Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η γαλλική φρεγάτα «Normandie» στο λιμάνι της Κέρκυρας

ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ
08 Μαρτίου 2022 / 17:12

Η «Normandie» βρίσκεται στην περιοχή μας ως μέρος της Ομάδας Μάχης του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου R91 «Charles de Gaulle»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η φρεγάτα D651 «Normandie» του Γαλλικού Ναυτικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας την Δευτέρα 7 Μαρτίου. Πρόκειται για το τρίτο από τα συνολικά 10 γαλλικά πλοία τύπου FREMM (κλάση «Aquitaine»), οι παραδόσεις των οποίων ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, ώστε να αποτελέσουν τον κορμό των κύριων μονάδων μάχης επιφανείας του γαλλικού στόλου, για τις προσεχείς δεκαετίες.

Η «Normandie» καθελκύστηκε το 2018 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2020, αφού είχε ολοκληρώσει τις θαλάσσιες δοκιμές της έναν χρόνο νωρίτερα. Έχει μήκος 142μ., πλάτος σχεδόν 20μ. και εκτόπισμα 6.000 τόνων. Διαθέτει τέσσερις κύριες μηχανές MTU που της επιτρέπουν να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, ενώ έχει αυτονομία 6.000 ναυτικά μίλια με οικονομική ταχύτητα. Το πλήρωμά της απαρτίζεται από 145 άτομα. Ο κύριος οπλισμός της αποτελείται από 32 κάθετους θύλακες εκτόξευσης τύπου Sylver, εκ των οποίων 16 Α50 για αντιαεροπορικά βλήματα Aster-15/30 και 16 Α70 για μεγάλου βεληνεκούς βλήματα cruise τύπου MdCN (γνωστά και ως SCALP Naval) για προσβολή στόχων στην ξηρά. Διαθέτει, ακόμη, 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40, ενώ τον οπλισμό της συμπληρώνουν ένα κύριο πυροβόλο των 76mm, 3 δευτερεύοντα πυροβόλα των 20mm και δύο δίδυμοι τορπιλοσωλήνες. Επίσης, διαθέτει ελικοδρόμιο και υπόστεγο για τη φιλοξενία ενός ελικοπτέρου NH-90. Το κύριο ραντάρ της είναι τύπου Herakles, ενώ ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει σταθερό σόναρ, αλλά και συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους, καθώς ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι η κύρια αποστολή της φρεγάτας αυτής.

Η «Normandie» βρίσκεται στην περιοχή μας ως μέρος της Ομάδας Μάχης του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου R91 «Charles de Gaulle», που αυτό το διάστημα πλέει στο Ιόνιο και την Αδριατική στο πλαίσιο της επιχείρησης «Clemanceau-22», ως επικεφαλής μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης. Πέραν της «Normandie» και του αεροπλανοφόρου, η δύναμη αυτή περιλαμβάνει επίσης άλλα τρία πλοία επιφανείας και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Γαλλικού Ναυτικού, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, μία ισπανική φρεγάτα, ένα βελγικό ελικόπτερο, καθώς και την φρεγάτα F452 «Ύδρα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αντικατέστησε τις προηγούμενες ημέρες τη φρεγάτα F459 «Αδριάς». Υποστήριξη στην πολυεθνική αυτή αρμάδα παρέχει και το υποβρύχιο S120 «Παπανικολής».

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στην επιχείρηση «Clemanceau-22», εντάσσεται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών για την αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφησαν στις 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Στρατηγού Thierry Burkhard, σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» μεταξύ των δύο χωρών.  

H εν λόγω ναυτική δύναμη θα συμμετάσχει σε πλειάδα ΝΑΤΟικών και διεθνών ασκήσεων, αλλά και σε μία σειρά συνεκπαιδεύσεων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των αεροσκαφών του «Charles de Gaulle» στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-2022» που θα διοργανώσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τις επόμενες εβδομάδες.