Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σταθερές ακόμη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρά την ανατίμηση των καυσίμων

ΝΑΥΛΑ
12 Μαρτίου 2022 / 13:02
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παραμένει η έκπτωση 50% στους μόνιμους κατοίκους και στις online κρατήσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σταθερές εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα παρά την μεγάλη ανατίμηση των ναυτιλιακών καυσίμων. Όπως τονίζουν στελέχη των πλοιοκτητριών εταιρειών της Κέρκυρας μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένη κόστη.

Οι αλματώδεις πάντως αυξήσεις στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων που καταγράφονται στα πλοία που εξυπηρετούν τη γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα «ζαλίζουν». Ενώ πέρσι δηλαδή το κόστος ενός βυτίου με πετρέλαιο ανέρχονταν στις 11.000 ευρώ, φέτος η τιμή για το ίδιο καύσιμο, περί τους 30 τόνους, έχει εκτοξευθεί στις 25.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να περικοπούν δρομολόγια είτε να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα από την ενεργειακή κρίση, αναφέρουν έμπειρα στελέχη της ακτοπλοΐας. Ωστόσο αυτό αναμένεται να φανεί στο προσεχές διάστημα.

 

Μειωμένες με εισπράξεις       

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι πλοίο κλειστού τύπου που εκτελεί το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα και αντίστροφα, με 6 ώρες πλεύσης την ημέρα, χρειάζεται 9 τόνους καύσιμα που αντιστοιχούν σε 6.000 ευρώ πετρέλαιο για το δρομολόγιο, με τις εισπράξεις όμως να είναι λιγότερες από 5.000 ευρώ.

«Το κόστος των καυσίμων έχει ανέβει 100%. Αν πληρώναμε πέρσι 1.000 ευρώ για δυο τόνους πετρέλαιο, φέτος με τα ίδια χρήματα προμηθευόμαστε μόνο έναν τόνο καύσιμο. Μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες η τιμή των καυσίμων ανέβηκε απότομα», αναφέρει στην «Ε» ο πλοιοκτήτης και γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών και του τοπικού Σωματείου Κέρκυρας Πέτρος Παπικινός.

Πρόσθεσε δε ότι η υπάρχουσα τιμή του εισιτηρίου (23-25 ευρώ από 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου και 19 ευρώ την υπόλοιπη περίοδο) για την σύνδεση Κέρκυρας - Αλβανίας με δελφίνι δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

 

Οι τιμές

Σήμερα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα διαμορφώνονται στα 10 – 10,60 ευρώ για τον επιβάτη και στα 40 – 41,30 ευρώ για το ΙΧ ανάλογα με την εταιρεία, ωστόσο στους μόνιμους κατοίκους Κέρκυρας ισχύει έκπτωση 50% που παρέχεται είτε με επίδειξη αποδεικτικού στα εκδοτήρια είτε με online κράτηση.

Στην περίπτωση αυτή το κόστος διαμορφώνεται στα 5 ευρώ για τον επιβάτη και στα 20 ευρώ για το ΙΧ, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πληροφοριακό σύστημα του μεταφορικού ισοδύναμου χρηματοδοτούνται με τη διαφορά του κόστους μεταφοράς.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.