Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μήνυμα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
08 Μαρτίου 2022 / 10:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας τιμάει αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας

για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας.

Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας!

Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική. 

Σε αυτή την κατεύθυνση μιλάμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για τους  αγώνες των αγωνιστριών γυναικών και στη χώρα μας, ξεκινώντας από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία των εργατριών του Ρετσίνα, φτάνοντας στο σήμερα στους αγώνες των γυναικών, των παιδιών, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που στηρίζουμε για να μείνουν στις δουλειές τους, στα σπίτια τους, στον τόπο τους, ενάντια στο έγκλημα που έρχεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να γνωρίσουμε στους μαθητές μας τη δράση όλων αυτών των γυναικών, που αγωνίστηκαν και άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που έχουν διαμορφώσει για τις μισθωτές εργαζόμενες εργασιακές σχέσεις, ωράρια, δικαιώματα, ζωή- λάστιχο, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από την πιο βαθιά εκμετάλλευσή τους. 

Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων για την “ισότητα των φύλων” και τις “ίσες ευκαιρίες” ανδρών και γυναικών στην εργασιακή ζούγκλα, που έχουν νομοθετήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η εργαζόμενη γυναίκα καλείται να προσαρμόσει τη ζωή της, να εργάζεται όσο, όπου και όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας, με άστατα- πολύωρα- εξαντλητικά ωράρια, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση. 

Σε κάθε είδους πιέσεις και βίας που δεχόμαστε στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της ζωής μας επιλέγουμε το δρόμο του θάρρους, του συλλογικού αγώνα που μας δυναμώνει, που μας κάνει να αντέχουμε τις δυσκολίες. 

Γι’ αυτό βγαίνουμε μπροστά με το σωματείο μας και διεκδικούμε τη ζωή που αξίζει σε μας, τα παιδιά και τους μαθητές μας, με βάση τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα. μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

Για τις/τους αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικούς που  καθημερινά βιώνουν την αβεβαιότητα  και ανασφάλεια διεκδικούμε εξίσωση των δικαιωµάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µόνιµων εκπαιδευτικών. 
  1. Ειδικά για τις αναπληρώτριες, εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας. Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριεςεκπαιδευτικούς οιίδιεςάδειες µητρότητας µε εκείνεςτων µόνιµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενηάδεια µε αποδοχέςσεκάθε αναπληρώτρια πουτοέχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια τηςεγκυµοσύνηςτης. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  2. Μέτρα στήριξηςτων αναπληρωτών-τριών και των οικογενειώντους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια τωνεκπαιδευτικών.
Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλωντων αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιωνσχολείων. 

Δε συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να στερούμαστε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τηςμητρότητας. Αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας αποκαλύφθηκαν οι μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες  των κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. Φανερώθηκαν με τραγικό τρόπο οι συνέπειες από  την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρουςεργασίας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικήςμεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. Την ώρα που υποβαθμίζονται τα δημόσια μαιευτήρια και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενισχύεται με κάθε τρόπο η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. 
Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική πουλογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους- οφέλους”, με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους λογαριασμούς ενέργειας, τους άμεσους κι έμμεσουςφόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οιμισθοί μας είναι καθηλωμένοι. 
Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά στα πλαίσια τουγάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες- οικονομικούς, κοινωνικούς- που “γεννούν” τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τιςγυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνειμέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία. 
Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τηδύναμη ώστε με τη δικήτης αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να αντιπαλέψει τηνεκμετάλλευση, κάθε είδουςδιάκριση, τη βία, την ανισότητα. 
Δίνουμε δυναμικά το παρών στουςεργατικούς- λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα!
Συζητάμε μετους μαθητές μας για την 8η Μάρτη και τη σύγχρονη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.
 
Παλεύουμεγια:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες.
  • Μέτρα προστασίας τηςυγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. 
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.   
  • Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομικής, κοινωνικής στήριξης των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών ωοικογενειών. 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής τουρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας. 
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικέςγραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.