Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

΄Εκνομη επιλογή νέων δένδρων γιά το Αλσος Γαρίτσας-Ανεμομύλου

Ιωάννα Πογιάγου Θεοτόκη
07 Μαρτίου 2022 / 16:53

Με ενδιαφέρον παρακολουθώ τα τεκμαινόμενα και τις εξελίξεις αναφορικά με την ΄ανάπλαση΄ των αλσών Γαρίτσας και Ανεμομύλου. Και βέβαια οφείλουμε στην Κέρκυρα, τους κατοίκους και επισκέπτες της και τις μέλλουσες γενιές, να τους παραδώσουμε έναν τόπο όμορφο, καθαρό και σεβόμενο το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την αρμονική συμβίωση.

Ομως πολλά από όσα περιγράφονται στην διαχειριστική μελέτη για το έργο της 'ανάπλασης', απέχουν κατά παρασάγγας από μία σύγχρονη και υπεύθυνη μελέτη-ανάλυση του βαρυσήμαντου αυτού έργου.

Δεν θα σταθώ στο θέμα του πάρκου skateboard μιάς και αυτό το θέμα έχει ήδη συζητηθεί πρόσφατα.  Αυτό που με απασχολεί εδώ είναι η έκνομη επιλογή του είδους της πλειονότητας των δένδρων που θα φυτευτούν σε αντικατάσταση εκείνων  που θα εκριζωθούν (συνολικά θα εκριζωθούν 139 δένδρα, 87 στο αλσος της Γαρίτσας και 52 στου Ανεμομύλου).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, θα φυτευτούν 87 νέα δένδρα στο άλσος της Γαρίτσας και 66 στο άλσος του Ανεμομύλου.  Η πλειονότητα των νέων δένδρων που έχουν επιλεγεί για φύτευση είναι του είδους Ακακία η κυανόφυλλη (acacia saligna): 63 στο αλσος Γαρίτσας (72% του συνόλου των νέων δένδρων) και 60 (90%) στο άλσος Ανεμομύλου.  Το πρόβλημα, εξ ου και ο έκνομος χαρακτήρας της επιλογής αυτής, έγκειται στο ότι παραβιάζει κανονισμούς της Ευρωπαικής Ενωσης (ΕΕ) για την πρόληψη και τη διαχείριση χωροκατακτητικών ξένων ειδών (κανονισμοί 2019/1262, 2016/1141 και 1143/2014).

Η Ακακία η κυανόφυλλη είναι δένδρο γηγενές της Αυστραλίας, και από τον Ιούλιο του 2019 (δηλ. πρίν την συγγραφή και έγκριση της μελέτης για τα άλση) είναι εγγεγραμμένο στον ενωσιακό κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών.  Αυτό σημαίνει οτι, δεν επιτρέπεται η εισαγωγή και η φύτευσή της στην ΕΕ, και φυσικά και στην Ελλάδα.  Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Είναι φυτά και ζώα που εισάγονται τυχαία ή σκόπιμα ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν θα βρίσκονταν υπό κανονικές συνθήκες. Αποτελούν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα φυτά και ζώα στην Ευρώπη, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημία ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Και διερωτώμαι: Πώς και γιατί επελέγει ένα επιβλαβές για το οικοσύστημα είδος σε αντικατάσταση γηγενών ειδών;  Είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα η ουσία είναι ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η επιλογή, είναι έκνομη.  Η επιλογή αυτή θίγει την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής να διαχειρίζεται τέτοια σημαντικά έργα όπως η αναδιαμόρφωση του Άλσους Γαρίτσας-Ανεμομύλου και θέτει εύλογα ερωτήματα τεχνογνωσίας και συμμόρφωσης με το Κοινοτικό Πλαίσιο.

* Είναι καθηγήτρια οικονομικών στη Βρετανία