Αχιλλείου, τις επόμενες μέρες επίκειται άφιξη κλιμακίου ασφαλείας του Υπουργείου Εργασίας, καθώς τα εργατικά ατυχήματα έχουν αρχίσει και πληθαίνουν. 

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας ανακοίνωσε εξάλλου, ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν γνωστά δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα, το ένα σε ξενοδοχείο, όπου καμαριέρα έπεσε από κινητή σκάλα στην προσπάθειά της να κρεμάσει κουρτίνες και το άλλο σε σούπερ μάρκετ, όπου καρφώθηκε τσιγκέλι σε χέρι κρεοπώλη στην προσπάθειά της να κρεμάσει κρέας. Την ίδια ώρα κατέρρεε σκαλωσιά οικοδομής (ευτυχώς ήταν Κυριακή) στην οποία αν είχαν ανεβεί εργαζόμενοι, θα είχαμε κι εκεί σοβαρότατο εργατικό ατύχημα. 

Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει «Έχουμε κουραστεί πλέον να απευθυνόμαστε στους εργοδότες ζητώντας τους να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, να προσλαμβάνουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να γίνουν ανθρώπινοι οι ρυθμοί εργασίας και να αποτρέπονται τα εργατικά ατυχήματα αλλά και η επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων. Προφανώς, όμως, οι εργοδότες έχουν φορέσει ωτοασπίδες αλλά και παρωπίδες, καθώς το μόνο που βλέπουν μπροστά τους είναι τα κέρδη. Δεν έχει πλέον και καμιά ιδιαίτερη σημασία να τους καταγγέλλουμε ονομαστικά γιατί παντού τα ίδια γίνονται, και εκεί που συμβαίνουν τα ατυχήματα και εκεί που από τύχη δεν έχουν συμβεί ακόμα.
Έχουμε, επίσης, κουραστεί να απευθυνόμαστε στους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και να ακούμε ότι δεν έχουν προσωπικό για ελέγχους και δεν τους καλύπτονται τα οδοιπορικά για τους ελέγχους. Ταυτόχρονα, το διαμορφωμένο από τις κυβερνήσεις νομοθετικό πλαίσιο δεν δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για την συμμόρφωση των εργοδοτών.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, μόνο στους εργαζόμενους και τους καλούμε να σταματήσουν να βγάζουν το «μεροκάματο του τρόμου» μόνοι και απροστάτευτοι στα νύχια των αρπακτικών. Τους καλούμε να οργανωθούν τώρα στα συνδικάτα, να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο και να μας ενημερώσουν για ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς που υπονομεύει τα δικαιώματά τους, εξανεμίζει τις αποδοχές τους και βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

Όσο οι εργαζόμενοι καλύπτουμε τα «σκουπίδια κάτω από το χαλί», τόσο η μπόχα τους θα βρομάει περισσότερο. Καμία αδράνεια, καμία αναμονή, καμία υπομονή, καμία ανοχή στην εκμετάλλευση».


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ