Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε πρόγραμμα στήριξης αστέγων για τους Δήμους Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας

Άστεγοι
09 Φεβρουαρίου 2022 / 15:29

Με στόχο την κοινωνική επανένταξη και την κατά το δυνατόν αυτόνομη διαβίωση των ωφελούμενων μέσω της στεγαστικής αποκατάστασής τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε Πρόγραμμα αντιμετώπισης της αστεγίας εντάσσεται μετά από σχετική έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου ο  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας συμπράττοντας με την Equal Society - Κοινωνία Ίσων ευκαιριών.  Την έγκριση αυτή ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους.
           
Όπως επεσήμανε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική επανένταξη και την κατά το δυνατόν αυτόνομη διαβίωση των ωφελούμενων μέσω της στεγαστικής αποκατάστασής τους, καθώς επίσης και στην ενδυνάμωσή τους μέσα από ενέργειες εκπαίδευσης, κατάρτισης και προώθησης σε θέσεις απασχόλησης, και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
           
Το  πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» έχει φορέα διαχείρισης  το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) και ειδικότερα το  έργο «EQUAL ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ», με διαχειριστή φορέα τον οργανισμό Equal Society και συνολικό προϋπολογισμό 356.962,38€, έχει ομάδα στόχου τον άστεγο πληθυσμό που διαβιεί στoυς Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας και επιδιώκει την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

- Την ένταξη 15 νοικοκυριών (σύνολο 38 άτομα) σε επαρκή, ασφαλή και κατάλληλη στέγαση για διάστημα έως 24 μήνες,

- Την κάλυψη των δαπανών οικοσκευής αλλά και των λειτουργικών δαπανών για τα ανωτέρω ωφελούμενα νοικοκυριά

- Την παρακολούθηση και εποπτεία των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών

- Την ένταξη τουλάχιστον 20% των ενήλικων ωφελουμένων που είναι ικανοί για εργασία σε επιδοτούμενη εργασία για διάστημα έως 12 μήνες

- Τη διασφάλιση της διατήρησης της εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών

- Την ένταξη τουλάχιστον 10% των ωφελουμένων σε επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων

- Την ψυχοκοινωνική στήριξη και ενεργοποίηση καθώς και τη διασύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες

- τη μεταπαρακολούθηση της στεγαστικής και εργασιακής κατάστασης των ωφελούμενων μετά την ολοκλήρωση των παροχών του προγράμματος για διάστημα έως και 12 μήνες
           
Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και αποσκοπεί στην άμεση ανάπτυξη ενός απολύτως λειτουργικού και πολυθεματικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ουσιαστικής επιβίωσης ευπαθών ομάδων των Δήμων Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, και ειδικότερα εκείνων που είναι άστεγοι, απειλούνται από τον κίνδυνο έλλειψης στέγης ή/και αποκλεισμού από την κατοικία, ή διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες.
           
Σημειώνεται ότι η πρόταση του σχεδίου «EQUAL ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ» υποβλήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο από κοινού από τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας και αξιολογήθηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα λόγω της εμπειρίας του φορέα διαχείρισης.
           
Την ένταξη  στο πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση ανακοίνωσε στη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε τηλεδιάσκεψη την οποία είχε μαζί της. Η Δήμαρχος ευχαρίστησε την Υφυπουργό και επεσήμανε ότι με το πρόγραμμα αυτό προωθείται επίλυση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος για τον τόπο μας. Από την πλευρά της η Υφυπουργός δήλωσε:
           
«Επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και  τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργειες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί, καταπολεμούμε την φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».