Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζουμπουλίδης: «Αόρατες» οι γυναίκες με αναπηρία στην εκδήλωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων ΑμΕΑ
09 Μαρτίου 2022 / 20:59

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με Αναπηρία - Παγκόσμια Ημέρα Μητέρα Παιδιού με Αναπηρία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων ΑμΕΑ:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 βρίσκει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο σε κρίσιμο στάδιο. Με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, την πανδημία του COVID-19, την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, την ενδοοικογενειακή βία και τις οπισθοδρομήσεις στα δικαιώματα των γυναικών, οι προσπάθειες που είχαν γίνει για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  σε ΔΤ με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το γυναικείο κίνημα, τονίζει ότι οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες με αναπηρία, οι μονογονείς, οι φυλακισμένες, οι τοξικοεξαρτόμενες, υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας τους. Για την ΕΣΑμεΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την Ελληνική Πολιτεία.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες  αναφέρει σε μήνυμά του ότι «η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης , ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής», ενώ σύμφωνα με  τα Ηνωμένα Έθνη 1 στις 5 γυναίκες ανά τον κόσμο έχει αναπηρία.
  
Ο δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύθηκε   από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, το 22 % των γυναικών με αναπηρία διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και τουλάχιστον το 6.7% των γυναικών με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
 
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δίνεται στις ηρωίδες μητέρες παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες  που θυσιάζουν  την ζωή τους, την εργασία τους, την προσωπική ζωή τους   για να παρέχουν  στα παιδιά  τους τις απαραίτητες ανάγκες τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
    
Ο Σύλλογός μας με μεγάλη θλίψη διαπίστωσε από τα ΜΜΕ της Κέρκυρας ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στο Δημοτικό Θέατρο πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, χωρίς να συμπεριλαμβάνει ούτε στους ομιλητές, ούτε στις ομιλίες, ούτε στις βραβεύσεις, ούτε στις 30  γυναίκες που πλαισίωναν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου  την κα Δήμαρχο την  γυναίκα με αναπηρία, την  ηρωίδα μητέρα παιδιού με αναπηρία , την  γυναίκα εκπρόσωπο του αναπηρικού κινήματος, ως αόρατες πολίτες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
 
 Η Δήμαρχος κα Υδραίου στην ομιλία της ανέφερε πολλά στοιχεία για τις ανάγκες και τα προβλήματα των γυναικών, αλλά ούτε μία αναφορά για τα τεράστια προβλήματα της γυναίκας με αναπηρία και της ηρωίδας μάνας παιδιού με αναπηρία.
      
Στο δημοσίευμα αναφέρεται η επιτυχία της εκδήλωσης και η σημασία της ισότητας των φύλων, αλλά για ποιά επιτυχία και ποιά ισότητα αναφέρουν όταν δεν υπάρχει ισότητα ούτε καν στο ίδιο φύλο, και  όταν σ΄ αυτή την εκδήλωση δεν περιλαμβάνεται η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ -  ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ούτε καν αναφέρεται η λέξη ΑΝΑΠΗΡΙΑ;
 
                                                            Με εκτίμηση
 
      Ο Πρόεδρος                                                                              Η   Γραμματέας 
         
 
Ζουμπουλίδης Σπυρίδων                                                                 Κοντού Μαρία