Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ένταση και χωρίς αποτέλεσμα η συζήτηση για την μείωση των χώρων στάθμευσης

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
22 Μαρτίου 2022 / 11:36

Αύριο η β’ δημόσια διαβούλευση για την παρουσίαση του παραδοτέου της α΄ φάσης του ΣΒΑΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο η συζήτηση σχετικά με τη μείωση των χώρων στάθμευσης στην πόλη της Κέρκυρας.

Το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου για περίπου τρεις ώρες συζητήθηκε ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» Γιώργου Καρύδη παρουσία και του Προέδρου του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Νίκου Ολύμπιου.

Όπως τόνισε ο κ.Καρύδης, το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του νησιού έχουν γίνει μάρτυρες της μείωσης των χώρων στάθμευσης σε αρκετά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, όπως οι οδοί Στεφάνου Παδοβά και Σταματίου Δεσύλλα, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί σκληρά πλαστικά κολωνάκια, που περιορίζουν τις θέσεις στάθμευσης τόσο των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης όσο και των επαγγελματιών αλλά και των επισκεπτών της πόλης.

Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερο θα τοποθετηθούν κολωνάκια και στις οδού Δονάτου Δημουλίτσα, Σχολεμβούργου  αλλά και στη περιοχή του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου.  

«Μετά το κλείσιμο του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στη Λαϊκή Αγορά και τις απαγορεύσεις στάθμευσης στο Παλιό Λιμάνι, μειώνονται έτσι περαιτέρω οι δυνατότητες προσωρινής στάθμευσης. Η κοινή εμπειρία και λογική θα οδηγούσαν στη  λήψη μέτρων με περιορισμούς στους χώρους στάθμευσης στην πόλη, αφού  προηγουμένως δημιουργηθούν περιφερειακοί ή και υπόγειοι χώροι στάθμευσης στην περιοχή της πόλης», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ασκώντας κριτική στο ότι οι παραπάνω μεμονωμένες ενέργειες έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος ούτε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι σε σχετική συζήτηση είχε επισημανθεί  να μην υπάρξουν παρεμβάσεις  πριν από την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.
 
Λήψη μέτρων
Από την πλευρά του ο κ.Ολύμπιος, ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς δήμου, για το ζήτημα της στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων που έχει καταντήσει καθημερινός γολγοθάς πλέον για εκείνους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται  η έκδοση καρτών ή σημάτων βεβαίωσης ιδιότητας μονίμου κατοίκου ανά τομέα, χωροθέτηση (ανεξάρτητα από ολοκλήρωση ΣΒΑΚ και από δήθεν απαιτούμενες άδειες αποκεντρωμένης) θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, περιμετρικά της παλιάς πόλης αλλά και εντός του οικιστικού πυρήνα σε θύλακες στάθμευσης, πάντοτε με κριτήριο την Πολιτική Προστασία, ο  χώρος του πάρκινγκ στην κάτω Πλατεία να αποτελεί μέρος των ζωνών στάθμευσης που θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους και να μην  υπάρξει χρονοχρέωση για εκείνους, άμεση λειτουργία του πάρκινγκ της Λαϊκής, ενώ ζήτησε  να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναλάβει άμεσα να φέρει σε πέρας τα ανωτέρω.
 
Πρόταση
 
Κατόπιν της τοποθέτησης του κ.Ολύμπιου, ο κ.Καρύδης κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή και των κατοίκων της παλιάς Πόλης για τους χώρους στάθμευσης , ενώ ζήτησε οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τη μείωση των θέσεων στάθμευσης να λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση, ωστόσο καταψηφίστηκε στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε από την παράταξη της Δημάρχου Μ.Υδραίου και του κ.Βαρούχα από την παράταξη του κ.Νεράντζη.

Υπέρ της πρότασης του Γ.Καρύδη τάχθηκαν οι Χρ. Μπούκας, Μ.Δρυ, Μ.Μαγιολαδίτης, η ΛΑΣΥ,  η παράταξη του Γ.Καλούδη και του  Σπ. Νεράντζη, ενώ «παρών» ψήφισε η παράταξη του Γ.Τρεπεκλή και του κ.Πουλή.
 
ΣΒΑΚ

Η Δήμαρχος πάντως κάλεσε όσους επιθυμούν, να συμμετέχουν αύριο στη δεύτερη δημόσια διαβούλευση για την παρουσίαση του παραδοτέου της α΄ φάσης του ΣΒΑΚ – καταγραφή, ανάλυση στοιχείων και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ