Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Α. Φλώρος: Διφορούμενη η στάση του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ

Ανδρέας Φλώρος
01 Μαρτίου 2022 / 08:37

Την Τετάρτη 2/3 η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων - Αντιδράσεις διδασκόντων για την απουσία διαλόγου με το Υπ.Παιδείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων με κύριο θέμα την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη που ζητά επιβεβλημένα το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την ετήσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα συμμετάσχει ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.

Η Σύνοδος που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη στις 2 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε μετά την επιστολή της Υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως προς τα ιδρύματα με την οποία ζητά από το καθένα να καταθέσει τις προτάσεις εξυγίανσης και εξορθολογισμού του έως τις 31 Μαρτίου, ανακοινώνοντας επιτέλους μετά από πολύμηνη αναμονή τα κριτήρια που έως και μια εβδομάδα πριν παρέμεναν άγνωστα στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Οι πρυτάνεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού του Υπουργείου Παιδείας με την ΕΘΑΑΕ ως προς την διαδικασία της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως τονίζει στην «Ε» ο κ.Φλώρος, η στάση του Υπουργείου είναι διφορούμενη, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και από την άλλη το Υπουργείο ζητάει τις προτάσεις για συγχωνεύσεις Τμημάτων με την ίδια ημερομηνία λήξης, δηλαδή στις 31 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια το Υπουργείο ζητά να κατατεθούν οι εισηγήσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων χωρίς προηγουμένως να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους από την ΕΘΑΑΕ!

Τα κριτήρια

Η επιστολή της Υπουργού Ν.Κεραμέως προς τα ΑΕΙ της χώρας εστάλη στις 21 Φεβρουαρίου θέτοντας τα κριτήρια που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι διοικήσεις των ιδρυμάτων στις εισηγήσεις τους προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση όπως καταργήσεις Τμημάτων, συγχωνεύσεις, αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας , της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ειδικότερα τα κριτήρια αφορούν σε 15 σημεία σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο (π.χ. επικάλυψη του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί κάθε πρόγραμμα σπουδών τόσο στην ίδια πόλη όσο και στην επικράτεια), την βιωσιμότητα του κάθε Τμήματος (πχ. αποτελέσματα εφαρμογής ΕΒΕ, ενδιαφέρον υποψηφίων), την πρόσβαση στην αγορά εργασίας (π.χ. βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν), αλλά και τις αναπτυξιακές δράσεις κάθε ακαδημαϊκής μονάδας (π.χ. δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ακαδημαϊκών μονάδων).

Ήδη πάντως αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε έξι μήνες για να συντάξει μια επιστολή με αόριστα κριτήρια, ενώ στον αντίποδα τα Πανεπιστήμια της χώρας καλούνται να υποβάλλουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης τους έως 31-03-2022.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ