Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τον «Τραπεζίτη» ανοίγει η αυλαία των καλλιτεχνικών δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
11 Φεβρουαρίου 2022 / 14:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νέο δυναμικό ξεκίνημα της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ στην πλήρως ανακαινισμένη στέγη του, στο στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου,

ανακοίνωσαβ σε συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Παναγιώτα Τζάννε και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Βαρβάρα Δούκα. Στη συνέντευξη τύπου η κ. Τζάννε υπογράμμισε τη σημασία του διοικητικού απεγκλωβισμού του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο πλέον είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση της αποστολής του για την παραγωγή θεατρικής δημιουργίας και τέχνης.

Στην παρέμβαση της η κ. Δούκα περιέγραψε την παράσταση «Ο τραπεζίτης», η οποία θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του ανανεωμένου ΔΗΠΕΘΕ επισημαίνοντας το συσχετισμό του έργου με την πραγματικότητα που όλοι οι πολίτες έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατες τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που ανέδειξε η πανδημία.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται τόσο για τη διασύνδεση και προβολή του έργου του με θεατρικές σκηνές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όσο και για την περαιτέρω εξωστρέφεια του προγράμματος του.

Ανακοίνωσε δε, τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας και με το τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα

Ο Τραπεζίτης των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο
Έναρξη: Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου


Μία τρελή κωμωδία γύρω από την οικονομική κρίση που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι χώρες του Νότου της Ευρώπης και μέσα σ’ αυτές και εμείς…
Μία πικρή κοινωνική σάτιρα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.
 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΗ- ΣΚΗΝΗ 13-21 ΜΑΪΟΥ.
 
Το Φεστιβάλ με τίτλο η Πόλη Σκηνή, διεξάγεται το Μάιο, με στόχο να  αναδεικνύει τα σημεία της πόλης, ενσωματώνοντας την Ιστορία της Κέρκυρας, και απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις σε όλη την Πόλη. Απευθύνεται σε σωματεία, καλλιτέχνες, αλλά και πολίτες δίνοντάς τους ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου, συνδέοντας το παραστασιακό  γεγονός με  μεγάλα ιστορικά και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ανοίγει καλλιτεχνικό διάλογο με τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου(Τμήμα Ιστορίας, Τεχνών ήχου & Εικόνας, Μουσικής, Αρχειονομίας, Βιβιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας) και σύγχρονους καλλιτέχνες, ενσωματώνει την καλλιτεχνική πρωτοπορία του νησιού, και τις ερευνητικές ομάδες.
 

ΘΕΡΙΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ - 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
 
Με στόχο να γίνει θεσμός, αυτό το θερινό Διεθνές Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με  τίτλο: «ΕΠΟΣ –ΜΕΛΟΣ- ΧΟΡΟΣ»  θα εστιάσει στα Ομηρικά Έπη , το Αρχαίο Δράμα , τη σημασία του Μέλους και του Χορού στη Δραματουργία τους καθώς και τη  πρόσληψη  των κειμένων αυτών  στη σύγχρονη παραστασιμότητα.
 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022
 
Μετά την επιτυχημένη δράση με τη στήριξη του ΥΠΟΑ στους Αρχαιολογικούς χώρους το περασμένο καλοκαίρι όπου άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το Ιερό της Αρτέμιδος και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας θα σχεδιαστούν ειδικές δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού.
 

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΚΑΘ’ ΟΔΩΝ’ - 1-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
 
Το δρώμενο ‘’Καθ’ οδών’’ θα επεκταθεί φέτος   στη Βόρεια και τη Νότια Κέρκυρα συνδέοντας το προσωπικό βίωμα με σημεία τα Κέρκυρας και την Ιστορική μνήμη  με την επινόηση ενός τόπου
 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ 
ΜΑΡΤΙΟΣ 2022  – ΜΑΡΤΙΟΣ 2023
 
Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα υποστηρίξει ένα πανελλήνιο εργαστήριο Σύγχρονης Δραματουργίας με την υποστήριξη της Εταιρείας  Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και άλλων φορέων που στηρίζουν τη Δραματουργία στο  Θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό καθώς και  πολυθεματικές παραστάσεις. Ούτως ώστε να ανιχνεύσουμε τα θεμέλια που αποτελούν τη βάση πρωτότυπων Καλλιτεχνικών έργων.
 
 
Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει η Πειραματική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, οποία δραστηριοποιείται σε καλλιτεχνικές δράσεις  που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εναλλακτική μορφή προσέγγισης και εκτέλεσης της τέχνης του θεάτρου και σκοπό έχουν μέσα από τις δράσεις αυτές να προσεγγίσουν νέους καλλιτέχνες αλλά και παλαιότερους με τη σύγχρονη δραματουργία και τα νέα μέσα.
 
ΕΡΓΟ: ‘ΛΑΣΠΗ’ του  Βαγγέλη Χατζηγιανίδη σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Αυλωνίτη
 
Mια γυναίκα “δραπετεύει” από τη μεγαλοαστική, τακτοποιημένη ζωή της και μετακομίζει σε ένα απομονωμένο σπίτι ενός χωριού- ξεχασμένο κληροδότημα μιας θείας της. Ο αιφνιδιασμός της είναι τεράστιος όταν ανακαλύπτει πως στο σπίτι της έχει εισβάλει και κατοικεί εδώ και καιρό ένα νεαρό ζευγάρι με τρία παιδιά, με τη σιωπηλή συνενοχή ολόκληρου του χωριού. Το ειδυλλιακό καταφύγιο μετατρέπεται σε εφιάλτη και η μάχη για τη διεκδίκησή του θα είναι σκληρή και επώδυνη για όλους. Οι τρεις ήρωες υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τη «φωλιά» τους, ματώνουν και ματώνονται, αναμετρώνται με το σκοτεινό παρελθόν του σπιτιού, γλιστρούν σε επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας και υποταγής, γεύονται απαγορευμένους καρπούς, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους
 
Στο έργο συμμετέχουν τρεις (3) ηθοποιοί.
 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
 
Σε συνεργασία με Κοινωνικούς Φορείς της πόλης (ΔΗΜΟΠ –Νίκος Μώρος, Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας κ.ά) το ΔΗΠΕΘΕΚ εκπονεί όλο τον χρόνο, ειδικά projects για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ΣΔΕ, ΚΑΠΗ, παιδιά με ειδικές ικανότητες, ανέργους, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ιδρύματα και σχολεία.