Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
03 Φεβρουαρίου 2022 / 14:42

Σε εξέλιξη η εργολαβία του δήμου για την «Βελτίωση προσβασιμότητας Βιολογικού και Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις πύλες του ετοιμάζεται να ανοίξει μετά από μια δεκαετία που παρέμεινε εγκαταλελειμμένο, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της Κέρκυρας που βρίσκεται πλησίον του Βιολογικού Σταθμού.

Η εργολαβία για την «Βελτίωση προσβασιμότητας Βιολογικού και Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής» βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Καλόγερος πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο χώρο, κάτι που εξάλλου αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής.
Το έργο, π/υ 31.680 ευρώ με την έκπτωση - αρχικού ύψους 48.000 ευρώ- , αφορά στις εργασίες που απαιτούνται για να βελτιωθεί ο δημοτικός χώρος και η οδός πρόσβασης στον βιολογικό και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Κ. Κέρκυρας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκσκαφές, κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, τμηματικές ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια. Στην ίδια εργολαβία προβλέπεται επίσης εξωραϊσμός του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, καθαρισμοί και απομακρύνσεις χόρτων, κτιριακές παρεμβάσεις, τουαλέτες και ελαιοχρωματισμοί, ενώ όσον αφορά τον εξοπλισμό του πάρκου (ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ποδήλατα) θα γίνουν οι απαιτούμενες συντηρήσεις.

«Έχει γίνει η διαμόρφωση της εισόδου και του χώρου μπροστά από τον Βιολογικό και έπεται τις επόμενες ημέρες η εξυγίανση και οι κτιριακές παρεμβάσεις εντός του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής», τόνισε ο κ.Καλόγερος.



Υπενθυμίζεται ότι πλησίον του Βιολογικού λειτουργούσε παράτυπα Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος στις μεγάλες "κρίσεις των σκουπιδιών" καταλαμβανόταν από βουνά χύδην σκουπιδιών. Σύμφωνα με τον Νίκο Καλόγερο, ο χώρος πλέον αποκαταστάθηκε και τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν βάζοντας τέλος στην άναρχη εναπόθεση απορριμμάτων στο χώρο, κατόπιν συνεργασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

«Αν και το έργο αποκατάστασης το είχαμε συμπεριλάβει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020, ωστόσο λόγω των διαδικασιών ξεκίνησε μετά την θεομηνία του Οκτωβρίου και σε 20 – 25 ημέρες θα είναι έτοιμο. Παράλληλα ο χώρος έξω από τον Βιολογικό έχει αλλάξει και τώρα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. «Οι εργασίες προχωράνε», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης.

Δέκα χρόνια

Αν και η ωφελιμότητα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και του ρόλου που επιτελεί στην διαμόρφωση οδικής συνείδησης από μικρή ηλικία αναγνωρίζεται απ’ όλους, ωστόσο το πάρκο έμεινε εγκαταλελειμμένο για μια δεκαετία. Η έλλειψη προσωπικού, από το οποίο έπασχαν κατά καιρούς οι δημοτικές αρχές για να το λειτουργήσουν αναφέρεται ως μια από τις κύριες αιτίες μαζί με τα σκουπίδια που κατέκλυζαν το ΣΜΑ. Αποτέλεσμα η λειτουργία του πάρκου να μπει στο «ψυγείο» και η εικόνα του να αλλάξει σταδιακά από τα χόρτα και την εγκατάλειψη.

Μέσω ΕΣΠΑ

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κατασκευάστηκε μέσω ΕΣΠΑ και πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από την σχολική κοινότητα αλλά και από φορείς της Κέρκυρας που πραγματοποιούσαν οργανωμένες επισκέψεις στο χώρο, στο πλαίσιο προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής. Εκεί μαθητές δημοτικών σχολείων εκπαιδεύονταν σε πραγματικές συνθήκες σε ζητήματα οδικής ασφάλειας χρησιμοποιώντας ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

«Από το 2005 μέχρι το 2010 που εργαζόμουν εκεί εθελοντικά, το πάρκο επισκέφθηκαν 6.000 μαθητές δημοτικών σχολείων. Λειτουργούσε ως μικρογραφία δρόμων μιας πόλης, με δρόμους, διασταυρώσεις, φανάρια», αναφέρει εκπαιδευτικός που απασχολήθηκε εκεί. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, μόλις το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής παραδοθεί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το πώς θα λειτουργήσει.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ