Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει ξανά ο φάκελος της σύνδεσης του Δικαστικού Μεγάρου με τον κεντρικό δρόμο

Δικαστικό Μέγαρο
05 Φεβρουαρίου 2022 / 10:49

Συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας με τον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Σπύρο Ιωάννου

Την Παρασκευή και μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννη Κοντου, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΣΚ ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος &  Χωροταξίας Ιόνιων Νήσων Σπυρος Ιωαννου, με την θεσμική του ιδιότητα. 

Παρόντες στην συνάντηση ήταν επιπλέον τα μέλη το ΔΣ του ΔΣΚ Σταθης Παπαδατος - Αντιπρόεδρος του ΔΣΚ & Σπυρος Παπαδόπουλος. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος, η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη από σειρά επαφών που θα πραγματοποιήσει ο ΔΣΚ, προς το σκοπό της ανακίνησης του θέματος της σύνδεσης του Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας με τον κεντρικό δρόμο, πράγμα που για 10 χρόνια που είναι εγκατεστημένα τα Δικαστήρια εκεί, δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΣΚ αναφέρει: «Ο κ. Ιωαννου μας προσέφερε μια γενική ανασκόπηση του θέματος και μας προσέφερε ακόμα σημαντικά έγγραφα από το προσωπικό του αρχείο, που αφορούν το θέμα, μιας και κατά το χρόνο της κατασκευής του Μεγάρου, υπήρξε Πρόεδρος του ΔΣ της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχε την γενική μελέτη, ευθύνη και εποπτεία του έργου. 

Η περιοχή της «Βίλλα Ροσσα», όπως και του Δικαστικού Μεγάρου, εντάσσεται στην πραγματοποιηθείσα πολεοδομική μελέτη Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία προβλέπει δρόμο πλάτους 6μ. που ξεκινά από την οδό Δονάτου Δημουλιτσα και φθάνει μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο. Όμως δεν έχει υπάρξει, έως τώρα, πράξη εφαρμογής, πράγμα που είναι βέβαιο ότι σαν διαδικασία θα αργήσει. 

Το έτος 2009, ζητήθηκε και από την «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» (που πραγματοποίησε και τη σχετική πρόταση - μελέτη) και από την Δνση ΧΩΠΕ της άλλοτε Ν.Α. Κέρκυρας, η ελαφρά μετατόπιση της περιτοίχισης του κτήματος της «Βιλλα Ροσσα», ώστε ο δρόμος που θα κατασκευαζόταν να είναι πλάτους 8μ. και όχι 6μ. Δυστυχώς η πρόταση απερρίφθη από το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Σήμερα, η ΠΙΝ είναι δυνατόν να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, είτε ως έχει, είτε ζητώντας εκ νέου από το ΥΠΠΟΑ την μετατόπιση του τοιχειου του κτήματος της «Βίλλα Ροσσα». Όμως αυτό απαιτεί σύνταξη μελέτης του δρόμου από τον Δήμο, ενώ πάλι θα έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μη συντελεσθεισας πράξης εφαρμογής, της οποίας οι διαδικασίες και  οι αποζημιώσεις, δεν είναι εύκολες και αργούν. 

Όμως, προτάθηκε από τον κ. Ιωαννου και μια ακόμα λύση που δεν είχε συζητηθεί έως σήμερα, μετά από επαφή που είχε με το πολεοδομικό γραφειο του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν. Η λύση συνίσταται στο να γίνει η σύνδεση του Δικαστικού Μεγάρου από άλλο σημείο του κεντρικου δρόμου και αυτός να περάσει από το οικοδομικό τετράγωνο του «Λυρικού Θεάτρου», όπου το μεγαλύτερο τμήμα των απαλλοτριώσεων έχει ήδη συντελεσθεί. Επομένως σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για χρόνους σαφώς γρηγορότερους. 

Οι εκπρόσωποι του ΔΣΚ βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτή, εφόσον προσδώσει λειτουργικότητα στην πρόσβαση προς το Μέγαρο, που σήμερα δεν υπάρχει, και προσβλέπουν πια στο δεύτερο βήμα, που θα είναι άμεσα η επίσκεψη εκπροσώπων του ΔΣΚ στο πολεοδομικό γραφειο του Δήμου, ώστε να δουν τα σχέδια και να συζητήσουν σχετικά. 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΚ αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον κ. Ιωαννου για την συνάντηση αυτή, αφού είναι βέβαιο ότι οι πολύτιμες πληροφορίες που προσέφερε, θα βοηθήσουν δραστικά στην ανακίνηση ενός σημαντικότατου θέματος και για το νομικο κόσμο, αλλά και για την Κερκυραϊκή κοινωνία, που για χρόνια είχε αδρανήσει».