Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ώρα να μιλήσουν και οι νέοι για την πίστα skateboard - Υπογράφουν ψήφισμα

skateboard
17 Μαρτίου 2022 / 14:58

«Εκφράζουμε μεγάλη λύπη και απογοήτευση για το γεγονός ότι άλλη μια φορά οι μεγαλύτερες γενιές μας κόβουν τα φτερά στα όνειρα, την ψυχαγωγία μας αλλά και την πρόοδο του όμορφου νησιού μας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην «διελκυστίνδα» για την πίστα skateboard στο Άλσος Γαρίτσας, πρωταγωνιστές μέχρι τώρα ήταν μόνον οι «μεγάλοι». Απόντες οι νέοι της Κέρκυρας, για τους οποίους και σχεδιάζεται το έργο. Αποφάσισαν να εκφράσουν τη δική τους άποψη, υπέρ της δημιουργίας της πίστας.

Μέσω της πλατφόρμας Avaaz.org, υπογράφουν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να να δημιουργηθεί η πίστα skate στη Γαρίτσα, βρίσκοντας μια μέση λύση και με αναθεώρηση της μελέτης

Το ψήφισμα

Έπειτα από τη μεγάλη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα της ανέγερσης πίστας skatepark στο άλσος Γαρίτσας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Έχοντας μεγαλώσει σε μια πόλη η οποία από την ηλικία των 10 και έπειτα, δεν έχει ένα δημόσιο χώρο για να αθληθεί στο κέντρο της πόλης, πέρα από το γήπεδο μπάσκετ στην Γαρίτσα, θεωρούμε πως η ανέργεση πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που είναι προς συζήτηση για τη νεολαία μας. Τα αθλήματα τα οποία εξασκούνται σε μια τέτοια πίστα είναι ποικίλα (skateboard, bmx, πατίνι, roller skates), και ο κόσμος που τα εξασκεί είναι πολύς. Δυστυχώς αυτή την στιγμή οι αθλητές αναγκάζονται να κάνουν προπόνηση σε ακατάλληλα μέρη, όπως αυτά του Δημαρχείου, της Νομαρχίας κα, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ίδιων, αλλά και των περαστικών.

Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και επηρεαζόμενοι από τις αποφάσεις ανθρώπων που δεν θα χρησιμοποιούσαν την πίστα, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής ενδείξεις και προτάσεις: Αναθεώρηση της μελέτης της πίστας, ώστε να βρεθεί μέση λύση και από τις δύο πλευρές. Η πίστα, με σωστή μελέτη, μπορεί να αναδείξει την περιοχή της Γαρίτσας, προσελκύοντας περισσότερους ντόπιους, αλλά και τουρίστες. Μπορεί να γίνει αναδιαμόρφωση της εγκαταλελειμμένης τεχνητής λίμνης ως κομμάτι της πίστας (skatebowl). Η πίστα θα προσελκύσει νέους όλων των ηλικιών και δε θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στο πάρκο στις Αλυκές, το οποίο είναι απομακρυσμένο, και σε επικίνδυνη περιοχή για μικρά παιδιά.  

Οι αντίθετοι προς το έργο αυτό ισχυρίζονται πως θα τσιμεντοποιηθεί το άλσος και πως θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Το πάρκο σίγουρα δε θα δημιουργεί περισσότερη ηχορύπανση από το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, αλλά ούτε και από τις δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια που υπάρχουν στην περιοχή. Παρόλα αυτά, αν θεωρείται τόσο μεγάλο πρόβλημα ο ήχος του skate, μπορούν να τοποθετηθούν καλαίσθητα ηχοπετάσματα στην πλευρά της κατοικημένης περιοχής.

Επίσης θεωρούν πως είναι ασέβεια προς την φύση και τους κατοίκους της περιοχής. Καθώς και εμείς είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε τσιμεντοποίηση και καταστροφή πρασίνου, έχουμε βρει και μπορουμε να παρουσιάσουμε εναλλακτικές μεθόδους σχεδιασμού απο τον ήδη υπάρχον. Πλέον υπάρχουν επαγγελματίες αρχιτέκτονες οι οποίοι ασχολούνται με την βιώσιμη αρχιτεκτονική (sustainable architecture) και μπορούν να σχεδιάσουν το πάρκο δίνοντας μια πνοή στο άλσος.

Θεωρούμε ξεκάθαρα πως οι κάτοικοι απλώς ψάχνουν φθηνές δικαιολογίες για την αποτροπή της ανέγερσης του πάρκου, καθώς και τώρα παραβιάζεται το πράσινο, με τα εκατοντάδες σκουπίδια και περιττώματα που υπάρχουν στο άλσος.  Κάνουμε θερμή παράκληση να γίνει σωστή ενημέρωση για τα οφέλη που θα έχει αυτό το πάρκο στην περιοχή αλλά και στη νεολαία του νησιού μας.   

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση για το γεγονός ότι άλλη μια φορά οι μεγαλύτερες γενιές μας κόβουν τα φτερά στα όνειρα, την ψυχαγωγία μας αλλά και την πρόοδο του όμορφου νησιού μας.

Ευχαριστούμε την παράταξη Υδραίου, τον κ. Μαγιολαδίτη, τον κ. Πουλή, τον κ Βαρούχα και την κ. Δρυ που μας στηρίζουν σε αυτό το έργο. Με εκτίμηση, όλοι οι νέοι της Κέρκυρας.