Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πιάνει» τους στόχους του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
27 Ιανουαρίου 2022 / 08:40

172 θέσεις πρακτικής για φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μέσω ΕΣΠΑ. Σύντομα η πρόσκληση ενδιαφέροντας για τα 7 Τμήματα του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δυναμική τροχιά βρίσκεται το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέσω του οποίου αποκτούν την πρώτη τους επαφή με το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν εκατοντάδες φοιτητές του ιδρύματος. Μάλιστα παρά τα δυο έτη πανδημίας, το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, κατάφερε να πετύχει τους στόχους του που θα κρίνουν τον καθορισμό της χρηματοδότησής του, τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο ιδρυματικά υπεύθυνος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, επίκουρος καθηγητής Ε.Δρακάκης, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ για τους φοιτητές των εφτά Τμημάτων της Κέρκυρας, οι οποίοι θα κληθούν να απασχοληθούν είτε σε δημόσιους φορείς είτε στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιουλίου-31η Αυγούστου με αμοιβή 534,50 ευρώ/μήνα (μικτές αποδοχές).

«Στο έργο μας έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Πρύτανη Α.Φλώρου. Μάλιστα παρά τις δύσκολες συνθήκες της χρονιάς που πέρασε καλύφθηκαν όλες οι θέσεις πρακτικής άσκησης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, διότι καθορίζει τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τον δημόσιο, ενώ έχουμε και περιπτώσεις που φοιτητές εντάχθηκαν μετά το τέλος της πρακτικής στο ανθρώπινο δυναμικό επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Δρακάκης διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών αυτών, κάτι το οποίο αποτελεί ζητούμενο και στόχο απ’ όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Το ζήτημα μάλιστα τέθηκε στο Συνέδριο που διοργάνωσε πέρσι με τηλεδιάσκεψη το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο οποίο συμμετείχαν τα αντίστοιχα Γραφεία των πανεπιστημίων όλης της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ.Δρακάκης ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος προσφέρονται θέσεις πρακτικής σε μουσεία, βιβλιοθήκες, δήμους φωτογραφεία, μεταφραστικά κέντρα, δημοτικά θέατρα, επιμελητήρια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε εντός του τόπου σπουδών είτε της μόνιμης κατοικίας του φοιτητή, δεδομένου ότι το πρόγραμμα υλοποιείται το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης φοιτητών ΑΕΙ (http://atlas.grnet.gr) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019 – 20 και 2020 – 21, συνολικά 310 φοιτητές πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. 172 θέσεις πρακτικής Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι αιτήσεις από την περασμένη Δευτέρα για τις 172 θέσεις πρακτικής άσκησης εαρινού εξαμήνου για τους φοιτητές των πρώην Τμημάτων ΤΕΙ, (Τεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων 20 θέσεις, Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας 20 θέσεις, Εθνομουσικολογίας 30 θέσεις, Περιφερειακής Ανάπτυξης 51 θέσεις και Περιβάλλοντος 51 θέσεις), διάρκειας 6 μηνών ( 01/04/2022 έως 30/09/2022) μέσω ΕΣΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Διευκρινίζεται ότι η αμοιβή των φοιτητών συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής κάλυψης (έναντι ατυχήματος) ανέρχεται στα 280 €/μήνα από το ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το φορέα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ