Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στέρεψαν τα «αποθέματα» του Κοι.Σ.Π.Ε. από δωρεές τροφίμων, λόγω ακρίβειας

Συσσίτια
09 Μαρτίου 2022 / 14:10

Αμείωτος παραμένει ο αριθμός συνανθρώπων μας που αναζητά ένα πιάτο ζεστό φαγητό στα συσσίτια της Μητρόπολης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μειωμένες κατά 50% είναι οι χορηγίες που δέχεται σε τρόφιμα και σε άλλα είδη προς διάθεση σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Κοι.ΣΠ.Ε. «Νέοι Ορίζοντες» από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος Διαχείρισης Δομών και Διευθύνων Σύμβουλος του Κοι.Σ.Π.Ε. Θανάσης Παπαβλασόπουλος τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των τιμών στα προϊόντα αλλά και του πολέμου της Ουκρανίας έχουν επιφέρει την δραστική μείωση στις δωρεές τροφίμων και ειδών υγιεινής από ιδιώτες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών του μήνα Απριλίου.

«Καταφύγιο» στις υπηρεσίες του Κοι.Σ.Π.Ε., στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Συσσίτιο δηλαδή, έχουν βρει 212 οικογένειες που λαμβάνουν δέματα με είδη τροφίμων και υγιεινής δυο φορές το μήνα και άλλοι 140 ωφελούμενοι και νοικοκυριά επιπλέον σε όλη την γεωγραφική περιφέρεια της Κέρκυρας που δέχονται καθημερινά επισιτιστική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Παροχή Συσσιτίου στην πόλη και την περιφέρεια (Βόρειο και Νότιο Τμήμα) δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κ.Κέρκυρας και του Κοι.Σ.Π.Ε. με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.

«Μειώθηκαν δραματικά οι πολίτες που βοηθούσαν με τα καλάθια αλληλεγγύης που ήταν τοποθετημένα στα σουπερ μάρκετ όπως και κάποιες επιχειρήσεις- χορηγοί που πρόσφεραν τρόφιμα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή την κατάσταση και μας ανησυχεί. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να συγκεντρώσουμε τρόφιμα, η συλλογή των οποίων στηρίζεται σε δωρεές και χορηγίες. Δεν έχουμε πλέον αποθέματα για το παντοπωλείο του επόμενου μήνα και για το συσσίτιο μπορούμε να καλύψουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα ένα μέρος αυτού. Τον Μάρτιο τον βγάλαμε ίσα - ίσα», τόνισε στην «Ε» ο κ.Παπαβλασόπουλος προσθέτοντας ότι θα στραφούν σε ιδίους πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Συσσίτια

Στο μεταξύ συνεχίζεται αμείωτος ο αριθμός των συμπολιτών μας που αναζητούν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Στα τρία συσσίτια που λειτουργούν στην Παναγία Μανδρακίνα, στον Αγ. Ιωάννη Λάζο στο Μαντούκι και στην εκκλησία των Τριών Μαρτύρων στον Ανεμόμυλο αναζητούν καθημερινά επισιτιστική βοήθεια 150 οικογένειες, ενώ άλλες 300 υποστηρίζονται μέσω των τεσσάρων Κοινωνικών Παντοπωλείων της Μητρόπολης με δέματα τροφίμων.

Στη Βόρεια Κέρκυρα

Εξάλλου, σακούλες με τρόφιμα σε 160 οικογένειες της περιοχής που έχουν ανάγκη μοιράζει και ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Θεοφάνης Σκέμπρης, πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός του δήμου ανέρχεται στους 18.000 κατοίκους.

«Τα αιτήματα ξεκίνησαν με τον κορονοϊό. Από τότε αντιμετωπίζουμε την ανθρωπιστική κρίση. Δεν περιμέναμε να υπάρχει τέτοια ζήτηση για βοήθεια», εξηγεί ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι κατά το παρελθόν αυτοί που είχαν ανάγκη ήταν λιγότεροι, τώρα όμως λόγω της γενικότερης κρίσης έχουν αυξηθεί εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στη Νότια Κέρκυρα

Τέλος, όσον αφορά τη νότια Κέρκυρα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Σαγιά, ο δήμος δίνει βοηθήματα σε ευπαθείς ομάδες κατόπιν αιτήσεως και υποβολής δικαιολογητικών. Πέρσι οικονομική ενίσχυση δόθηκε σε οχτώ περιπτώσεις, ενώ φέτος έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής μια αίτηση.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ