Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Γνωριμία» του Δικηγορικού Συλλόγου με το ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας

ΚΕΘΕΑ
11 Φεβρουαρίου 2022 / 16:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννη Κοντου με τους εκπροσώπους του νέου Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Παρόντες από την μεριά του ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας ήταν ο Γιαννης Παπαχρηστου, υπευθυνος του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας, ο Μιχαλης Χρυσικοπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου γονέων και φίλων ΚΕΘΕΑ και οι συνεργάτες τους. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ ξεναγήθηκε στους νέους χώρους του ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας επι της εθνικής οδού Κέρκυρας - Παλαιοκαστριτσας και ακολούθησε συζήτηση. 
Ο κ. Παπαχρηστου ανέφερε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει εγκατασταθεί στην Κέρκυρα ήδη από τις 13/09/2021 και ότι στόχος του είναι να αντιμετωπίζει πάσης φύσεως εξαρτήσεις, όπως από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια κ.ο.κ. 

Οι πηγές χρηματοδότησης του είναι εγχώριες (από το Υπουργείο Υγείας), αλλά και μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Αποτελείται, στην Κέρκυρα, από 6 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχοθεραπευτές, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς θεραπευτές κλπ). 

Η λειτουργία του ασκείται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. 
Τα προγράμματα απεξάρτησης απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και διαρκούν 2 έτη. 

Επίσης υπάρχει Συμβουλευτικη και Πρόγραμμα οικογενειών και γονέων.

Τα εξαρτημένα άτομα κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες: 
Α/ Τα εξαρτημένα, αλλά κοινωνικά εντεταγμένα, όπου όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται στην Κέρκυρα, με ανοιχτά προγράμματα και
Β/ Τα εξαρτημένα, αλλά με προβλήματα κοινωνικής ένταξης (σε σχέση με εργασία, οικογένεια κλπ), που αντιμετωπίζονται με κλειστά προγράμματα στα Ιωάννινα. 
Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε ήδη το 1983 σε πανελλήνιο επίπεδο και που καθυστέρησε να δραστηριοποιηθεί στην Κέρκυρα, σε σχέση με τα Ιωάννινα και την Θεσπρωτια. 

Σήμερα όμως με το πολυδύναμο κέντρο της Κέρκυρας, ουσιαστικά τερματίζεται οριστικά η ταλαιπωρία των εξαρτημένων προσώπων να παρακολουθούν Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στην Θεσπρωτια η τα Ιωάννινα και να ζητούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από εκεί. Σημειωτέον ότι οι βεβαιώσεις αυτές είναι σημαντικά αποδεικτικά μέσα και για την υπεράσπιση των ατόμων αυτών στα ποινικά Δικαστήρια, πράγμα που οι Δικηγόροι καλά γνωρίζουν. 

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ότι αναπτύσσουν κοινωνική δράση στην Κέρκυρα, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις και κοινωνικές πρωτοβουλίες, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣΚ τους πρότεινε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και επιμόρφωσης, σχετικά με τις εξαρτήσεις, σε σχολεία, χώρους συγκέντρωσης νεολαίας, τόπους αθλητισμού κλπ, το οποίο ο ΔΣΚ θα μπορούσε να επιβοηθήσει, με την συμμετοχή εθελοντών νέων Δικηγόρων στα κλιμάκια αυτά. 

Καταλήγοντας, τα δυο μέρη συμφώνησαν στον προγραμματισμό διενέργειας μιας ημερίδας για τις εξαρτήσεις στον ΔΣΚ, με συμμετοχή ομιλητών και από τις δυο μεριές, αμέσως μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις, λόγω της πανδημίας.